Jump to content
sleeper

протест срещу генно модифицираните организми

Recommended Posts

здравейте колеги искам да призова тези от вас, които са срещу генномодифицираните организми в храната ни, нека се сьберем утре повечкоето и малко инфо по вьпроса, макар че съм сигурен, че всички са запознати в общи линии за какво става въпрос.... ГМОпротеста ще се състои на Площад Стефан Стамболов / на Копчетата (до фонтана пред община Пловдив)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ей, никой заинтересован няма май.... дано не е така навсякъде интереса към тази тема, щото ще ядем доматки с остатъчен вкус на риба (може пък на някой да му хареса комбинацията) :) , и ще ни плющят ушите

Редактирано от sleeper

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди половин час една женица мина в нашето блокче от врата на врата за подписи срещу ГМО ,направими впечатление че всички комший бяха се подписали

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ей, никой заинтересован няма май.... дано не е така навсякъде интереса към тази тема, щото ще ядем доматки с остатъчен вкус на риба (може пък на някой да му хареса комбинацията) :P , и ще ни плющят ушите

Колеги, извинете за "прав текст" реплика.

Тук, като гледам повечето сте 20-30 годишни.

Това значи реална оценка за света около нас - 5-15 години - 1995- 2005г.

Нима вярвате, че ГМО са от днес...

Аз, както "малко по- голяма" сравнявам децата преди и моите деца и техните приятели - сега.

Освен "съвременните очевадни екстри" смятам, че отдавна в храните и битието ни присъстват технологии, за които не се говори.

Но явно българите или свикнахме, или забравихме истинския вкус на нещата - не само за хапване...

Лесно е - купуваш от магазина и не мислиш..., достатъчно си сдухан....

Това ли е живота за децата ни и нашия се питам? :P

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък искам да ям ябълка с вкус на кашкавал! :PМайтапа настрана - далеко съм та немога да се впиша, но и аз съм малко скептично настроен към това нещо както колежката над мен.Като за пример ще ви дам това, че не съм чак толкова стар - 90ти набор съм, но щом аз го помня този факт от моите младини, това ще рече някъде до 2000 година. Помня че едно време като купувахме кисели млека ... един ден да седи на масата и се прокисваше, два-три дни да поседи в хладилника ново мляко и надуваше капачката, а сега ... седи си запечатано и по седмица и по две и като го отвориш си го ядеш без да ти има нищо на стомаха и никакви странични ефекти, е сори ама къде отиде целия чар на "Българското кисело мляко", на Лактобациликус булгарикус, който вирее само из нашите райони ... май-май в днешните кисели млека има всичко без това чарновното въпросно бактерийче ... :PЛично мое мнение, ама ако тия всичките учени насочат тез финанси за генни експерименти и досегашно развитите им умения към нещо по-полезно на човечеството ... например медицината, да лекуват прекъснати гръбначни стълбове, да лекуват СПИН, да лекуват разни други такива гадни неизлечими заболявания, то биха били много по-полезни. Относно яденето - едно време предците ни са яли сурово месо, рязано с остър камък - и пак сме оцеляли, за да стигнем до тук и да развием подобни технологии, така че не виждам къв плюс ни е това да се гаврим с природата и да си играем на "господ" точно пък с храната.

Редактирано от kalmara

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама много ме радват тия дето протестират - разни дебели дечица и лелки, протестират срещу генно модифицирани храни и се обявяват за правилно хранене, а не се виждат себе си, че до един са с наднормено тегло ... За кфо да протестираш срещу ГМО-тата? Така или иначе генно модифицирани култури ще има, независимо дали са разрешени или забранени - тфа е България, за всяка забрана си има заобиколен път. Да не говорим, че аз така и не успях да открия проучване, което реално да изтъква някакви вреди от генно модифицирани култури и организми. Колкото до казуса с млекото - ами нормално е, в момента всичко се тъпче с консверванти, нямащи нищо общо с генна модификация, така или иначе за процеса вкисване пак си се изискват масата бактерии, ама тях никой не ги пипа, щото няма и смисъл.Чудим се общо взето с каква простотия да се зачекнем, силно се съмнявам EU да не приема ГМО-та, просто защото са вредни - най-вероятно причината е, че монополисти в пазара с гените са американците, които от доста време въведоха патент върху живи същества и върху определени гени, което значи, че който държи патента, държи и технологията за производството, което пък значи, че трябва да му се плаща, когато тя бъде използвана.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

понеже аз съм от младото поколение, все пак съм чувал за поговорката "В спора се намира истината". Та докато бистрим политика с Калмара стигнахме до следното заключение:

 

"[00:18:08] Georgi Nikolov: Абе те по магазините продават само лайна

[00:18:17] Georgi Nikolov: дали са генно модифицирани лайна все тая"

 

край на цитата (истината).

 

 

 

п.п. prozium, :) съгласен с теб

Редактирано от teror1sta

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
:huh: тоя протест ми напомня, че преди няколко години, физиците от бан започнаха подписка срещу теория на един руски учен, който по странно стечение на обстоятелствата събра много пари за наука с нея ... казваше се "торсионна теория" не е важно какво съдържа теорията - повечето бяха подписали листчето ... мисълта ми е, че това е като подписка срещу слънцето - да се съберем, да подпишем нещо, ама защо и какво ... на кой му пука - така и така нищо не правим :dry: нека има подпискитая текуща подписка е срещу българското кисело мляко, и срещу пшеницата в хляба :) реално генно модифицирана храна са : офца, крава, свиня, круша, ябълка, пшеница, куче ... и почти всички други :lol: ако ги махнете от менюто си, ще ми ядете налъмите ... на същия принцип се произвеждат голямата част от антибиотиците и много неща, които ежедневно ви облагодетелстват, но срещу които постоянно плюете :lol: наздраве !П.П. Крайно време е и ще е доста по-хуманно, да започнат бутчетата и крилцата да растат на дългогодишен храст !

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ГМО....ГМО има още откакто Мендел(че даже и от много по-рано) е почнал да кръстосва растенията, за да види какво ще стане :huh: Само дето на това не му викат ГМО, ама на практика е точно същото нещо. Създаването(по "естествен" път) на нов сорт растение - ГМО, създаването на нова порода куче, котка, крава - ГМО. Да не говориме че сигурно всеки, който е ползвал антибиотици през живота си е жив благодарение на ГМО...Е да те не се ядат, ама пак са от ГМО, че трябва да има за всички...Следващия път като ви е болно детето ще мислите ли за ГМО???И да се протестира, и да не се протестира ГМО ще има на пазара(даже май вече си ги ядеме). По-добре протестирайте да пише по етикетите за да се знае какво се яде...А ябълка с вкус на кашкавал или домат с вкус на риба :):lol: :lol: още няма. И едва ли скоро ще има. Само който не е пробвал да изолира гени от един вид и да ги вкарва в друг, далечнородствен, вид не знае с какво се захваща и си говори ей така - вятър да става и протест да има. И внимавайте какво четете и на какво така сляпо вярвате - тоя линк от първия пост като му погледнете библиографията, въз основа на която му е основана теорията - я има 4-5 статии, я не, които да предоставят някаква информация. Оттам нататък е бай Пешо от Горно нанадолнище си говори за ГМО. Не бъдете овце:dry:ЛИНКП.С.И за протокола - и аз не искам да ям ГМО, стигат ми другите неизвестни по отношение на качеството на храната. Ама ГМО ще има рано или късно, просто трябва да са добре обозначени за да може човек да избира.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

клипчето е страшно добро ;) да направим и една петиция срещу диоксида ... незнанието е голяма сила ... някой забавен, дребен, рошав дядо беше казал: Само две неща са безкрайни, вселената и човешката глупост ... но не съм сигурен за вселената.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май беше , че не е сигурен за второто ;):D

 

От прочетеното в нет-а , разбирам ,че врявата се вдига заради два конкретни продукта , които ще се използват до голяма степен за производсвто на био-горива и иазхранване на животните ;) Т.е. икономически интереси и бизнес , ще падат пари , за този , онзи , може и вие да намажете ;) Край ;)

Целта киселото ви мляко или домат да не се развалят след 2 дена е да се задоволи потребителя ;) представете си на всеки 2 дена да отивате да си купувате хляб и кисело мляко защото стария се е развалил ?! Ще изразходвате повече гориво , колата си , времето / т.е. по-малък работен ден защото всеки ще е така и ще чака на опашки / , по-голямо производсвто , което няма да смогне да произвежда толкова , нужда от повече пари за производство , намаляване печалбата поради по-големия персонал , много храна ще се изхвърля заради миналия й срок на годност , повече боклуци , бактерии , зарази и още какво ли не ;) Изхода да не се произвеждат храни с дългосрочен период на годност е войната - унищожаване на голяма маса гърла ; другото са болестите ;) Вярвайте , че на управляващите в Световн мащаб не им е лесно с нас ;) много паплач сме :D За това , ако не ви харесва системата в която живеете , просто й теглете майната ;) Създайте своя собствена - алтернативна :) хората сме жертви на самите себе си :(

Дядо ми - лека му пръст , беше генен биолог ;) правеше експерименти като съчетаваше по естествен път различни видове култури , цветя и т.н. / негова продукт се водят някой сорт камби , но тези големите , които ги няма на българския пазар / По негово време нямаше химия и положителните резултати от смесванията рядко се получаваха :( За това сега , чрез химията се допринася до лесното и бързо получаване на смесите - което за мен е грешно , но неизбежно :(

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.=> си прав ;) ... аз намерих друг "оригинал" първоначално и го преведох дословно, уж да съм точен ;)В науката проблеми винаги са се създавали от прибързаност, а не от самата наука! Има съществена разлика между използването на термоядрената енергия за мирни и военни цели ... но ако искате можем и срещу нея да вдигнем протестче :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно :(;) Горивото на ядрена подводница с размера на топка за голф / не за скоростния лост , но подобни размери :D / до колкото си спомням стига за 5 години или нещо такова , говоря на изуст , но беше за страшно дълго време :( Къде отиваш , може би ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не знам, инфото по въпроса е достатъчно малко, че да изникнат много въпросителни.... разбира се, че ако са няма вреда от човешката намеса в работите на природата, няма проблеми, обаче много се съмнявам, че "разбирачите", които говорят че едва ли не, че място за притеснение няма, са толкова наясно, колкото си дават вид... а иначе бьлгарите сме толкова зле, че не можем да се обединим за каквато и да било кауза, именно затова сме на тоя хал.... все има компетенция значи.... а кой доказа, че няма вреда от тия шитове (визирам ГМО)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И защо трябва да се обединяваме за подобно нещо ??? Според мен има къде къде по-важни неща. За мен по-важно е примерно киселото мляко да е от мляко и в действителност да е кисело мляко , а не някакъв бъркоч с нишасте и консерванти. А това че млякото е издоено от кравата докато си е мътила яйца ми е все тая. Не ме бърка каймата да е от свиня с 4 уши. По ме бърка да е от лой и оцветители (каквато в същност е по магазините).

Редактирано от teror1sta

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Sleeper не знам мен ли визираш в "разбирачите" , но айде понеге ти поддържаш каузата срещу ГМО ни предостави информация за какво иде реч или и ти си чел само новините ???

Реално погледнато и аз смятам , че от подобни лайна реална вреда за природата такава каквато я познаваме ще има :( но ми е трудно да повярвам , че ако цялата територия на България/разбирай от граница до граница/ бъде засята с подобни мутанти , ще окаже някакво значимо влияние на природата на Земята - доказано е не един път , че майката Природа няма кой да я убоздае и рано или късно винаги ни го нахаква :)

Да си наясно с нещата наистина и да осъзнаваш , че от обикновенния човек толкова много не зависят нещата не означава да си компетентен , а реалист :D

 

Понеже наскоро излезна въпроса за българското лекарство срещу рака ви давам един пример ;) Въпросното лекарство , за да бъде официялно признато като Лекарство са нужни 10 години изследване ;) А през това време , за да го пуснат в производсвто като Хранителна добавка са нужни 6-7 месеца :D В случая става въпрос за нещо добро , полезно и доказано с практика ;) Ами ако става въпрос за Хранителна добавка , която след 5 години ти опада косата или нещо такова ??? :(

Идеята ми е , че днеска е ГМО , утре ще бъде сорт червена царевица ;) и протестиращите ще си я рупат и ще й се кефят колко в вкусна ;):(

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Теро, ;);)

а кой доказа, че няма вреда от тия шитове (визирам ГМО)

Невинен до доказване на противното ! Не е нужно някой да доказва, че нещо е безвредно, след като на никой не е навредило.По стечение на обстоятелствата съм влизал в лаборатория по генетика веднъж два пъти ... и също по стечение на обстоятелствата съм чувал някой неща и за науката ... Теорията, която подкрепяш твърди, (поради липса на друго за което да се хване,[1]) че когато консумираш генетично модифицирана храна, има опасност и ти да се модифицираш генно ... реално е така - според квантовата механика, има краен различен от нула и положителен шанс, частицата( в случая част ДНК верига ), чрез тунелен ефект, да се озове отвъд потенциалната бариера( в този случай стената на клетката и стената на ядрото й ) и по този начин евентуално, при наличие на нужното число късмет да предизвика определен вид мутация ... такава клетка, ще дефектира и има две възможности:1. изменението е голямо и кетъчната стена става неразпознаваема за организма - имунната система унищожава клетката както прави със милиони други всеки ден2. изменението е малко и клетката остава незабележима за имунната система.2.1 клетката се научава да се дели по-често от нормалното - става ракова клетка, отделя се от средата и в голямата чест от случаите умира, както правят хилди клетки във всеки един от нас всеки ден 2.2 същото като 2.1, но успеява да се раздели достатъчен на брой пъти, докато организма не умре / малшанс2.3 клетката не се научава да се дели бързо - просто след нужния брой часове си умира както всички други ...2.4 има и други варианти, но не се отнасят до темата ...... ако тръгнем по тая пътека, ще стигем до вероятноста това да се случи с яйцеклетка и така да ни се родят рогати деца с опашка, но ако тръгнем по тази пътека също така можем спокойно да се откажем от живота, защото шанса утре в 13:13:13 да те ударят 13 мълнии за 13 секунди, докато си в стаята в която ти дават джакпота от тотото, и на 13-тата секунда отгорети падне комета, която да унищожи земята е значително по-малък, от шанса да се случи описаното преди малко от мен ...не ти съдя мотивите да вярваш в тия глупости, но смятам, че преценката ти:1. не е твоя2. не е обоснована3. не е правилнаотново опираме до лицемерие :lol: против генното инжинерство, но в момента в който ти кажат, че имаш рак, си първия записал се за генна терапия ... не ядеш месо, само рибане пушиш цигари, само пиешне хвърляш салфетки по улицата, но караш кола спираш си водата докато си миеш зъбите, но редовно си пълниш вана [1] първото за което тия шамани се опитаха да се заядат преди години, беше, че генно модифицираните храни са канцерогенни ... П.П. идиокрацията ни застига по-бързо от колкото ни се иска. Призовавам хората да мислят ! :huh:редакция: забравих да допълня ! според квантовата механика, частицата може да попадне на произволно място в произволен момент и не е нужно да бъде изядена ... ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

редакция: забравих да допълня ! според квантовата механика, частицата може да попадне на произволно място в произволен момент и не е нужно да бъде изядена ... ;)

:lol: И стигна до теорията на ХАОСА?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

нееее тя е друго ... аз не говоря за връзките между събитията, а за вероятноста за едно квантовомеханично събитие ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

нееее тя е друго ... аз не говоря за връзките между събитията, а за вероятноста за едно квантовомеханично събитие :lol:

;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Невинен до доказване на противното ! Не е нужно някой да доказва, че нещо е безвредно, след като на никой не е навредило.

Абе при лекарства и храни ( че даже и при терапии) положението реално е точно с главата надолу - виновен до доказване на противното, ама FDI са провели достатъчно много изледвания, които са дали някакви резултати, по които хората са заключили, че вредата е по-малка отколкото ползата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

прав си разбира се, но етапа на доказване чрез експерименти е преминал и от там нататъка важи обратното твърдение :lol:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...