inspektora 444 #81 Отговорено вторник в 07:31 (Редактирано) В тази връзка (изтощаване на акумулатор) имам един интересен казус, макар да няма директна връзка с Хонда. Кодиак 2018 г., дизел, след около 7-10 дни покой без палене си събаря акумулатора. Акумулаторът е нов - висок клас, сменен след същите проблеми с предходния. Няма никакви известни нестокови устройства на автомобила. Тестван в компетентен сервиз за утечки - всичко е перфектно. Генераторът и заряда също са перфектни. Засега единственото което ми хрумва е следното: Колата има SOS-модул с GSM връзка, който изглежда е активен и при заключена кола (свети едно синьо диодче). Колата домува в подземен паркинг с лошо към никакво мобилно покритие. Ако модулът извършва периодично тестване и връзка с мобилната мрежа (нормално за такива устройства) и не открива такава, вероятно продължава активно да търси мрежа, излъчвайки с максималната си мощност. Такъв постоянен цикъл на излъчване може да доведе до изтощаване на акумулатора след известно време. Всичко това е теоретична постановка, която може да бъде доказана или отхвърлена само след изключване на SOS-модула, което е сложно, но предстои да се направи. Не е изключено да има и модул за проследяване, който да създава същия проблем. Вероятно всички съвременни хипер-модерни онлайн автомобили ще се сблъскват с такива проблеми. Редактирано вторник в 07:34 от inspektora 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ivan_m 279 #82 Отговорено вторник в 15:04 Прав си за SOS модула. Особено при отключена кола той трябва да може да сигнализира 112 при необходимост. Преди 6-7 години, когато започнаха да го слагат масово, от Бултрако ми бяха казали, че доста хора са го задействали от любопитство на автоизложението в София. А колите, които могат да се управляват и с приложение /не че на Хонда работи в Източна Европа / GSM картата е активна винаги. Масово се слагат и WiFi модули, не е ясно кога са активни. Така, че има доста консуматори, които могат в определена ситуация да изтощат акумулатора. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове