n.g. 3 #1 Публикувано 14 Ноември Здравейте колеги, скоро монтирах ГИ на Хондата - 2.0 155кс. Както се знае колата трябва да е перфектна на бензин за да стане добре на газ и по мое мнение това е така. Колата никога не е светела с грешки, палене, обороти, тресене.. нищо. Работи като швейцарски часовник. След монтажа на газовото става ясно обаче, че на бензин колата работи леко бедно и не знам дали това е нормално за работата на този двигател или има нещо друго. Не я бях закачал за каране на живи данни преди, за да имам база за сравнение, но докато карах с майстора ми направи впечатление, че бензин работи на 7-8% дълъг трим и още толкова къс във всички режими. Това прави общо към 15% и смятам че е леко бедно. В интерес на истината на газ я настрои перфектно така, че да е в порядъка на 0 до -3% дълъг трим, а късия стига -5-10% при ускоряване за обогатяване. Има ли запознати или с впечатления по темата да споделят? Като за начало свалих ЕГР-а и го почистих, че да не би да дърпа въздух от там, но няма разлика. ЕГР-а беше доста чист като цяло. Теч на вакум е малко вероятно, защото на ПХ без консуматори вакуума е 27mbar, което според газаджията е перфектно. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3165 #2 Отговорено 15 Ноември Ако няма теч на вакуум от някъде, възможни причини са: - Mass Airflow (MAF) сензор - може да е необходимо почистване със спрей за MAF сензор. - По-ниско налягане на горивото от нормалното, в следствие на износване на горивната помпа, или на регулатора на налягане на горивото (fuel pressure regulator); - Разтегната верига, което променя тайминга, от там и гориво-въздушната смес; - Позапушени инжектори. Една профилактика с добавка за гориво, с PEA (полиетер амини), няма да е излишна. - Ленива първа ламбда сонда. Някои източници в нет-а посочват, че при бензини с 10% етанол (каквито са нашите), ЕКУ-то може да коригира дългия трим с 4,7%. Но не съм убеден напълно за верността на това твърдение. Като цяло, дългият трим, в границите до ±10% се смята за нормален и ЕКУ-то не изкарва грешка в този диапазон. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
n.g. 3 #3 Отговорено 15 Ноември Благодаря колега. Ще попистя МАФ-а тия дни и ще видя дали има разлика. В момента дава ололо 2.5g\s на ПХ без консултори. Дали това е нормална стойност? Налягането в рейката и почистване на инжекторите може да в следяащата стъпка, но къде мога да намеря сервизна информация за правилните стойности? Колкото до веригата - Не се чува и за секунда при палене. Няма ли поне малко да трака, ако е толкова разтегната, че да бърка смесите? За сондата ако беше ленива си мисля, че и на газ щеше да показва по същия начин, а там настройките се докарват до 0 тримове. Съшо и при ускорение реагира веднага и отпита обогатяването. Какви са симптомите за "ленива сонда"? А за бензина ще пробвам да заредя от друга бензиностанция и да сложа добавка и ще сверя пак тримовете.Каква добавка да сложа? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3165 #4 Отговорено 15 Ноември Налягането в рейката, по спомен, трябва е 3 - 3.2 bar. Веригата може да е малко разтегната. Тогава няма да се чува въобще, но си оказва влияние на синхронизацията и тайминга. Ламбда сондата може да се прецени на живи данни. Относно добавката: https://obshtiporachki.online/produkt/amsoil-p-i-performance-improver/ от общите поръчки на форума. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
n.g. 3 #5 Отговорено 16 Ноември До колкото видях из форума R20 двигатела има ревизионен отвор на обтегача на веригата доку до голямата ролка. Има ли техническа спецификация колко мм е оптималното излизане на обтегача или е "на око" работата? Така или иначе няма да тръгна да сменям верига ако е малко разтеглена и при положение, че не се чува нищо, но ще е добре да проверя и да знам какво състояние е. При ВАГ има един показател в живите данни за актуално положение на валовете спрямо зададеното заводако положение записано в компютъра и св показва в градуси - над 3⁰ беше проблем. При Хонда дали има такъв параметър в диагностиката? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3165 #6 Отговорено 16 Ноември Моята верига е леко поразтегната. Видя се при реглажа на клапаните като се подръпне от зъбното колело на разпределителния вал. Повдигна се леко, което е сигурен признак, че е "тръгнала". Нямам тракане и шумове от нея. Ревизионния отвор не съм отварял, че да не си причиня после течове от там. Нямам необходимите уплътнения за него, а не ми се маже със силикон. За актуалното положение на валовете спрямо зададеното заводско, би трябвало да се види също на живите данни. Нали има датчици и на коляновия, и на разпределителния вал. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 942 #7 Отговорено 16 Ноември Да се стигне до обедняване на сместта заради веригата, по-скоро следва първо да избие грешка на фазите. Аз бих търсил проблема в гориво подаващата система или ламбда сондата. Ако можеш да намериш друга ламбда за тест, ще е добре. Пробвай все пак с някоя по-сериозна добавка. Иначе този трим в момента ти е рамките на допустимото и спокойно можеш да си караш така, все пак основно ще караш на газ. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове