Jump to content
marfii

Въпрос към по-запознатите с трудовото право

Recommended Posts

Здравейте! Искам да попитам по-запознатите от вас какви са ми правата в следната ситуация:Работя в голямо предприятие но предпочитам да не споменавам кое. Преди 2 години излязох по майчинство и на моето място назначиха човек на изпитателен срок. След изтичане на този срок директорите са решили да разкрият още едно работно място и да назначат на постоянен договор въпросния човек, т. е. моето място остава свободно. Обадиха ми се преди няколко дни да отида да си подам молба за отпуск защото майчинството ми изтича на 14.02, а имам отпуска за 2 години и искат да я използвам. Отидох днес да си подам молбата и ТРЗто ми казва, че са се разбрали с директорката да изляза в отпуск за 20 дни и след това да се върна на работа. До тук добре, но директорката е решила, че трима служители в счетоводството са много и единия трябва да си ходи или да го преместят на друга длъжност ако има свободна такава. След тези 20 дни в които съм в отпуск трябва да се върна на работа, но ми дават само един месец да наваксам пропуснатите 2 години и тогава директорката щяла да реши кой ще остане в счетоводството и кой "ще бъде преместен" :) Мразя курвенските номера.Как според тази госпожа се наваксват 2 години за един месец. Така че познайте кой ще е "преместения".И след цялата тази ситуация един съвет от мен към женската част - НЕ правете деца че ще си останете без работа. :)

Редактирано от marfii

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм точно ТРЗ,но доколкото знам,нямат никакво право да те уволнят.Договора на човека,който те замества,отпада автоматично с връщането ти на работа.А относно "преместване",при условие,че счетоводтвото се състои от 3-ма човека,значи имаш предвид на друга длъжност?Това също не може да стане без твое съгласие,единствено да си на такава длъжност,но на друго място,примерно.Само тогава могат да те махнат,ако откажеш.Дано да съм помогнала,съвета ми е търси си правата до последно,в много малко случаи могат да те прекратят,когато си на постоянен трудов договор.Най-малкото след майчинство.Успех

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей жена ми е бременна в 8месец и съм запознат със ситоацията и сме се консултирали с адвокатката ни та тя ни каза следното че след две годишното майчинство когато се върнеш на работа нямат право да те уволняват или съкращава още 2 години. Могат да направят друго да ти дадат да подпишеш молба за напускане и да те отстранят по този начин защото ти имаш право да напускаш а те да те уволнят НЕ така че не подписваи нищо преди консултация, а именно големите фирми се пазят от грешки и няма да те уволнят може да те преместят на друга длъжнос.Дано съм бил полезен

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите. Надявам се нещата да се оправят и да не намерят някоя вратичка в закона.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо няма да се оправи-там е проблема.Нека не ме мислите за песимист,но жена ми я съкратиха бременна.Не помогна медицинското свидетелсво че е бременна,заплашиха я с уволнение и тя препочете да напусне . Така е на държавна служба-партиите се сменят и се сменя персонала ,а жена ми беше безпартийна!

Редактирано от niki1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите. Надявам се нещата да се оправят и да не намерят някоя вратичка в закона.

И аз, без да съм специалист мисля, че в ТК има защита за майки с малки деца. Но това е - де юре.Де факто - въпрос на фирмена политика и позиция там.А след дефакто-то - ...обади се ако имаш нужда от адвокат по трудово-правни казуси...Успех, стискам палци и не се давай лесно... :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...