Jump to content
dent

Компрометиран ABS сензор

Recommended Posts

 Здравейте,

Искам да споделя малко опит от един изненадващ и непревиден ремонт. Около седмица преди инцидента с ABS-а, смених предни дискове и накладки.

След едно пропадане в обичйните по пътя отворени шахти таблото бе огряно от светещи ABS, !, VSA, TSA.  Прибрах се и открих се един от носачите на предно ляво колело е опънал зверски кабела на ABS датчика. Всички държачи (3 броя - 2 броя гумени и една пластмасова щипка) на кабела бяха разкачени, което ми се струва абсурдно да стане от само себе си. Трябва да спомена, че двата държача бяха здрави, както и щипката. На следващият ден отивам на диагностика при "майстора" сменил дисковете и съответно открихме грешка за прекъснат или окасен кабел на ляв преден датчик. Казам: "сменяме го". По-късно си вземам колата със думите: "Всико е наред, грешката изчена, сменихме датчика", като при смяната е имало усложнения. Наложило се е да вадят счупеният при демонтажа датчик, като свалят полуоската. Преди всико това си направих труда да потърся за подобни случаи в нета и с притеснение открих, че доста често се случва корпуса от датчика да се счупи в леглото си и се налага демонтаж на главина. Да се върна към сервиза. Вземам колата и тръгвам, като още на първото спиране (30-40км/ч.) ABS започна да "рита" педала, при това на напълно сух път с чисто нови зимни гуми. Това продължи около 15 км. като по пътя освен "ритането" се чуваше почуване изпод капака придружено от премигване на фаровете и виене от страната на ABS модула. Прибрах се и разкачих буксата на отремонтираният датчик, като реших на следващият ден да потърся помощ в сервиз с опит в електонните компоненти.

 За "LUBO Service" бях чел доста в нета, включително в нашият форум и то все положителни отзиви. Хората бяха доста любезни и приеха колата за диагностика и ремонт. Оказа се, че освен датчика е компрометирана и магнитната лента намираща се върху легера на главината. Тази лента не се сменя отделно, а се сменя целият лагер, така че смениха лагера и сътветно се оказа, че и монтираният датчик също не съответства на моята модификация (R20A2). Взех си колата и сега всичко е наред.

За лентата на лагера разбрах, понеже бяха оставили в багажника отремонтираните датчик и лагер. Почистих лагера хубаво и открих, че магнитната лента беше повредена в един тесен очастък от периметъра, като това най-вероятно е станало при ваденето на датчика.

Извод: При каквато и да е интервенция по ходовата част, винаги трябва да се прави инспекция за разкачени кабели и тръби, защото заради немърливото отношение на майстора следват нови ремонти.

 Със старото Cr-v (B20Z1) бях започнал да научавам сервизното упътване наизуст и то все заради "майстори". С новата кола филма почва да се повтаря и това не ми харесва.

 Надявам се моят опит да е полезен за хората, които още не са се сблъскали с подобни проблеми. Проверявайте работата на майсторите!

 

  

  • Нагоре 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За жалост колега е така, аман от "майстори"!

Затова сам си ремонтирам колата!

 

Манталитета е такъв на хората и това се прехвърля на всичко , което докоснат.... Мърлявост!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съм съгласен вас колеги.Аз не се занимавам с коли но по неволя сервизите ме принудиха и мен да довършвам недовършеното от тях.След всяко влизане в бокса колата се инспектира от мен вече у нас на спокойствие и почти винаги има нещо за довършване,иначе се налага да плащам два пъти за едно и също нещо.Във връзка с темата на колегата потвърждавам и при мен при смяна на спирачни дискове не ми бяха закачили кабела на АБСа на скобите по носача и кабелите се клатеха и естествено маншона на карето ги протри и даде на късо.Нов сензор,нови пари за труд и материали и те така.Същата работа и с кантара който отговаря за автоматично регулиране на ксенона.Имам чувството,че го правят нарочно.Това за една друга моя кола става на въпрос.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...