Jump to content
Menpal

Не ми уцелиха боята на детайл - мнения?

Recommended Posts

Здравейте, колеги,

пускам тази тема, защото ми се иска да чуя мнения на хора с опит, понеже аз нямам. Досега не ми се е налагало и не знам как генерално се случват нещата. Не е някаква драма, но би ми било полезно да чуя какъв е вашият опит с тея неща. Иска ми се също като отида да говоря с човека, да имам някаква представа каква е ситуацията по принцип. Също така, се надявам темата да бъде и полезна за други неопитни като мен колеги.

Става дума за боядисване на заден калник на моето Cr-v. Взех си колата от бояджията преди окол 10 дена, но в първия момент не забелязах, че се забелязва разлика в цвета. На някои въпросите може да им прозвучат глупаво, но аз си задавам следните въпроси:
Да не би причината да е, че едната боя е нова, и цветът евентуално ще се уеднаквява след някакво време.

Може би това е често срещано явление, защото колата е модел 2000 година, съответно боята е стара и изпечена от слънцето и може би е прекалено трудно да се уцели цвета?

Случвало ли ви се е да не ви уцелят точно цвета и да направите рекламация?

Мислех си, че се забелязва само ако знаеш, че е боядисвано, но се потвърждава, че е очевидно и без да се знае се забелязва. 

Не намерих такива теми, моля ако има такива пуснете.

Ето две снимки, вижда се, че калникът е малко по-тъмен:

 

20181021_173715.jpg

20181021_173734.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека някой ме поправи, ако греша, но мисля, че самата боя не си променя цвета с времето, а безцветният/прозрачен лак отгоре (clear coat на англ., ако търсиш), под влиянието на УВ лъчите и микронараняванията от триенето с разни частици си променя „цвета“ или как пречупва/отразява светлината. По принцип може да се „възстанови“ цвета с премахване на тези неравности от лака с малко трудоемка процедура, но е възможно и сам човек да го направи.

 

Сега, дали разликата се дължи на това, или наистина не са уцелили цвета, наистина не мога да кажа.

Редактирано от Pavel_Pavlov
  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

   Според мен зависи и от бояджията. Преди две години бях оставил предната кола за оправяне на щета по предна врата. Трябваше да се боядиса цялата , а по задната бяха леки драскотини -  с преливка. Като си я взимах ми сподели че три пъти е ходил да сменя цвета от този  който излиза по  номер.тъй-като се получавала разлика.  Така че до голяма степен е и самосъзнанието на майстора

  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Металикът е труден за пръскане, понеже е и въпрос на концентрация на частиците, но наистина е видима разликата. Дано майстора е склонен на преработка.

  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто ти е пръснал колата по кода на боята за тази кола, а не е свалил да кажем пластмасата на дръжката или капачката на резервоара и да я даде на колорист да забърка боята с такъв тон какъвто е на дадения съседен детайл. Оправията е боя... 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на тези, които отговориха, не се стигна до разговор с бояджията, защото междувременно купиха колата. Показах на хората снимка - какво е било преди това, за да не мислят, че е катастрофирала или нещо сериозно. И на тях не им пукаше за разликата, защото колата е много добре поддържана.

Редактирано от Menpal
грешка

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...