iliyan_pi 2 #1 Публикувано 9 Март Здравейте, преди месец забелязах, че акумулаторът ми не се зарежда - алтернаторът дава до 12,3 В, но индикацията не свети. В сервиза казаха че вероятно е релето и го смениха, но като взех колата и тя загря, светнаха "BAT' и "AWD" (!). Майсторът смени и диодните блокове, но ефектът остана. И така до днес - той казва, че имало някакво друго "реле", но не се знае много за него. Зареждането работи (14,2 В), но светят "BAT' и "AWD" и аз карам колата като съм 'на тръни" , да не би да се прецака нещо. Майсторът търси схеми на колата, защото тя е "канадка". Прочетох във форума за някакво ELD и затова пиша тук с надеждата някой да е имал подобен случай. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 507 #2 Отговорено 9 Март Я виж тук. Да не би и ти да си се заблудил като мен. Новите коли си имат управление на зареждането. Не зареждат постоянно на макс. https://forums.hondabg.com/topic/112724-алтернатор-dual-mode-charging-system-или-проблем/?tab=comments#comment-1057580149 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
iliyan_pi 2 #3 Отговорено 9 Март (Редактирано) Благодаря! Един от майсторите в сервиза също спомена за "интелигентно зареждане" в тези коли и аз го приемам, но защо светят "BAT' и "AWD", а и те нямат нищо функционално общо? Японците били оставили целия процес на компютъра, но това усложнение спъва работата. Редактирано 9 Март от Honda_Z Моля, не цитирайте цялото предходно мнение! По презупция се предполага, че отговаряте на него. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 507 #4 Отговорено 9 Март (Редактирано) Според това което си написал разбирам, че са светнали след манипулациите в сервиза. Така че по-скоро там търси проблема. Дано пазят старото реле. Иначе схемата в последния пост в другата тема видя ли? Би трябвало да е за твоята кола. Щом е от канада е 2.4 нали? Редактирано 9 Март от Bizzito Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
iliyan_pi 2 #5 Отговорено събота в 17:46 На 9.03.2025 г. at 17:13, Bizzito написа: Според това което си написал разбирам, че са светнали след манипулациите в сервиза. Така че по-скоро там търси проблема. Дано пазят старото реле. Иначе схемата в последния пост в другата тема видя ли? Би трябвало да е за твоята кола. Щом е от канада е 2.4 нали? Да, 2,4 i, бензин. Засега няма напредък, аз съм електроник по професия и много пъти съм се ровил по колите. Искам да те помоля за експеримент понеже видях, че твоята кола е същата. Добавих снимка на акумулатора, защото имам съмнения, че там е заровено кучето. Не ми е ясно (защото не смея да го разглобя) за какво служи елемента отбелязан с една червена точка. На схемата в описанието е написано "датчик акумулатора", а от него излизат два проводника (отбелязал съм куплунга им с две червени точки) и отиват към компютъра. Молбата ми е при работещ двигател да изключиш този куплунг и да видиш дали ще светне грешка на таблото. Ако разбира се си съгласен, а аз ще съм ти благодарен. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CCord 281 #6 Отговорено неделя в 08:03 (Редактирано) Почти на 99% съм сигурен че това с червената точка е т.н. ELD модул, по-точно датчика му. На повечето други автомобили ( разглеждал съм на Тойота, Опел, БМВ и Форд) се намира точно там, по този начин следи цялата консумация на енергия в инсталацията. На Хонда, поне в старите генерации, се вгражда в модула на релетата и следи консумацията на част от електро инсталацията, малко тъпо решение ама с цел икономия на гориво и ниски емисии е решено така. В интерес на истината за първи път виждам на Хонда да е на това място, но и не съм гледал Хонди от по-новите генерации, точно това ме кара да не съм на 100% сигурен. Как се тества най-лесно системата за заряд - при добре зареден акумулатор и загрял двигател оставяш да работи на празен ход (при изключени всички консуматори, и без климатроника), взимаш амперклещи (за прав ток на малкия обхват - 40А) и ги слагаш на проводника който идва от алтернатора, взимаш мултицет и се връзваш на акумулатора за измерване U. Както си работи мотора на празен ход започваш да включваш един по един консуматори, първо климатроника, след това фарове и т.н., и т.н.. През цялото това време следиш волтметъра и амперметъра отначало, още при празен ход и последователно след включване на всеки един консуматор. При изправна система би трябвало на празен ход, без консуматори да имаш около 12,5 - 12,8V, при покачване на товара в един момент трябва U да скочи на 14,1 - 14,5V. Може да минеш без амперметър но аз лично го правя с него да си видя зарядния ток. Това е при по-старите генерации на Хонда, новите може да са с наистина интелигентна система за заряд, както при другите марки, там е съвсем друга бира, и истински интелигентна. ПП - всичките тези измервания по U можеш да ги правиш с едно волтметърче в запалката или като си включиш един ELM и следиш напрежението при живи данни. Успех! Редактирано неделя в 08:22 от CCord 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
iliyan_pi 2 #7 Отговорено понеделник в 08:38 Благодаря ти за мнението и съветите . Аз съм електроник и съм наясно с измерванията, но в момента нямам постояннотокови клещи, а само за променлив ток. Проблемът ми беше реле регулатора и след смяната му сега зареждането е ОК, но на таблото светнаха ВАТ и AWG въпреки, че нямат общо помежду си. Имам съмнение, че майсторът, който смени релето е направил нещо с ELD (срещнах в описанията за ремонт, че трябва да се внимава с него) , но като намеря DC клещи ще проверя дали то оказва влияние от консумацията на тока върху напрежението както ти си описал. Другото е да търся ELD за проба или да го разглобя. Вътре трябва да има датчик на ХОЛ, подобен на тези, които са в DCклещите за безконтактен сигнал и измерване. Много майстори гледаха колата, но никой не казва нищо за него или само псуват японците за тези усложнения. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1325 #8 Отговорено понеделник в 16:38 (Редактирано) Това измерваше или изравняваше нещо по токовете не помня вече да не беше и регулатор някакъв. Странно, че това нещо се слага в Америка в Европа стои на друго място за това майсторите псуват защото си нямат и на идея за кВо иде реч. Имаме във фамилията Ford F-150 Ecoboost там има такова нещо, аз го счупих без да искам при смяна на акумулатора та се наложим да ходим при майстор който прави само американки и той човека детайлно го обясни но то трябва и някой да помни. Място:SZ- от аватара ти какво значи? Редактирано понеделник в 16:52 от Митко Йотов 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 507 #9 Отговорено понеделник в 18:20 На 22.03.2025 г. at 19:46, iliyan_pi написа: Да, 2,4 i, бензин. Засега няма напредък, аз съм електроник по професия и много пъти съм се ровил по колите. Искам да те помоля за експеримент понеже видях, че твоята кола е същата. Добавих снимка на акумулатора, защото имам съмнения, че там е заровено кучето. Не ми е ясно (защото не смея да го разглобя) за какво служи елемента отбелязан с една червена точка. На схемата в описанието е написано "датчик акумулатора", а от него излизат два проводника (отбелязал съм куплунга им с две червени точки) и отиват към компютъра. Молбата ми е при работещ двигател да изключиш този куплунг и да видиш дали ще светне грешка на таблото. Ако разбира се си съгласен, а аз ще съм ти благодарен. Не съм сигурен, че при мен има такова нещо. Моята е 2.0. Ще видя. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
iliyan_pi 2 #10 Отговорено понеделник в 19:29 Преди 2 часа, Митко Йотов написа: Това измерваше или изравняваше нещо по токовете не помня вече да не беше и регулатор някакъв. Странно, че това нещо се слага в Америка в Европа стои на друго място за това майсторите псуват защото си нямат и на идея за кВо иде реч. Имаме във фамилията Ford F-150 Ecoboost там има такова нещо, аз го счупих без да искам при смяна на акумулатора та се наложим да ходим при майстор който прави само американки и той човека детайлно го обясни но то трябва и някой да помни. Място:SZ- от аватара ти какво значи? SZ е Стара Загора. Утре смятам да разглобя съвсем ELD елемента, за да видя какво в него може да се повреди. Гледайки схемата трябва да е безконтактем датчик на Хол, който е полупроводник, който реагира на магнитно поле ( дава напрежение на изхода си), когато през него тече ток, но Тубата пише, че е най-обикновен шунт. Ще видя. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1325 #11 Отговорено вчера в 05:34 Ако беше до Плевен щях да те заведа при хората за които говоря, те са електричари и щяха да ти свършат работа. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове