Menpal 15 #1 Публикувано 21 Октомври, 2018 Здравейте, колеги, пускам тази тема, защото ми се иска да чуя мнения на хора с опит, понеже аз нямам. Досега не ми се е налагало и не знам как генерално се случват нещата. Не е някаква драма, но би ми било полезно да чуя какъв е вашият опит с тея неща. Иска ми се също като отида да говоря с човека, да имам някаква представа каква е ситуацията по принцип. Също така, се надявам темата да бъде и полезна за други неопитни като мен колеги. Става дума за боядисване на заден калник на моето Cr-v. Взех си колата от бояджията преди окол 10 дена, но в първия момент не забелязах, че се забелязва разлика в цвета. На някои въпросите може да им прозвучат глупаво, но аз си задавам следните въпроси: Да не би причината да е, че едната боя е нова, и цветът евентуално ще се уеднаквява след някакво време. Може би това е често срещано явление, защото колата е модел 2000 година, съответно боята е стара и изпечена от слънцето и може би е прекалено трудно да се уцели цвета? Случвало ли ви се е да не ви уцелят точно цвета и да направите рекламация? Мислех си, че се забелязва само ако знаеш, че е боядисвано, но се потвърждава, че е очевидно и без да се знае се забелязва. Не намерих такива теми, моля ако има такива пуснете. Ето две снимки, вижда се, че калникът е малко по-тъмен: Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Pavel_Pavlov 1029 #2 Отговорено 21 Октомври, 2018 (Редактирано) Нека някой ме поправи, ако греша, но мисля, че самата боя не си променя цвета с времето, а безцветният/прозрачен лак отгоре (clear coat на англ., ако търсиш), под влиянието на УВ лъчите и микронараняванията от триенето с разни частици си променя „цвета“ или как пречупва/отразява светлината. По принцип може да се „възстанови“ цвета с премахване на тези неравности от лака с малко трудоемка процедура, но е възможно и сам човек да го направи. Сега, дали разликата се дължи на това, или наистина не са уцелили цвета, наистина не мога да кажа. Редактирано 21 Октомври, 2018 от Pavel_Pavlov 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pet71 122 #3 Отговорено 21 Октомври, 2018 Според мен зависи и от бояджията. Преди две години бях оставил предната кола за оправяне на щета по предна врата. Трябваше да се боядиса цялата , а по задната бяха леки драскотини - с преливка. Като си я взимах ми сподели че три пъти е ходил да сменя цвета от този който излиза по номер.тъй-като се получавала разлика. Така че до голяма степен е и самосъзнанието на майстора 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6011 #4 Отговорено 22 Октомври, 2018 Металикът е труден за пръскане, понеже е и въпрос на концентрация на частиците, но наистина е видима разликата. Дано майстора е склонен на преработка. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ObiChLiFk0 495 #5 Отговорено 22 Октомври, 2018 Просто ти е пръснал колата по кода на боята за тази кола, а не е свалил да кажем пластмасата на дръжката или капачката на резервоара и да я даде на колорист да забърка боята с такъв тон какъвто е на дадения съседен детайл. Оправията е боя... 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Menpal 15 #6 Отговорено 31 Октомври, 2018 (Редактирано) Благодаря на тези, които отговориха, не се стигна до разговор с бояджията, защото междувременно купиха колата. Показах на хората снимка - какво е било преди това, за да не мислят, че е катастрофирала или нещо сериозно. И на тях не им пукаше за разликата, защото колата е много добре поддържана. Редактирано 31 Октомври, 2018 от Menpal грешка Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове