Jump to content
H22_turbo_Vtec

Има ли компетентни фотографи?

Recommended Posts

Решил съм да си купувам фотоапарат. Спрял съм се на Канон 1100Д и в същия ценови диапазон Никон Д3100. Интересувам се кой от двата си заслужава повече и защо. От друга страна се колебая между Канон 600Д и Никон Д5100. Въпроса е същия. Моля компетентните на тема фотография и запознатите с дадените апарати да ми дадат съвет. Търсих информация в Гугъл, но не успях да събера достатъчно. Знам, че горния клас е по-добър, но всичко опора до пари. Въпроса е кой от двата модела да избера.П.П. Ако някой знае Катаната с какъв фотоапарат борави, ще съм ви благодарен да споделите.Знам, че темата не е подходяща за форум на Хонда, но тук има хора с всестранни интереси.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали знаеш, че когато взимаш DSLR не толкова тялото е важно, а обективчетата дето ще навърташ отпред? Те струват и големите пари .Между д3100 и 1100д аз бих избрал никонът, явно видеото ти е приоритет, а той там се справя по-добре и физически сензорът му е малко по-голям. Но пък забравяш за м42 като възможност, освен с някакви модификации на обективите. Напиши точно какво искаш и какво търсиш в даден фотоапарат, за да можем да ти бъдем още по-полезни. Освен това е важно да подържиш малко всеки апарат, да видиш дали ти е удобен, аз щракам и с канон и с никон и канонът ми се струва много по-неудобен за снимане.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да прави хубави снимки като цяло.Нямам някаква насоченост обикновенно снимам всичко.Обичам да пътувам и съответно да си запазвам спомени от местата където съм бил.Видеото също ми е голям плюс на този апарат.Бяха ми дали да поснимам с един канон 1000д и ми хареса да си щракам с него но нямаше видео, което за мен е голям минус.Харесал съм 1100д за сега, намерих го за 400е боди.Просто не съм сигурен дали това е правилният избор.Каква оптика да си купя примерно за това тяло?На никона пасват ли оптиките както на канона?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Между 1100Д и 600Д има 600 лв разлика :) Ако избирам аз от евтините бих избрал Никона д3100, а от по-скъпите Канон 600д. Проблема на Никон при по-евтините тела е, че нямат автофокусен мотор в тялото.prozium жената има д5000 и с един преходник м42 успяхме да ползваме Helios 44m на тялото

Редактирано от KpaTyH

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@KpaTyH, има ли фокус в безкрайност ? Ако не е модифициран хелиосът силно се съмнявам =/ Иначе си абсолютно прав затова с моторите в телата при никон.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Няма фокус в безкрайност :) Има преходници с оптичен елемент, които имат обаче. Ние взехме без за портрети заради 2 блендата и плиткия ДОФ :)Иначе H22, наистина обективите са много важни каква ще е картинката :) Има и апарати 2 употреба от по-висок клас. Предполагам, че като за начало нещо по-евтино ще ти свърши работа и ако се запалиш много, може да го смениш после за нещо по-така :)

Редактирано от KpaTyH

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вечната дилема Canon или Nikon... за половината фотографи никона е на почит а за другата половина канона... няма превес. Хващаш единия снимаш, хващаш и другия и пак снимаш и който ти е на сърце него вземаш! Това е като колата и жената докато не пробваш не можеш да си сигурен :D Аз лично съм привърженик на Канон (личен избор) и бих ти препоръчал ако ще е канон да е поне трицифрен модела (колкото по малко цифри толкова са по добри, ххххD са почти като сапунерките или ниския клас, трицифрените са среден клас, двуцифрените висок клас а едноцифрените са профи!) по добре си вземи някой по стар модел от по високия клас ще бъдеш по доволен, примерно 450D 500D е много по добре от 1000D. Tе са вече с по-бързи с по добър софтуер DIGIC II а да не говорим за тези пари можеш да намериш и 20D! Има много неща които трябва първо да научиш за да направиш хубава снимка не е всичко само до апарата ... неща като скорост на затвора, DOF, светлосила, чувствителност... и т.н.Ще ти изпратя една интересна електронна книга ако ти се занимава да я прочетеш Как да направим добри снимки!А това е форума където можеш да намериш както полезна любопитн аинформация така и техничеста!

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ManiaK - в интерес на истината, има решение на този вечен спор, поне за мен. Nikon властват над ниския и среден клас DSLR-и, а Canon са ненадминати във високия.Аз избрах Nikon D5000 преди една година, защото предлага много приятни и лесни настройки за начинаещите,както и защото, както каза прозиум, са много по-удобни и имат много по-приятно усещане при снимане и държане.Та за да съм баш по темата - аз бих ти препоръчал Nikon D5100 - много малко над ниския клас. За любителски снимкии видео е много важно ротиращото дисплейче. А ако наистина си начинаещ - D3100.Успех!П.П.: Обективите са наистина най-важното нещо, но по-важното нещо е задфотоапаратното устройство :P

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама аз до колкото разбрах колегата иска и филми да може да си прави май ? Така че старо тяло отпада като вариант. А въпросът какво ще снимаш беше защото на базата на това какво снимаш се ползват различни обективи . Портретна фотография - по-високи мм ( 60-200 ) с ниски бленди, ако е за пейзажна обикновенно се търсят по-широки обективи 12-24-35мм, ако искаш да щракаш по улиците пък е нещо средно от сорта на 35-50мм . За най оптимален вариант може би е 18-55 f3.5-5.6 VR + 55-200 f4-5.6 VR + 50мм 1.8 или 18-200 + 50мм 1.8 . Това за никон, но реално и за канон имаш съответните обективи. Така покриваш доста голям диапазон, но пък нямаш особено светлосилни обективи - което е важно . Аз смятам, че ако ти се експериментира повече е по-добре да си вземеш канон - имаш възможност да ползваш повече обективи на него. @KpaTyH, оптичният елемет в преходника просто загубва всяакакъв смисъл да се ползва въпросния обектив, пък бил той и ноктилукс даже.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@KpaTyH, оптичният елемет в преходника просто загубва всяакакъв смисъл да се ползва въпросния обектив, пък бил той и ноктилукс даже.

Абцилютну верно ! По темата : В средния клас квото и да вземеш като начинаещ няма никво значение ! Виж "стъклата" са по важния елемент ! Имаш да поемеш бая инфо за бленди , скорости .. светлина и прочее инфо и практика, тъй че си далеч от момента в който ше бъдеш наясно какво точно ти трябва ! Аз лично бих купил Никона 5100 , заради удобния въртящ дисплей , щом ше плющиш и видео ! Взимаш двата китови обектива и си щракаш на воля ! Тфа е за начинаещ мераклия ! п.п...колеги не му размивайте мозъка с ръчни джамове .. рано му е ! :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За сега борбата остава между 1100д и д3100.Май нямам толкова много пари.Цените са 400 за канон и 429 никон. :blink:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Поздравявам те за темата. Не съм очаквал да има тема "избор на DSLR". Те колегите са го казали, но... какво ще снимаш с апарата. Повечето китове не само на Канон и Никон се предлагат с обектив 18-55мм (стабилизиран или не). Този обектив може да се представи добре при снимане на пейзажи. Някой хора го използват за макро (било то с лещи) и портрет, но не е подходящия за тези цели. Ако ще взимаш Double Kit - 15-55 (пейзажен) и 75-300/55-200 (телеобектив, който може да се ползва и за макро) , защо не погледнеш и предложенията на Pentax. Там стабилизацията е вградена в тялото и имат доста добри резултати при високо ISO. Като модел може да погледнеш K-x модела. Единствения минус, който мога да отбележа при него е, че няма индикация на фокусната точка във визьора. Хубавото на Никон и Канон в сравнение с другите марки е големия избор на обкетиви втора ръка, които излизат по базарите. Ако бях на твое място, щях да си взема една сапунерка с ръчни настройки. Това е колкото да "влезеш в час". След като ти отеснее сапунерката, вече ще знаеш какво искаш като система. Аз снимам със Sigma DP1 и не бих я сменил за DSLR, за нещата които снимам (пейзажи). Точно от тези два бих взел Никона, заради по-доброто видео малко по-големия физически размер на матрицата, малко по-голям дисплей (0.3") и двете автофокусни точки в повече. Извинявам се за неподредения пост и да се похвалиш какво си избрал!

Редактирано от palpetrov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

... Повечето китове не само на Канон и Никон се предлагат с обектив 18-55мм ...

Китака (китовия обектив) в повечето случаи е по скоро капачка да не прашлясва тялото :D ! Проблема е същия както и мощността на колите, прекалено бързо апарата ти става бавен а обектива ти става слаб! Аз започнах с 350Д на Канон с 18-55 за да мога да свикна да снимам но колкото повече снимах толкова повече исках по сериозен обектив и по добър апарат! И въпреки всичко първите години само ще щракаш и чак след това ще се научиш да снимаш! Моя съвет е: не си купувай нов апарат.... вместо някой нов но по-нисък клас за същите пари можеш да намериш малко ползван (до 5000 кадъра) но от по-високия клас. Научи се да снимаш, научи се да знаеш какво да искаш от апарата и как да го получиш и чак тогава след време ти сам ще избереш кой ще е твоят апарат. И когато вече знаеш какво да изискаваш от апарата тогава си купи нов скъп и хубав (а на стария винаги ще му вземеш парите по форумите)! Това от мен! Давам съвет а не налагам мнение .... изборът си е изцяло твой! ;)п.п. прочети книгата която ти пратих по горе ;) Редактирано от ManiaK

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разликите между Канон и Никон от един клас са почти незабелижими, особено за начинаещ фотограф. Аз лично предпочитам Канона, защото от 2000 година снимам само с такива и съм свикнал на менютата и настройките. Различията повече касаят предаването на цветовете. Подробни сравнения има например тука:www.dpreview.comwww.dcresource.comwww.cameralabs.comА това е теста на Никон Д5100, сравнен с Канон 600Д, Сони и Панасоник:http://www.dpreview.com/reviews/nikond5100/page19.aspТук е същото сравнение, но при ИСО 6400:http://www.dpreview.com/reviews/nikond5100/page20.aspСериозни разлики се забелязват едва при исо над 3200!За това колега най-добре намери от приятели моделите на които си се спрял и тествай, защото много хора се стъписват от големината и теглото на DSLR, особено ако е с по-сериозен обектив!Подходящ вариант е да се започне с компактен апарат с ръчни настройки, както предложи palpetrov. Аз съм привърженик на ултразумовите апарати като Canon SX30IS, който снима и много добър клип със стерео звук и действащ оптичен зуум /35х/. Качеството при ИСО над 400 е зле, но като цяло разполага с доста ръчни настройки и е подходящ за научаване и преход към ДСЛР.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз снимам със Sigma DP1 и не бих я сменил за DSLR, за нещата които снимам (пейзажи).

Колега я сподели някакви снимки с DP1-то, много ми е на сърце на мен, особено като се вземе предвид колко е компактен и каква динамика вади фовеона, замислям се дали да не разкарам няколко от сапунерките и да ги заменя с dp1 или да събирам пари за dmc g1 . @H22_turbo_Vtec, щом борбата е между тези 2 взимай никоня. А до колегите, който предлагат сапунерка, била тя и дслр-лайк или мега зум - място за сравнение няма - при едното всичко се случва в реално време и матрицата е наистина физически голяма + че имаш възможност да купуваш обективи, а другото си е гробница . Много по-добре в началото да вземе слабо тяло и да инвестира в обективи, а по-нататък цените малко като паднат и като изскочат 3д апаратите или какъвто ще да е следващ бум, ще може да си вземе 7d или 5d mark II :P

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз нямам СЛР а дп1 :) Между 1100Д и Д3100 бих взел никона.prozium ще ти кача малко с дп1-то :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано изображение

 

Публикувано изображение

 

Публикувано изображение

 

Публикувано изображение

 

Публикувано изображение

 

Публикувано изображение

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Да кажем, че взема никона само тяло.Какъв обектив да си купя?Имат ли някви марки или само по (мм) се различават.Тия китаци толкова ли са лоши и какво да търся примерно на старо?Бодито на никона е 420е, ако някои знае по-евтино (ибеи или някакав друг саит) може да сподели.Колко време държи батерията?Има ли някъкви ограничения във видеото?Просто преди бях чувъл няква безмислица при цифрови фотоапарати да правят някъкви 30сек сесии, който зависеха от картата памет.Нали колкото памет имаш толкова дълъг клип правиш.Малко е тапо но не искам да има изненади.От 5-6години имам цифров (самсунг сус шнаидер оптика), който на времето купих за 600лв, което тогава си беше цифра.Доста хубави снимки прави.Доста остаря и някак не ми се вписва в картинката.Да кажем че се научих поне малко как да снимам и кое.

Редактирано от kytila
9. ��ма нужда от два по�та един �лед друг! Има бутон

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото знам има ограничение в дължината на клипа, защото сензора много загрява при продължително видео. Относно обективите, има доста марки, които правят такива. Кажи какво ще снимаш най-вече :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш пречети цялото ревю. Линка който ти давам е само за видео записа, който казват, че е около десет минути.http://www.dpreview.com/reviews/nikond3100/page15.asp

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко.Нямам насоченост.Хора, коли, цветя, пейзажи и каквото ми хареса.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, бюджетно решение за "всичко" е Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR. Ревю на обектива може да погледнеш http://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=REVIEW&ARTICLE_ID=106Нека и останалите колеги да изкажат мнение за "обектив за всичко"

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам, насочил си се по нови машинки, но премисли и един вариант от борсата за втора ръка - http://photo-forum.net/forum/list.php?f=2&c=2 . Там за 400Е взимаш читово 40Д, което е къде, къде повече апарат от каквото и да си изброил там. Ако все пак гониш новото - недей най-малките 1100 и 3100, и малко талант да има в тебе - ще ти умалеят за 0 време и пак пари, пак продаване, купуване .. 600Д е прилична машинка, ще те радва. Канонджия съм, личи си, не знам толкова за 5100-то, но мисля че и то не беше зле, ако ти е по на сърце. А малките са за какичките, които "искат" апаратче, ама "професионалко", да си щракали - за тях е перфектно 1100то ... вече е и w червенко, да им ходи с ботушките!

:) Изгледай и това видео, човека е малко шматка, ама верно си ги казва нещата, а и все пак е там да прави шоу! Ай наслука!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Там за 400Е взимаш читово 40Д, което е къде, къде повече апарат от каквото и да си изброил там. Ако все пак гониш новото - недей най-малките ...

 

Публикувано изображение

Напъно подкрепям мнението

 

Това се опитах да обясня и аз с предните си постове...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

40D е хубав х'апарат ... ама чиляка иска да снима видео .. не'й за него ! Взехте да го вкарвате в сериозни филми ... а истината е че му трябва един апарат среден клас квато и да е марка .. + два китака къс и дълъг и да щрака яко , докато се осъзнае ... дали ше скача на сериозен сензор или ше налива в качествени "стъкла" !

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да определено залагам и на видеото.Днес купих апарат след огромна обиколка по магазините за техника.Бях тръгнал за Никон а се върнах с КАНОН.Странно защо не предлагаха само бодита в Медия Маркт и цената от 400е не се получи.Канон 1100д 479е с китак 18-55 а никон д3100 срещу 475 пак със същият китак.В следващия м. маркт намерих канон 500д за 480е с китак 18-55 и го купих.Дано да съм направил добар избор.Не знам как снимат другите но този ми допада определено.Видеото е това което търсих, с една дума доволен съм.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честит, желая ти милион сработвания на затвора :P Мисля, че избора си е добър :) Сега чакаме да ни показваш снимки.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата може да се затваря.Благодаря на всички писали и дали съвет.Няма смисъл да качвам снимки тук, прекалено посредствени ми изглеждат.Мисля че имаше една тема за фотография пак в форума, ако направя нещо съвършенно ще го кача там.Още един път Благодаря.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е затворена... може ли да задам моето въпросче?Не съм "учен" фотограф, но ми предстоят интересни преходи в Пирин. Поръчах си това:http://www.panasonic...2272/index.htmlПървоначално идеята ми бе само за тяло с -http://panasonic.net...ummilux_25.htmlно се оказа, че обектива е по-скъп от избора ми. Дали е удачен за добри снимки,като за любител, се питам? При 10 дни с много ограничен багаж.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Ако добре съм разбрал приоритетите ти, може да погледнеш Panasonic GH2. Това е уникален апарат, вкл. видеото. Той е създаден за видео и прави добри изображения също. Добра компактност. Цената може малко да те стресне, но има защо. Аз си го взех наскоро, и ако те интересува нещо, питай. Вкл. може да го купиш по-евтино от UK.

Редактирано от gin

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мечтая, -ех си за Panasonic GH2...Просто е над уменията и финансовите ми възможности, :( .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добре си се ориентирала.За непрофесионалист фотограф избора е супер. Аз също имам Панасоник, по-стар модел FZ 50 Смея да твърдя, че не съм толкова бос във фотографията :) и мисля, че като съотношение цена - качество няма конкуренция. Освен това има чудесни възможности за видео.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако имаш възможност си вземи и статив - някой мъничък, сгъваем ( има доста добри карбонови, но и цените са им добри , но пък са много леки ) . И другото нещо този обектив 40-200мм на тази система не означава ли че всъщност получаваш 80-400мм ? Може би за балкан е по-добре ако можеш да си намериш и един 14-42мм ( което приравнено ще дойде към 28-84мм ). Идеята е, че сигурно ще ти се налага да снимаш по-пейзажно и ще искаш да обхванеш колкото се може повече от кадъра, затова ти трябва "широк" обектив, тоест колкото се може по-малко мм, мисля че g2 вървеше с 14-42мм. Отделно е добре да се обзаведеш с голяма карта, защото хд филмчетата много бързо попиват мегабайтите :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

......

Приятелите носят стативи, ще се помоля....предпочитам на тегло - е, нещо женско...В комплекта е и този обектив, като основен.Картите са поръчани,

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз така... малко ъъъ... като в небрано лозе, ама някой има ли впечатления от Nikon L120? Мерси предварително.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги,не мога да се самоопределя, като компетентен фотограф, но снимането винаги ме е дърпало.Преди години снимах известно време за една фирма, преди 4-5 месеца си взех Sony DSC HX1 и имам прекрасни впечатления от този фото апарат.Имах възможност да поснимам с доста фото апарати, като качество на снимките и цвят Sony винаги ми е правил най-голямо впечатление.Става въпрос за полу-професионалните фотоапарати. За професионален, снимах с един широкоъгълен Nikon ... уникално !

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...