Jump to content
copce

Покана за VI-ти общонационален протест

Recommended Posts

ПОКАНА за VI-ТИ ОБЩОНАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ срещу рекордно високата цена на горивата Гражданско сдружение “СИЛА” Ви кани да присъствате на VI-ТИ ОБЩОНАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ срещу необоснованата рекордно висока цена на горивата и монополизирането на пазара на горивата:Дата: 31.07.2011 г.Час: 17:00 ч.Протестите ще се проведат в повече от 13 града в страната под формата на шествие/подписка/блокада на пътища и ключови обекти. Конкретни примери: София – бензиностанция „Лукойл B043” на бул. „ Тодор Александров” и „ Константин Величков“ и бензиностанция „Лукойл B032” на бул.“Несторов“ и „Константин Величков“ Пловдив- Пожарната в Ж.К. Тракия ул. Недялка Шилева 26 Благоевград- Паркингът на Югозападния университет Варна – Пред Храм-Паметника „Успение Богородично“ Перник - Паркингът зад „Минна дирекция“ Стара Загора – Паркинг на Техномаркет Велико Търново – Паркинг на Практикер и ЦБА Самоков - Паркинг пред Т-Маркет Велинград – Бензиностанция „Лукойл B193” Мотивите за провеждане на гражданския протест са следните:Необосновано покачващите се цени на горивата и достигането им до рекордни стойности на дребно.Монополизирането на пазара на горивата и бездействието на държавата за промяна на условията за внос на горива.Като членове на гражданско сдружение „СИЛА“ се чувстваме длъжни да изразим пряко несъгласието си с „пазарните” методи за определяне на цената на горивата в България и желаем да покажем безпристрастната си позиция за борба със секторния монопол, подкрепян от българското законодателство.На протеста, който организираме на 31 юли, ще отправим следните интересни въпроси към Председателя на КЗК Петко Николов, Директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, Директора на НАП Красимир Стефанов и към Премиера на Република България Бойко Борисов:1. Кои са играчите на пазара на горивата? Какъв е пазарният дял на всеки един от тях?2. През месец март се създаде работна група с експерти от три министерства, която се зае с анализ на ситуацията относно високите цени на горивата. Питаме: за четири месеца колко заседания са проведени? Какво е становището на работната група по темата?3. Защо чак сега се санкционира рафинерията и се отнема лиценза й, при положение, че не е спазен законовия срок за свързване със системата на НАП, който изтече преди шест месеца?4. Ако няма монопол, защо при налагането на мораториум на Лукойл, цените на останалите компании също бяха замразени?5. Защо не се намали акциза на горивата, при положение, че не противоречи на директивите на ЕС и е по-висок от единадесет държави за дизел и шест за бензин в Европейския съюз?Част от нашите искания са:1. Пълна прозрачност на разпределението на вносителите на пазара на горива. В подобенстратегически отрасъл, процентното разпределение на пазара на горива и процентният дял научастниците при вноса трябва да е публична информация, както е в много страни.Обявяване на пълен списък на фирмите за 2010 г. – вносители, собственици и свързани с тях лица.Обявяване на точни внесени количества по вид гориво за 2010 г.Обновяване на тези данни периодично на сайта на Министерство на финансите или това на икономиката.2. Включване в контролните комисии – КЗК и ДКЕВР на граждански организации и организации на потребителите. Участието им ще гарантира прозрачност на дейността и защита на двустранните интереси на пазара.3. Да се премахнат създадените бариери за навлизане на нови участници на пазара на горивата, например:Отпадане на изискването за данъчен склад за масовите горива – бензин А95 и А98, дизел. Проверката на съдържанието на посочените може да бъде осъществявана на митницата бързо и ефективно. В този вариант няма възможност за обявяване на нискоакцизни горива. При посочените акцизите са близки като стойност и проверката на горивото е технически лесна.Тежката бюрокрация при подаване на документите за разрешително и неопределения срок за получаването му.---------------------------------------------------------------------------------------------------------​------------Гражданско сдружение „СИЛА“ обединява млади хора, които искат да променят условията на живот в България и вярват, че началото на промените трябва да се постави с изразяване на активна гражданска позиция. Сдружението е създадено през месец април 2011г. с най-мащабния протест за последните няколко години, провокиран от високите цени на горивата. До момента СИЛА ръководи регионални структури в повече от 22 български града.Сдружението е независимо, разграничава се от всякакви политически структури, не споделя и не изразява политическите възгледи на никоя партия. За повече информация:Гр.София, бул. Цариградско шосе 105 (бившият завод “Лиляна Димитрова”),тел.: 02/4840022, sofia.sila@gmail.com

• Надолу 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Протеста беше за 31.07.2011, нещо случи ли се?Отидохте с колите, които са заредени с бензина на Лукойл???Подкрепата ми е една седмица да не зареждам!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе що никой непротестира срещу високите цени на тока ???? Да ви кажа ние плащаме доста по солени сметки от домакинствата в Европа.Как така една зимна сметка е 50% от заплатата ни ,а никой неруптае за това,защо няма протести ??? Вие знаете ли какво ще стане ако европейците им се наложи да платят 50% от заплатата си за ток ???Отговора е не протести ми война! Немога да разбера защо руптаете срещу бензина ,та той е средно 30 60ст по евтин от европа,а цената на тока е като и малко отгоре в Европа.Аз на който кажа че зимните ми сметки са по над 250лв ,хората им става много чудно даже и с гаста неплащат толкова.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2. Включване в контролните комисии – КЗК и ДКЕВР на граждански организации и организации на потребителите. Участието им ще гарантира прозрачност на дейността и защита на двустранните интереси на пазара.

:dry: така като гледам "огромния" интерес към вашите протести, май няма да може да се набутате на топличко в КЗК или ДКЕВР...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пуснах тема с мисля добра идея за цената на бензина ,ама нещо не потръгна и никой не иска да се включи и да остави колата даже за седмица!Миналата седмица общо 10 дена не съм карал колата в подкрепа на темата с протеста която пуснах -абсолютен рекорд за мен от както имам книжка!Сега какво,ще идете пак някъде да изпушите по цигара с тъй наречения ви протест и утре пак на конете,ха ха!Тез похвати със стачки и протести дето ги гледате от другите държави тука са неприложими щото тука никой за нищо не ни ебава ,нито за бенза ,нито за хляба и така нататък!Тука трябват драстични мерки за борба с мръсните печалбарски копелета -или-или,няма средно положение !Или зареждаш или не-няма протести за 1 час и тем подобни!Аз пак ще тръгна пеша ,ама да има и други последователи на идеята че може и да стане нещо накрая!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...