Jump to content
MIRMEZ

Лагер на Макферсън

Recommended Posts

Здравейте.

От доста време карам с повреден лагер на горен тампон на предните амортисьори. Тези дни в един сервиз ми откриха проблема (колата ми дърпаше ту наляво ту надясно и колкото пъти да съм правил реглаж на предницата не се оправяше), но се оказа че оригинално тези лагери са пластмасови и бързо се износват.

Въпроса ми е някой знае ли предлагат ли се на пазара метални такива и ако да - как да ги разпозная?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих те посъветвал да провериш колко струва оригиналния в Булрако и ако цената те устройва да си вземеш такива. За справка можеш да питаш по парт номер и в Косер, да сравниш цените. Колкото и пластмасов да е тоя лагер, предполагам е изкарал на колата досега, следователно с нов ще изкара още толкова. С афтърмаркет не е изключено след няколко месеца да сменяш пак, ако не стане и друга беля. Купето не е от най-леките, по-добре не рискувай слагаш нещо, което ще се разбие за 1000км. Провери си парт номера или ако не знаеш как, напиши номер на рама тук и ще погледнем.  

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет колега,

 

Идеята на форумите е да се споледеля информация, а не да се слагат оценки на предходни коментари. Ето защо аз ще споделя моя опит с точно този лагер - от тази и от предишни автомобили.

 

Лагера наистина е пластмасов. Номера му е 51726-SJF-004 и е еднакъв от двете страни. Тампона който е върху него е ляв и десен. Мойте лагери изкараха почти 290 000 км. И нищо им няма. Не се прецакват лесно. Нито бързо. Аз го сменях наскоро заради прогресиращо усилващо се скърцане от дясно (и по слабо от ляво) отгоре. Лагера се продава заедно с тампона  - купих на NTN SNR KB674.04/5 за по 60 лв на страна. Аз лично си правих ремонта - не да дам на "майстор" и после да пиша какво ми казал/измислил (за да не го занимава повече с мен) по форумите, както се случва в 80% от случайте.  На базата на това какво видях, а и какъв предишен опит имам, смятам че този лагер и тампона нямат нищо общо с твоя проблем.

 

Купих нови гуми. Монтираха ги. Балансираха ги. Колата тръгна осезаемо в ляво. ???? Колата носеше леко в дясно с предишните. Казвам: Бре, мам.... *!*!*. От кога не съм ходил на реглаж??? Година + Отидох на реглаж - всичко в зелено. Обаче колата тегли. Младежа казва - ето разпечатката, ами незнам, може да е от гумите....  Казвaм си: да бе - от гумите, нали са кръгли всичките....  Проверка на налягането, еднакво. WDF ????  И ги размених - лява с дясна - само отпред. И колата се оправи...Нямам обяснение....  Но съм го пробвал и стана.

 

Предишния ми автомобил - Мазда Премаси (купуван от Варна ;) !) -  винаги ходеше в дясно. На какъвто и да реглаж отида - навсякъде каваха - ето протокола, всичко е ток. Най накрая отодох на так наречения 3Д стенд - или 3Д геометрия. Спецялна измерватена система мери разстоянията между предварително зададени от производителя точки по купето - отдолу, отгоре, къде ли не и ги сравнява с база данни. Оказа се че целия кош, моторния отсек, двата рога, са малко вдигнати нагоре - малко, разбирай милиметри, но различно от двете страни - роговете са извън/сочат нагоре спрямо равнината на пода на колата. Примерно 1мм от едната страна и 3 от другата. Резултата беше че единия амортесьор реално е закачен с 2 мм по високо от другия и пружината му не оказва същия натиск въру колелото някак си .... и колата винаги ходеше в дясно .... Според мен, няма абсолютно никакъв начин да износиш лагера с толкова че колата да си променя посоката.

 

С една дума  - почни от простите неща - размени гумите. предни със задни. или леви с десни. Провери им налягането. Виж за изтекъл амортесьор. Провери пружините - рулетка и мериш от земята до една и съща точка на двата калника.....

 

 

  • Харесвам 1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...