Ombre 221 #1 Публикувано 29 Декември, 2011 Здравейте, исках да отглеждам такова куче и ето че вече имам един прекрасен екземпляр от породата.Обръщам се към Вас за полезни съвети отностно тънкостите по отглеждането и изграждането на микроклимат за него.Изчетох всички форуми,но друго си е да чуя от първа ръка пинизите с характера и тънкостите по колибата и мястото в двора,което трябва да обитава.Искам да продължава линията и да е достоен наследник на потелкото си.Благодаря предварително.Ето го ТЕРВЕЛ.Истински Българин....2,5 месеца-12,5кг. 6 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
balinkata 76 #2 Отговорено 29 Декември, 2011 (Редактирано) Честито колега, да ти е живо и здраво хайванчето. Не знам дали е разсоквано из форумите за социализация на кучето но доколото съм запознат с породата ще е добре да наблегнаш на тази част. В по-далечен план имам приятел който също развъжда БОК , участва по изложби и т.н, може да се уреди достойна дама за Тервел.Поздрави!Тодор БалиновП.П http://bkk-za-bok.com/forum/index.php?topic=644.0 Редактирано 29 Декември, 2011 от Balinkata Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
qponeca82 12 #3 Отговорено 29 Декември, 2011 Здравей колега,честита предобивка,хубаво кученце е не са капризни извобще само това мога да ти кажа.Всичко ядат,колибка му направи постелиму ватре нещо меко да ляга и така.Взимаи му патешки фенери евтиниса,докато е малко може да му вариш и ориз сас патешкия фенер,големи стават. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ObiChLiFk0 495 #4 Отговорено 29 Декември, 2011 Да ти е честит "малкия" колега ! Обожавам ги тези кучета , но за жалост в апартамент няма как ... иначе едно от основните неща е да свикне да се подчинява само на 1 (в случая на теб). Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ombre 221 #5 Отговорено 29 Декември, 2011 (Редактирано) Тервел ще живее в двора на сервиза.Искам да го отделя от посетителите и да е пазач през нощта.Имам куче в апартамента(йоркширски териер),но разликата е огромна.Винаги съм имал куче(имам и сега) ,но не и такова.Гледал съм дакел,бигъл,ризеншнауцер,но всичките "на топло".За пръв път ще гледам куче на двора и за това пуснах темата. Редактирано 29 Декември, 2011 от Ombre Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
balinkata 76 #6 Отговорено 29 Декември, 2011 Щом ще е синджирно куче(грубо казано) ще е хубаво да му осигоряваш поне по 1час сутрин и 1час вечер разходка за да израдходва енергия, коети ще ти спести доста главоболия от към лаене,бели,агресия, доста е ангажиращо но по този начин ще го държиш и във форма. За хранене какво си решил? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ombre 221 #7 Отговорено 29 Декември, 2011 Тоше,Благодаря ти за отговорите братле.Точно от такива неща имах нужда.Имам цялото време на света за разходки на кучето и имам 2 луди дъщери,които го обичат и е добре да се разбират с него.Знам ,че трудно се постига баланса хем да е толерантен към мойте деца ,хем да е враждебно настроен към посегатели и натрапници,но искам да намеря златната среда. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
balinkata 76 #8 Отговорено 29 Декември, 2011 (Редактирано) За нищо винаги се рдавам стига да мога да помагам, дори да не знам нещо има с кой да се консултирам, а и при мен нещата вече минават границата на хоби ама аз съм ориентиран към друга порода. Сега докато е малък ще му дойде добре играта с децата, съветвам те да започнеш с обучение още от утре дет се вика, баналните седни ,легни да го караш да върши нещо, да мисли а така се изгражда и връзка между вас. Редактирано 29 Декември, 2011 от Balinkata Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
honda accord 88 34 #9 Отговорено 29 Декември, 2011 Не мога да помогна с инфо - но е голям хубавец и сладур. Честито и много да те слуша! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ObiChLiFk0 495 #10 Отговорено 30 Декември, 2011 Ако смяташ да го пускаш е добре от сега да започнеш да го учиш да идва като му викнеш. Като за начало ако все още не си е научил името можеш да почнеш с ивикване на името му и като се обърне да му даваш награда (Бисквита за кучета или кренвирш) след като свикне да те гледа в очите като му викнеш започвайте да се учите в двор или нещо такова като е пуснат и му викнеш "Тервел ТУК" например да идва И като дойде пак награда (ядене). Командата СТОЙ също ще ти пъде от полза и след за всеки баналните "Седни" и "Легни" е добре да я научиш. Ако го водиш на повод е добре да го водиш на къс повод на 1-во време да свикне да ходи до теб и да не дърпа. Последното го казвам от опит с ХЪСКИ макар ,че от време на време още дърпа като идиот. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Стефан Пасков 3 #11 Отговорено 30 Декември, 2011 чудесен избор на порода,за мен това са най-хубавите,най-преданите,най-добрите пазачиабе с две думи фен съм на тази порода имам 7 такива пазачи,гледам такива кучета от 15 год ,а от 4 год по професионалнобях пуснал тема за фенове на каракачанки,но изчезна в забвение явно няма такива тукмоите са пълни изроди,но това ми е било целта,не съм искал "социални "кучета а пазачиимат си клетки и в работно време са затворени за да не стават инфекциикато начало трябва да го храниш само ти и хора с които искаш да свикне други некучето трябва да знае откъде идва хранатеахубаво е също да го вържеш на по скрито място да не вижда много хора и да не го галят,пипат,и хранятза начало е това ще следя темата ,ако имаш други въпроси ще се радвам да помогна Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
galev_90 47 #12 Отговорено 30 Декември, 2011 Честито и от мен,да е живо и здраво кучето.Значи моя съвет е следния.Понеже тези кучета стават големички,гледай там кадето ще го държиш да е по мека настилката,примерно дърво или земя да си е отдолу,защото на един приятел на баща ми луд фен на големите кучета,неговото седя на цимент и почна да криви стави от тежеста.Иначе какво да ти кажа куче като куче ,гледай да го разхождаш честичко както ти казаха.Другото което е примерно с мойта кавказка овчарка, като е на синджира,пази яденето си мн жестоко или ако приеме че нещо е негово.Докато ако е пуснато не е така.Сам си прецени,и дано отгледаш едно найстина голямо и красиво куче,което да те слуша,а да похапва тези с недобрите намерения Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
chooby 13 #13 Отговорено 30 Декември, 2011 (Редактирано) Честито и от мен.С тази порода не съм се занимавал и не и знам характера, но от ловните кучета които имам и грешките които допуснах преди години с някои от тях, разбрах че кучето трябва да разбере кой е господаря, а това се постига със занимаване и хранене само от 1 човек.Ако искаш да се развие като здраво и силно животно иска хубава храна и много движение.Сам си определи кои команди са ти необходими и не го занимавай с излишъци като "дай лапа" примерно.Не допускай неизпълнение на команди защото по този начин ще разбере, че може той да се налага над теб, но и не прекалявай с времето за обучение защото може да му писне и става по-лошо.Около 5 повторения на упражнение са достатъчни и след това задължително игра за разпускане, това си е до характер и на животното де, но не е добре да се претоварва.Започни го още от сега с най-леките упражнения и добавяй ново, след като сте усвоили старото, като не забравяш да затвърждаваш наученото.Ама за тая цел са написани доста книги и ще е добре да прочетеш преди да започнеш, че може без да искаме и да те объркаме.Аз самия доста изчетох и доста кучета минаха през мен и още се уча.Дано да съм бил полезен и ако мога ще помагам пак. Редактирано 30 Декември, 2011 от chooby 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
mitaks 101 #14 Отговорено 30 Декември, 2011 Колега да ти е живо и здраво кучето това за мен е една от най хубавите породи и аз имам две моят съвет е да го разкарваш както казаха другите колеги , може също да му даваш калций за ставите и като малко кучето които хора опознае с тях ще свикне другите няма да ги отразява това е от мен. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
balinkata 76 #15 Отговорено 30 Декември, 2011 (Редактирано) Калций се дава само ако ветеринаря при който се води кучето прецени а не по усмотрение на собственика понеже може да се стигне до обратен ефект. В качесвените храни за подрастващи си има всичко необходимо, аз лично гранула съм ползвал до 5-6месец след това сам си приготвям храната, някой ако иска рецепта да свирка Относно агресията докато се храни и пазенето на храната, решението е просто кучето се храни само след зададена команда(яж,манджа и т.н) за да знае кой притежева храната. След като започне да се храни се докосва,гали,поущрява да има контакт и да свиква с присъсвите ви , докато яде може да го спреш да го накараш да седне да постои малко и пак команда яж,манджа или др. кои каквото си е избрал. Редактирано 30 Декември, 2011 от Balinkata Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
purkinie 16 #16 Отговорено 30 Декември, 2011 Сигурно има поне 2'е ваксини , (ако е на 2.5 месеца)?както и това , че е обезпаразитено?Не подценявайте тези мероприятия. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
honda accord 88 34 #17 Отговорено 30 Декември, 2011 http://forum.dog.bg/forum/35-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82/ Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
d1ma 40 #18 Отговорено 30 Декември, 2011 За да стане пазач, това куче няма нужда от обучение - просто породата е строго териториална и пази всичко, което счита за свое /на стопанина/ или за което му се създаде навика, че трябва да пази. Имам такова куче и отглеждането му не е трудно - яде всичко, ОБОЖАВА студа и стопанина си, към останалите членове от семейството е по-резервирано, всички други са меко казано нежелани гости. Повече внимание трябва да се обръща на сезонната смяна на козината, за се запази козината в добър вид. Задължително да има голяма купа /поне 2-3 литра/ вода до себе си, особено през жегите. Да ти е здрав и дано послушен. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове