Jump to content
Nikolay Kozloduy

Led подсветка на таблото

Recommended Posts

Здравейте колеги,

Имам въпрос към тези, които са си правили LED подсветка на таблата си. Можете ли да ми покажете снимки на табла на 5 ген. със светодиоди? Как и какви компоненти сте използвали? Решил съм да сменявам обикновенните лампички със светодиоди, но незнам какви точно да търся. За цвят искам бяло. Четох за т.нар "пирани" .. някой слагал ли си е такива - снимка? Колко горе-долу диода ще ми трябват за равномерно осветление (без по-светли и по тъмни места) ?? Също така ще съм ви много благодарен ако приложите и схема за свързване.

Ако да речем използвам стандартните места, на които седят фабричните крушчици, ще стане ли номера със равномерното осветяване на всичко, или ще трябва да отварям таблото отвътре и да разполагам на др. места въпросните светодиоди?

П.П : Обърках раздела като новобранка ... :drunk:

Редактирано от Nikolay Kozloduy

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, тъпо е да си повдигам темата сам, ама верно ли няма хора измежду вас, които да са правили подобно нещо? По-добре да прочета няколко мнения на хора, които са го правили и да тръгна, както се казва по утъпкана пътека, отколкото да правя опити докато налучкам вярното .. Мога да се справя сам, но просто ми трябва малко информация "как и какво става" :tooth:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето осветление на таблото съм реализирал по следния начин: Три бели светодиода(такива,които не правят точка, а разпръскват светлината на 45 градуса), залепени със топъл силикон в горната част на черната пластмаса( насочил съм си ги на око както на мен ми харесва ) свети равномерно навсякъде. Това ако искаш да е предно осветление ( аз исках такова , защото си правих сам циферблати и нямаше как да се осветят от долу ). Ако искаш да е от долу светлината виждал съм в нет-а много красиви табла направени с така наречените RGB светодиоди ( може да си сменят цвета ), а може и с обикновена светодиодна лента :tooth:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля да поставя на мястото на старото осветление светедиоди със широк ъгъл на разпр. на светлината. Ето тук се чудя, дали ще е равномерна светлината или не? Или допълнителни диоди отвътре за да стане всичко като хората? Не искам никакви цветове и т.н ...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

виж моето:

Публикувано изображение

правено е с такива диоди с плоски глави, сложени на мястото на крушките. слагат се обаче и някакви елементи (съпротивления) - не разбирам от жици - на мен ми го направи колегата ReSpEcT :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето за това говорех! Колега имаш една бира на националната от мен! :)) Тези диоди, които сте използвали от т.нар. "пирани" ли са??

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ама пак не свети равномерно /оборотомера/ става и с обикновенни диоди от запалки или ключодържатели :) .може да се ползва цокъл на стара крушка ,слага се диода и се захранва пез 820 ома съпритивление до към 1200 ома/по добре/.

Ето и проба кои как свети на табло от калибра правих го отдавна.в средата са от К а отрстани са от запалки.Светлината от диода трябва да е максимално разсеяна! утре ако имам време ще направя стъпка по стъпка за диодите как се монтират ;)

Публикувано изображение

Редактирано от fenabg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали е от апарата с който си снимал, но е далече от равномерното осветяване което търся .. Решил съм да го правя с хубави диоди дето разпръскват светлината. На колегата cris_barnes се е получило точно така, както аз искам да стане моето! :). Като го направя ще пусна тема "Как се прави .." ;)

П.П fenabg: Моя грешка - извинявам се ;))

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ники написал съм проба избирахме цят светеха с раслични цветове затова .Там липсват два диода за горната част !!! Снимката е с телефон!П.п Четете все пак де .П.п2 Приема се :) .Да ти правя ли снимки?

Редактирано от fenabg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено :)) . Аз питах колегата teror1sta, ама да питам и тук: На всеки диод ли се слага резистор, или на всичките един?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добра тема!

Ето ги и моите LED-ве :

Публикувано изображение

Направил съм си ги за директна замяна на оригиналните Т10 лампички. Диодите са с 120 градуса на светене и 4000-5000 келвина топлина на белия цвят. Утре вечер ще пусна снимки и на моето табло.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си слагам на всеки ,не че няма начин с един но в случая е по добре на всеки :) по е удобно.А и на фасонката си закрепвам и двете. Диода , резистора и готово.П.п може ама не е удобно ;) ./под мен/.Неми се слиза в работилницата късно е, утре ще направя снимки.

Редактирано от fenabg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

може да ги направиш и с по един резистор за всеки диод или в групи по 4 диода и един резистор

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата plamen_h си е решил проблема :). Тези твоите пасват ли на 5.ген. на фасунките пробвал ли си?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чесно казано не, но си мисля че трябва да са пак такива. На колега от Нисан форума му махахме диодите и сложихме пак лампички, та те са с Т10 също, което ме води на мислълта че в таблата май ще да са с Т10 на повечето коли.ПП и на калибра и на астра са такива също.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз осветих моето с два вида диоди:1. http://www.oznium.com/images/ribbon-white-shades.jpg2. http://imgs.inkfrog.com/pix/enkmall/T5-3LED-R2.jpgПървото е т.нар. диодна лента. Съставена е от SMD диоди, които светят изключително силно. Монтира се под уредите и анулира възможността от мъртви точки /места, където да не свети/. Продава се в различни цветове. Монтира се като две жички се запоят за фасунката на крушката. Намерих българска фирма, която ги продава на много добри цени - около 17лв. на метър. За таблото трябват около 60см., но с малко повече креативност може и метър да отиде и да стане най-добре. Второто е 1000% гарантирано за най-оптимално осветление. Пробвано е на 5ген. и осветява като никой друг диод. Продава се в различни цветове. Монтира се без никакво презапояване, защото идват с цокъл за директен монтаж във фасунката. Не съм виждал да се продават в България, а иначе струват около 2$ за бройка. Аз използвах и двата вида, защото имам стрелки, които се нуждаят от повечко светлина за да светят хубаво. На 5ген. може да се мине само с лентата или само с диодите, като препоръчвам лентата, защото става идеално ако е монтирана внимателно. :thumbs1:

Редактирано от ShEfA

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добра тема!

Ето ги и моите LED-ве :

Публикувано изображение

Направил съм си ги за директна замяна на оригиналните Т10 лампички. Диодите са с 120 градуса на светене и 4000-5000 келвина топлина на белия цвят. Утре вечер ще пусна снимки и на моето табло.

Колега тези диоди ще станат ли на 6ген японка?

А това Т10 е захващането за фасонката или бъркам?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днеска ми пристигнаха диодите. Поръчах си ги в неделя. 10 бр. "Пирани" и 10 бр. едно други по малки от обикновенните.

3.2 V

20 mA

70x30 ъгъл на светене

2900-3200 mcd

Публикувано изображение

3.4 V

20 mA

120 ъгъл на светене

3000-4000 mcd

Публикувано изображение

Използвах за таблото с приборите от първия вид диоди, като си поиграх така, че да използвам оригиналните си фасунки без да ги преправям (играчка е ама става!). Светлината е бяла ясно си виждат всички цифри (с изключение на сянката между 120-140 дето май при всички я има ..) и не дразни очите. Използвах резистори на 1К ом на всеки диод. Сложих един допълнителен диод без фасунка долу в дупката под Километража (между него и оборотомера) щото стандартните места дето си е осветлението не осветяваха редлайн-а (лютеницата), та сега свети и тя (вече не мажа от лютеницата, че съединителя ми нещо ме притеснява ..). Всичко си го направих културно с чисти и здрави спойки (резистор-диод) - диода във фасунката - фасунката на таблото ;)

Пираните светят със лек синкав оттенък, но доста по-силно от другите, които взех! Само че ... са квадратни и не влизат през дупката на таблото ... Не че нямаше да стане, ако бях отворил таблото и ги бях няврял отвътре .. ама трябваше да ги лепя със силикон да опъвам кабелчета и да си осера табълцето ... По нататък ще си купя едно табло с приборите 2-ра употреба, ще го разглобя културно и на спокойствие без да бързам ще му наредя как си трябва вътре едни хубави диоди ... Засега ще си карам със тези - доволен! :))

Къде са снимките? ;). Еми няма снимки на процеса ;) . Утре вечер ще снимам да видите крайния резултат + един направен диод ако някой има желание да види как става.

Всичко съм си правил сам ;). От колегата fenabg и teror1sta получих отговори на някои въпроси, които не ми бяха ясни ;) Благодаря им за което!

Благодаря и на колегата cris_barnes за снимката, която предостави!!! Неговото е като моето в момента (съвет: сложи си един "хвърчащ" диод в дупката под километража за да ти освети редлайн-а) ;))

Благодаря и на Интернет, че го има и най-вече Google.com ;) ... Изобщо благодаря на всички за мненията и помоща! ;)

Останалите ми диоди заминават за осветление на багажника ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

нямаше ме няколко дни и не съм следил темата, сега чета и ми е интересно...Ники, за съжаление си далеч и няма как да видиш как изглежда таблото наистина...за протокола, снимката на моето табло е правена с телефона ми, на изключена светкавица ;) Спомням си, че моите диоди бяха бели (вярно е че съвсем леко синеят - което не се вижда много на снимката, но доколкото си спомням бяха кръгли и май имат ъгъл на светене 180 градуса...а никой не забеляза,че и стрелките ми са боядисани :P На живо таблото е по-добре от снимките. Друго, което пропуснах да спомена, е че диодите не са силни и не вадят очите, а са като подмяна на сток крушките. На всяко място за крушка на таблото са сложени по 2 диода :P Моля пост-ни снимки и на твоето табло колега ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, а дали има крушки за таблото в различни цветове, някакви идеии?

Редактирано от edimen

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До колкото знам май няма .. :D. Решението ти е само светодиоди (за др. цвят)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега от каде си порьча диодите аз моето табло бе свети извообще и отдавна искам да си го оправя ама се неостава време за него и така мерси предварително.И чакам снимки на процеса!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...