Jump to content
eskinazi

шифт лампа

Recommended Posts

изкам да попитам тъй като някаде в вибокс гледах 1но клипче за шифт лампа кадето е бутончето за нулиране на км на неговото място беше поставена тая лампа.че мисалта ми е как мога да си я варжа към оборотомера примерно на 7500 об да ми светва лампата благодаря предварително

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо си сложи турбо на кошницата пък после и слагаи шифт лампа.Явор

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

че без турбо неможе ли ?! :):D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е неможеш да оцелиш оборотите едва ли толкоз бързо скача стрелката :D трябва турбо :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж жичката, която ти стига до в-тек контролера, който е от задната страна на главата, от ляво.Погледни какъв цвят е.После намери тази живка и на комп.на колата, който е в краката на пасажерското място, от дясно под мокета.Не съм много сигорен, но тази жичка е +-сова.Нямери си място на таблото където да си поставиш лампичката и прекарай +-са до нея, а (-) си хвани от лампите на таблото.И когато ти се включи в-тека лампата ще святка.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаш предвид VTEC соленоида, защото VTEC контролер е съвсем друго нещо ;) Пък и май колегата има предвид именно шифт, а не VTEC индикатор :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

интересува ме дали като е на прекъсвач оборотомера има шанс да си направя да ми свети лампата

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А защо ти е чак на прекъсвач? Ако идеята е да е шифт индикатор, според мен е по-добре да е 500-1000 оборота под прекъсвача (или друга близка стойност, която сам да си определиш опитно и ти е удобна) за да можеш да я видиш, че светка лампата и да имаш време да превключиш преди да си стигнал прекъсвача, защото губиш от обороти ако смениш след като се включи прекъсвача. По добре е да смениш точно преди да включи прекъсвача и да паднат оборотите.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено, че има начин, ама и трябва малко да разбираш от електроника. Можеш да го реализираш това нещо с PIC микроконтролер като вземаш сигнал от бобината и по неговата честота определяш оборотите на автомобила. От там нататък е лесно....при 7000 оборота и над тях (примерно) вдигаш ниво 1-ца на някой от изходите на микроконтролера, към който ти е свързан светодиода и той съответно светва.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest necentrovaniq

Интересно,а някаква схема можеш ли да приложиш?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

Колега, от цялат работа дето обясняваш почти нищо не разбрах, но ми прилича на инструкция как колегата да си направи шифт лампата да му светка на 5000-5500 оборота, след като от втек соленоида ще взима сигнал. Пък той пита за 7500 ... ама знам ли и аз. :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно,а някаква схема можеш ли да приложиш?

Да. Тя схемата не е нищо особено. Ще я начерта днес или утре и ще пусна линк. Някой само да напише софтуера. Трябва да се използва един таймер, който да брои импулсите на входа за определено време и на тяхна база да се сметнат оборотите.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

май тая схема ще е трудничка не очаквах да етолкова сложно но както и да е колегата да пусне схема пък ще му мисля.......

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега защо не си сложиш едно П28 и с Crome можеш да си направиш CEL да свети като шифтлайт, при това за секунди.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

PowerRG ти казва най-лесното решения по въпроса, ама не е и много евтино. А м/у другото в профила ти пише, че караш Civic VTEC та може и да си с P28 или P30 ECU, но да не си запознат

eskinazi: Какъв модел ти е компютъра на колата ти?

П.С Схемата е повече от проста. Може да се сглоби на хвърчаща тестова платка за 10 минути. Въпросът е някой да напише софтуера за процесорчето.

Редактирано от Radeon4o

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във всички случаи на колегата ще му е по-лесно да си купи готова шифт лампа.А колега Radeon4o дай една схема за това което говориш пък може и да измислим някое пикче /не съм мн добър ама многа да опитам/

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
СхемаНай-лесно е готова лампа да се вземе...прав си :D Това с 'направи си сам' е за хората, които имат време и им се занимава...от части и от любопитство. Не знам дали на входа ще има нужда от транзистор да усили малко импулса, но би трябвало и така да функционира

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и като каза за свободно време, точно тогава ще опитам :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок :D дано да имаме положителен резултат от цялата работа. Ако има нещо мога единствено да помагам за софтуера, т.к нямам време да го пиша сам, а и определено не съм специалист по програмиране :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е то ще е силно казано писане на софтуер, ама като имам време ще опитам, лошото е, че иямам на какво да го тествам за момента :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да вметна, че входа трябва да се свърже към нисковолтовата част на бобината.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега защо не си сложиш едно П28 и с Crome можеш да си направиш CEL да свети като шифтлайт, при това за секунди.

Бре колега, аз ли не виждам или на eksanzi в профила пише че кара втек ... ако е заводски шанса е голям да е със п28 или п30, пък и за обд0 витеците стоковите /pw0/ също има скрипт, който превръща чека в шифт лампа. :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мн си прав, но вече обърнахме темата :D

Колега Radeon4o, сега намерих една схема от списание млад констурктор, мисля да опитам с жица омотана около кабел за свещ, на доста от хондичките бубината е в делкото.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много си прав. Достъпа до бобината вярно, че е много сложен. Става с омотан кабел както каза само, че на входа на схемата трябва да се добави едн транзистор, за да усили импулса, който ще се индуцира в кабела. Ще пооправим схемата тия дни :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък ще експериментирам с аналоговия сигнал от оборотомера :D Нещо с тригери на "шмит" ми идва на ум.А пък за входа на вашата схема - дали ще има нужда от корекция на нивото е трудно да се каже, когато всичко е експеримент, но може да се замени постоянното съпротивление (100к) с примерно 33к, и да се добави примерно тример 75к.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом сте обърнали темата поне и натам да се включа полезно ... ей ви един преобразувател честота-напрежение, никви пикове, никви 5 лева.

Сигнала се взима от синята жица от делкото. :D

Публикувано изображение

п.п. Баси тоя постимейдж докато се осъзнае и оп - два поста пред моя. :D

Редактирано от kalmara

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еми, май отпада писането на каквото и да било, това е хубава, лесна, евтина и удобна схема :Dи най-важното готова и тествана :D

Редактирано от kalos

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
pamo: твоя вариант е по-лесен :D дори като се замисля може да се направи и с компаратор като на единия вход се подава сигнала от оборотомера, а на другия се слага делител с тример, от който да се регулира прага на сработване на светодиода

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ихиии...много бързо се пише в темата. Докато си напиша поста и хоп....решението е дадено то kalmara :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

pamo: твоя вариант е по-лесен :D дори като се замисля може да се направи и с компаратор като на единия вход се подава сигнала от оборотомера, а на другия се слага делител с тример, от който да се регулира прага на сработване на светодиода

Ми аз на тая база всичко, и лампата за горивото така ще е :D

опс, сега видях: пък и схемата от калмара хич не е лоша - евтини и достъпни изцяло части!!!

Редактирано от pamo

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иии мали, добре че е Калмара да ви отвори очите. :D Ако сте послушнички може и платката да му изрови из кои ахриви е. :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

количката ми е завотски втек с мотор d16z7

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако не се бъркам, това е с p28, т.е. чипваш компутера и си слагаш фичър за шифт лампа :drunk:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...