icho 17 #1 Публикувано четвъртък в 11:58 Здравейте, Наскоро открих следният проблем. Когато перките за принудително охлеждане на мотора се включат, при достигната температура от 97 градуса, би трябвало да се изключат на 92 градуса. При мен това се случва рядко. Продължават да работят, докато мотора не стигне 80 градуса. Това е установено при гледане на живи данни. Сега се сещам как го разбрахме. Оставям колата за някакъв ремонт пред сервиза. След около 30 мин. , пали да я вкара вътре и при контакт перката се включва директно. Според мен влиза в някакъв авариен режим, за да си пази мотора. Някой, ако е преборвал такъв проблем , сподели. Или някакви предположения ще са също от полза. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3082 #2 Отговорено вчера в 07:43 Провери датчиците за темературата на антифриза. При мен са два. Един за перката и един за таблото. Предполагам и при Ледженд-а са два. Ако трябва ги смени, но с ОЕМ, за да няма изненади. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
icho 17 #3 Отговорено вчера в 10:11 Акожима проблем с някой датчик ,няма ли да даде някаква грешка все пак? Или при гледане на живи данни да покаже проблем? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6778 #4 Отговорено вчера в 12:00 Ако нещо свети, ще покаже. Те перките и да въртят, помпата не върти при угасен ДВГ, та не виждам смисъл, но при мен се въртят и след гасенето - охлажда си нещо там. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3082 #5 Отговорено преди 23 часа При мен единият датчик, който е за включване и изключване на перката, едва ли подава някакъв сигнал на ЕКУ-то. По-скоро това е едно "термично реле", което затваря и отваря веригата на вентилатора. Ако е деградирал термо елементът, тогава може да включва, или изключва при температури, различни от заводските. От там и ще включва, или изключва перките при различни температури от нормалните. Може да се провери, като се потопи в тенджера с вода и се мери съпротивлението му с мултицет, при каква температура, при загряване ще включи и при каква, при охлаждане ще изключи. Но си е такава занимавка, че е по-добре направо да се смени с нов. Трябва да се види местоположението му къде е, понеже (поне при мен на CR-V-то) единият датчик е на радиатора (предполагам за перката), а другият е при термостата (предполагам за ЕКУ-то и информация на арматурното табло). Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
icho 17 #6 Отговорено преди 19 часа Преди 8 часа, ceco_accord написа: Ако нещо свети, ще покаже. Те перките и да въртят, помпата не върти при угасен ДВГ, та не виждам смисъл, но при мен се въртят и след гасенето - охлажда си нещо там. При мен когато изгася и махна ключа всичко соира, но дам ли контакт започват перкоте да въртят докато не стане 80 гр. водата Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
icho 17 #7 Отговорено преди 19 часа Преди 4 часа, dandilov написа: При мен единият датчик, който е за включване и изключване на перката, едва ли подава някакъв сигнал на ЕКУ-то. По-скоро това е едно "термично реле", което затваря и отваря веригата на вентилатора. Ако е деградирал термо елементът, тогава може да включва, или изключва при температури, различни от заводските. От там и ще включва, или изключва перките при различни температури от нормалните. Може да се провери, като се потопи в тенджера с вода и се мери съпротивлението му с мултицет, при каква температура, при загряване ще включи и при каква, при охлаждане ще изключи. Но си е такава занимавка, че е по-добре направо да се смени с нов. Трябва да се види местоположението му къде е, понеже (поне при мен на CR-V-то) единият датчик е на радиатора (предполагам за перката), а другият е при термостата (предполагам за ЕКУ-то и информация на арматурното табло). Доколлото те разбирам, предлагаш да сменя двата датчика. Но според мен те би трябвало да работят, при положение, че при достигане на 80 градуса перките спират. Ако има прецакан датчик няма да спрат перките или бъркам? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3082 #8 Отговорено преди 18 часа Ако е излязал от норми датчикът, няма спира перките, когато трябва. Това ти казвам. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
icho 17 #9 Отговорено преди 2 часа Преди 16 часа, dandilov написа: Ако е излязал от норми датчикът, няма спира перките, когато трябва. Това ти казвам. А има ли вариан да разбера кой от двата не е ок? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове