Jump to content
martjo

Програматор Willem

Recommended Posts

Здравейте колеги! Наскоро си купих програматор Willem, който има LPT изход/вход. Та въпросът ми е някой ползвал ли е такова животно и как го е съвместил да се включва към лаптоп например. Тъй като лапай топите нямат такъв порт, емулатор ли трябва да ползвам, що ли, за да го свържа?Благодаря предварително на отзовалите се!Поздрави!

Редактирано от martjo

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва ти адаптер или кабел с конвертор от LPT към USB, щото предполагам лаптопа ти няма и сериен интерфейс (COM Порт). И от там филма се започва..........

Публикувано изображение

Имай в предвид, че в твоя случай и от техническа гледна точка, не с всеки кабел за конверсия ще подкараш програматора и по скоро ще ти трябва доста специфичен, направен за тази цел или стабилно доработен! Продаваните кабели от LPT към USB са главно за принтери....и от опит ти казвам, че 99% е вероятно да не подкараш програматора по този начин (който е и единствения), тъй като той (софтуера на програматора) ще търси да го управляват паралелно по LTP, а USB-то от PC-то е на съвсем друг адрес...Трябва си специално направен кабел и схема, и специфичен драйвер и емулатор за Windows/Linux/Mac OS или каквото там ползваш....Ако Willem не предлагат готово решение, ще бъде доста трудно и почти е нулев шанса да постигнеш нещо с универсален кабел/адаптер LPT към USB..А и всичко зависи и от софтуера на програматора....Доста сложно е, но това незначи че няма решение, аз лично съм правил проект за такова устройство и го бях подкарал с мой колега да работи...Въпроса е, че колегата който отговаряше за софтуера беше написал сорс за да разпознае програмата, но архива с тая информация е отдавна затрит някъде.....Схемите и PCB-то на устройството включващо се към този кабел LPT към USB (като на снимката) все още ги пазя, заедно с някфи извадки от последния firmware който бях писал, но останалия soft , за съжаление го нямам........

Редактирано от Petar Petrov
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В много случаи въобще не може да стане с конвертор, по добре стар лаптоп за 100 лева с LPT.Софтуера на Willem-a може да работи с портове от LPT1 до LPT3.Нямам какво друго да добавя :P

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип така си питам за какво ти е лаптоп към програматора ? :P Можеш да си пишеш чЕповете на домашното пц и да си ги боцкаш в ЕКУ-то :P единственото "неудобство" на това е,че трябва да се качиш от колата до вас, но на фона на гореспоменатите премеждия ...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В много случаи въобще не може да стане с конвертор, по добре стар лаптоп за 100 лева с LPT.Софтуера на Willem-a може да работи с портове от LPT1 до LPT3.Нямам какво друго да добавя :P

Напротив :P Решение винаги има, въпроса е че понякога не се оправдават средствата.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много колеги! Аз разглеждах из нета и има на една страница продават кабел конвертира от USB към принтерски порт. Цената му беше около 30 лв. Но пак нещо ме съмнява без емулатор да стане.

Редактирано от martjo

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема е в софтуера (а не в хардуера) и същия не работи с LPT емулатори. Аз дори си купих отделна карта (PCI) със LPT порт понеже последното ми дъното няма, и програмата не можа да намери програматора. Единствено със истински LPT работи програмата, или поне която пробвах аз (Eprom M51 и досовската WillePr) иска директен достъп до принтерския порт.

Редактирано от vex

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много колеги! Аз разглеждах из нета и има на една страница продават кабел конвертира от USB към принтерски порт. Цената му беше около 30 лв. Но пак нещо ме съмнява без емулатор да стане.

Колега нали ти написах по-нагоре. Само с тоя кабел няма да стане....има ги и за по 15 кинта, но сам по себе си кабела няма да ти помогне. Проблема е и софтуерен, а за компютри без LPT е и хардуерен ;)Поздрави!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...