ptod 1 #1 Публикувано събота в 19:59 Здравейте, Реших да запретна ръкави и да сменя задни дискове и накладки на наскоро придобития сивик. Също, взех спирачна течност и ремонтен комплект водещи втулки за всеки случай. Планирах да бъде бърза работа обаче корозията е казала тежката си дума (предишният собственик е внесъл колата от Германия).. Съумях да скъсам главата на една от водещите втулки, като “стъблото” остана в шината и не помръдва. Също, един от двата 14мм болта, които държат шината за главината, придоби кръгла форма, която след пилене, се превърна в 13мм, но без значение какво правих, така и не се отви. А.. скъсах и един от двата винта, фиксиращи диска, но него го разпробих. Въпросите са: - какви препоръки имате за екстракция на скъсаните крепежи? Нагряване, рязане? - не мога да намеря, откъде да закупя въпросният 14мм болт, държащ шината за главината. Идеи? - в крайна сметка, струва ли си DIY мъката и кой сервиз в София би се съгласил да разчисти след мен и да постави закупените вече дискове, накладки, втулки и т.н? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mandalorian 68 #2 Отговорено неделя в 10:13 Здравей! 13 hours ago, ptod said: - какви препоръки имате за екстракция на скъсаните крепежи? Нагряване, рязане? Когато са зорни болтовете подготовката е много важна, прибърза ли човек после си отваря повече работа. Почистване с телена четка, пръскане, чакане, нагряване. Този водач явно е яко блокирал, че чак да се скъса. Може би ще излезе ако се хване с някакви клещи (гарги или нещо подобно) + въртеливи движения по оста, ако се подава изобщо нещо от супорта (след нагряване + пръскане). За болта на супорта към главината щом вече е загладен може да си вземеш комплект екстрактори, хубав върток с дълго рамо и чупеща глава. Пръскай от другата страна на болта ако се подава и имаш достъп. По - добре първо да свалиш супорта от главината, че после спокойно да работиш по него. За фиксиращите винтове на диска помага много ударна отвертка, въпреки това на мен също ми се е налагало да разпробивам. 13 hours ago, ptod said: - не мога да намеря, откъде да закупя въпросният 14мм болт, държащ шината за главината. Идеи? Пробвай при тези: https://itt-shop.bg/ 13 hours ago, ptod said: - в крайна сметка, струва ли си DIY мъката и кой сервиз в София би се съгласил да разчисти след мен и да постави закупените вече дискове, накладки, втулки и т.н? Малко сервизи ще се съгласят да работят с твои части, пък и вече си я почнал. Състоянието на апаратите е хубаво да се види също. Все пак трябва да си прецениш дали имаш времето и правилните инструменти. Успех! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ptod 1 #3 Отговорено вчера в 06:18 Благодаря за съветите. В крайна сметка с много нагряване стана работата, но такхв 14мм болт просто не намирам. Ако има други идеи, къде да намеря, би било супер Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mandalorian 68 #4 Отговорено вчера в 09:26 Труден за намиране е, сега и аз потърсих подробно. Това е номерът май: 90103-SV4-013, М10x30 DIN 6921, фланшова глава, до тук добре. Стъпката на резбата е проблем, стандартните са 1.5мм, а този би трябвало да е 1.25мм. Следва якостта - 8.8 е малко за спирачен апарат, 10.9 и нагоре трябва да е. После и размера на главата, намират се 15-ки и нагоре, но 14-ки няма (да кажем, че това не е проблем, може да сложиш 15-ка). Най - близкото, което намирам е това: https://boltove.com/product/6699/. Друг магазин, който се сещам: Евроболт Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
gecata1059 50 #5 Отговорено преди 22 часа (Редактирано) Има накладки в комплект с болтове. Не зная дали за същите става въпрос и дали съм улучил модела на колата. https://nasauto.bg/nakladki-za-honda-civic-viii-hatchback-fn-fk-18-fn1-fk2-19241-art321989684.html Редактирано преди 22 часа от gecata1059 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ptod 1 #6 Отговорено преди 22 часа Не са тези. Тези на снимката влизат във водещите втулки. Колегата по-горе е описал кой е болтът, уви не се намира на нашите географски ширини.. поне засега Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове