khaccbg 8 #1 Публикувано неделя в 19:30 (Редактирано) Здравейте колеги, Днес ми светна оранжевата лампа на маслото по време на дълъг път. До сега не ми се беше случвало и исках да попитам някои неща. Като светна, веднага отбих, изчаках и измерих маслото: Тази оранжева щека е ад за отчитане, но не ми изглеждаше различно от както съм мерил преди - по-голямата част от гравираната част е покрита. Имайте в предвид че преди 1 месец ми смениха маслото (сложих Ravenol SSV 0W-30 за пореден път) и винаги казвам на сервиза да сложат 3.7л ориентировъчно какъвто е капацитета. Имах останали 300мл от Ravenol SSV 0W-30 от смяната и долях. Запалих, лампата за маслото още светеше... За късмет имах и едни 500мл останали Shell Helix Ultra 5w-30 в багажника и долях още 300 мл. Запалих и лампичката вече изгасна. Ето как изглежда като измерих маслото след добавените общо 600мл: Та да попитам няколко въпроса: 1) Кое е правилно добро ниво на маслота като меря - в гравираното, над гравираното? Щеката няма минимум максимум за съжаление. 2) Колата по принцип не ми е горяла масло до сега и не я карам агресивно, почти никога над 3000 оборота. Защо ми светна лампата за маслото? 3) Сега като имам 300мл добавено различно масло, мога ли така да карам или трябва задължително да сменя отново маслото? 4) Чудя се дали да не мина обратно на 5w-30 вместо 0w-30 Редактирано неделя в 19:32 от khaccbg snimka Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JapCar 334 #2 Отговорено неделя в 20:28 Гравираното е минимум/максимум. Обикновено за всяка кола е около литър... Оранжевата лампа, би трябвало да значи ниско ниво, но как се измерва...? (червената, би трябвало да е ниско налягане). Ако е ниско ниво, няма връзка с вискозитета... Маниаците карат с 0W/30 и го сменят на 5хил, нормално се използва 5/W30... (търговците също са фенове на 0W/30, защото е по- скъпо...) 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3016 #3 Отговорено понеделник в 05:35 @khaccbg Нещо не се връзва при измерването ти. Едно квадратче от щеката е около 100 - 120 мл. Общо от мин. до макс са 500 - 600 мл. Щом си долял 600 мл. и след това нивото е на максимума, значи лампата е светнала поради действително ниско ниво. 1. Провери за течове. Има доста случаи на скъсано уплътнение на масления филтър, при китайското призводство на mahle, например. Проверявай нивото винаги на равно място, иначе лъже. 2. R20A3, ако е с R0A00 бутала, е за 0W-20 по принцип. Няма причина да се отива на 5W-30. 3. Няма проблем, че си добавил 300 мл. Shell Helix Ultra 5w-30, не се притеснявай. Важното е нивото да е в норма. Дай обратна връзка как се развива случая. 1 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
khaccbg 8 #4 Отговорено понеделник в 19:04 (Редактирано) Благодаря за отговорите и съветите! Може да има течове наистина, ще я закарам да я вдигнат и погледнат... При последната смяна на маслото филтъра който взех от Хонда дилъра беше различен - в бяла кутийка - вместо традиционния син с найлоново покритие. Уж ми сложиха и нова дефтунка, но трябва да се провери. Иначе сте съгласни че това което се вижда на щеката не е ниско ниво на маслото понеже е над средата на гравираната част. Редактирано понеделник в 19:09 от khaccbg Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3016 #5 Отговорено понеделник в 19:28 Ако колата е под наклон, може да покаже над средата, но в действителност да е на минимума. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове