Jump to content
ptod

Скъсани болтове и водещи втулки на заден апарат

Recommended Posts

Здравейте,

Реших да запретна ръкави и да сменя задни дискове и накладки на наскоро придобития сивик. Също, взех спирачна течност и ремонтен комплект водещи втулки за всеки случай. Планирах да бъде бърза работа обаче корозията е казала тежката си дума (предишният собственик е внесъл колата от Германия)..

Съумях да скъсам главата на една от водещите втулки, като “стъблото” остана в шината и не помръдва. Също, един от двата 14мм болта, които държат шината за главината, придоби кръгла форма, която след пилене, се превърна в 13мм, но без значение какво правих, така и не се отви. А.. скъсах и един от двата винта, фиксиращи диска, но него го разпробих.

Въпросите са: 

- какви препоръки имате за екстракция на скъсаните крепежи? Нагряване, рязане?

- не мога да намеря, откъде да закупя въпросният 14мм болт, държащ шината за главината. Идеи?

- в крайна сметка, струва ли си DIY мъката и кой сервиз в София би се съгласил да разчисти след мен и да постави закупените вече дискове, накладки, втулки и т.н?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

13 hours ago, ptod said:

- какви препоръки имате за екстракция на скъсаните крепежи? Нагряване, рязане?

Когато са зорни болтовете подготовката е много важна, прибърза ли човек после си отваря повече работа. Почистване с телена четка, пръскане, чакане, нагряване. Този водач явно е яко блокирал, че чак да се скъса. Може би ще излезе ако се хване с някакви клещи (гарги или нещо подобно) + въртеливи движения по оста, ако се подава изобщо нещо от супорта (след нагряване + пръскане). За болта на супорта към главината щом вече е загладен може да си вземеш комплект екстрактори, хубав върток с дълго рамо и чупеща глава. Пръскай от другата страна на болта ако се подава и имаш достъп. По - добре първо да свалиш супорта от главината, че после спокойно да работиш по него. За фиксиращите винтове на диска помага много ударна отвертка, въпреки това на мен също ми се е налагало да разпробивам.

13 hours ago, ptod said:

- не мога да намеря, откъде да закупя въпросният 14мм болт, държащ шината за главината. Идеи?

Пробвай при тези: https://itt-shop.bg/

13 hours ago, ptod said:

- в крайна сметка, струва ли си DIY мъката и кой сервиз в София би се съгласил да разчисти след мен и да постави закупените вече дискове, накладки, втулки и т.н?

Малко сервизи ще се съгласят да работят с твои части, пък и вече си я почнал. Състоянието на апаратите е хубаво да се види също. Все пак трябва да си прецениш дали имаш времето и правилните инструменти. Успех!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съветите. В крайна сметка с много нагряване стана работата, но такхв 14мм болт просто не намирам. Ако има други идеи, къде да намеря, би било супер

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Труден за намиране е, сега и аз потърсих подробно.

Това е номерът май: 90103-SV4-013, М10x30 DIN 6921, фланшова глава, до тук добре. Стъпката на резбата е проблем, стандартните са 1.5мм, а този би трябвало да е 1.25мм. Следва якостта - 8.8 е малко за спирачен апарат, 10.9 и нагоре трябва да е. После и размера на главата, намират се 15-ки и нагоре, но 14-ки няма (да кажем, че това не е проблем, може да сложиш 15-ка). Най - близкото, което намирам е това: https://boltove.com/product/6699/.

Друг магазин, който се сещам:

Евроболт

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има накладки в комплект с болтове.

Не зная дали за същите става въпрос и дали съм улучил модела на колата.

https://nasauto.bg/nakladki-za-honda-civic-viii-hatchback-fn-fk-18-fn1-fk2-19241-art321989684.html

Редактирано от gecata1059

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не са тези. Тези на снимката влизат във водещите втулки. Колегата по-горе е описал кой е болтът, уви не се намира на нашите географски ширини.. поне засега

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...