Jump to content
striking

Вода в купето

Recommended Posts

Здравейте колеги,

 

Вчера ходих да направя една бърза автомивка. Доста сигурен съм, че всички врати бяха затворени. След като приключих, установих, че мокета на пода, на задната пасажерска седалка е яко подгизнал. След доста играчка с кърпа попих и изкарах, колкото беше възможно. След това "съхна" на отворени прозорци и накрая усилих парното на макс за час и почти беше изсъхнал мокета. Днес отидох да проверя и си беше сух, но при натиск продължавам да чувам един звук като "джвакане", който чувах вчера, но тогава да кажем беше мокро още. Натиска с ръка го прилагам в дясната (външна) част на мокета. Притеснява ме да не е влязла някъде, някак вода, която не може да се изпари и да направи беля. Прикачил съм едно кратко видео за да чуете, звука който се чува при натиск с ръка. Отвори видео.

 

За мен остава мистерия как е успяла да влезе толкова много вода. От прозореца е изключено, защото нямаше текло. Дори да предположим, че вратата не е била затворена плътно, прагът от вътрешната страна не ми се струваше мокър, нито седалката имаше мокро, само на това място. И въпреки всичко, дори на недобре затворена врата, не мога да си обесня как за секундите, в които съм минавал с пароструйката по тази врата ще успее да се подпъхне водата, да прескочи вътрешния праг и да нагизне мокета.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

То все някога ще изсъхне, но по-важно е да установиш откъде влиза водата. Има ли вероятност да е влизала много пъти преди това от дъжд, а да си го забелязал след миенето и това да те заблуждава?

В някои случаи се е споменавало за запушени отвори отдолу на вратата и влизащата вода покрай стъклото не може да се изтича и прелива от някъде навътре... 

Ако имаш достъп до ел. захранване, опитай да поизсушиш със сешоар и следи след дъжд или автомивка...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, колега. Аз имах сивик англичанка с шибедах и влизаше от там, понеже каналчетата ми бяха запушени. Ти имаш ли шибедах ? Отпред мокро ли е ? На мен ставаше локва в краката на шофьора и стигаше чак отзад.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 23 минути, nunezz написа:

Ти имаш ли шибедах ?.

Колегата не е споменал шибидах... Да възможен вариант е, но може да се провери лесно. Отваря се шибидаха, отдолу ще се види по целия периметър под уплътнението "ваничка", от която в ъглите има отвори, свързани с маркучета, които отвеждат водата надолу. Предните отвори се виждат и маркучетата минават през предните колонки надолу и излизат някъде пред праговете. Задните отвори са навътре/назад и не се виждат, маркучетата минават през задната колонка и багажника и излизат някъде зад праговете. 

И така- стъпваш на предният праг и с бутилка сипваш леко/бавно вода. Ако маркучетата са проходими, пред праговете, пред/зад тях 

потича вода от двете страни на колата. 

Правил съм го когато с борех с водата в багажника, моите бяха проходими. Ако не са, мисля, че с тънка, дълга стоманена тел може да се опита да се отпушат. 

За багажника- тогава имаше тема, но повече от година колата ми е в гараж в Англия, та след последните процедури не знам дали има ефект. Мисля, че последно открих, че влиза през пукнатини в боята под лайсните на покрива...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам шибидах. Не мисля, че друг път се е случвало и е останало незабелязано, ако толкова вода стои с дни ще замирише на мухъл и ще го усетя със сигурност. Ще следя при дъжд и автомивка следващия път. Надявам се да няма запушено нищо и това да е било просто моя грешка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да ти дам няколко насоки да провериш:

1) Провери каналите около багажника дали са почистени добре. Повдигни резервната гума и виж под нея дали има вода.
2) Вратите имат отводнителни канали в долната им част. Провери дали не са запушени - пробвай да размърдаш по-сериозно вратите напред-назад и слушай внимателно дали в самата врата няма вода.
3) Поливай по-обилно челното стъкло с вода първо в шофьорската страна, после в пасажерската и виж дали се отича водата и от 2та подкалника както трябва. Същото упражнение направи и със задното стъкло.
4) Възможно е някой канал да се е запушил от листа/прах/пясък и тн...
5) Това че имаш вода на задните места не е гаранция, че водата не влиза от предната част на колата. Погледни внимателно около/под копчето за отварянето на капачката на резервоара - обърни внимание дали там не е влажно.
6) Ако имаш някакви aftermarket доработки по колата (примерно газово или DRL) провери много внимателно от къде са ти прокарали кабелите и дали не са пробивали някой маншон и от там да влиза водата.

Редактирано от SvetlinMarkov
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 27.04.2021 г. at 8:33, JapCar написа:

Правил съм го когато с борех с водата в багажника, моите бяха проходими. Ако не са, мисля, че с тънка, дълга стоманена тел може да се опита да се отпушат. 


НЕ си почиствайте каналите на шибидаха със стоманена тел! Това е грешка, която може да ви доведе до такива главоболия и течове, че ви е бедна фантазията. Най-добрият начин е да се направи с тънък МЕК кабел или корда за бензинова косачка. И другото много важно - каналите се почистват от долу на горе. Т.е пъхате кабела/кордата първо в изхода, който е зад подкалника и бутате нагоре докато излезе до шибидаха.

Редактирано от SvetlinMarkov
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...