Jump to content
Sign in to follow this  
peres

окачване - втвърдяване

Recommended Posts

Здравейте колеги,

 

имам Хонда Шатъл, 1999, 2.3. втек. Доста е меко окачването и клати , особено при завои и бабуни. Преди година бях на тестер за амортисьори - предните си бяха ок, задните също , но долна граница. Смених задните заедно с пружините - имаше частично подобрение, но не осезаемо. Сега наскоро сложих на задните пружини едни корейски уретанови буфери (http://www.amortisior.com/) - ефекта в намаляване на люлеенето има, но е слаб, а за сметка на това при бабуни се появи едно дървено потропване, все едно колата е натоварена на макс и си минал през дупка, та сигурно ще ги махна буферите за да не вземе да се потроши нещо по окачването когато е натоварена колата. Междувременно шофирах един Шаран набор на Шатъла, и едно Мицубиши Грандис 2004 - и двете абсолютно осезаемо возят много по-твърдо и са по-стабилни в завои, въпреки, че са с оригиналното си окачаване (на доста години и пробег) и са по-високи като габарити. Въпроса ми е - има ли опция за втвърдяване ако сменя с други пружини и амортисьори - ако може дайте съвет за марки или пък координати на някой който прави такива манипулации, но да е проверен. Че иначе съм на път да сменям колата, а не ми се ще, ама хич ...

Edited by peres

Share this post


Link to post
Share on other sites

Провери си всички тампони по окачването (ама всички), защото е многолостово. При мен най голям ефект имаше (засега от задното окачване) от смяната на долна задна напречна щанга(набихме нови тампони че не я намерихме цялата, а старите бяха смачкани а на единия и гумата липсваше). Проблема е че са заварени гайките от ръждата и се наложи майстора да реже с флекса. Търсихме проблем със скърцане, но при смяната на тези на напречната щанга, люлеенето почти изчезна(отзад).Понеже е трудоемко , а някой тампони трудно се виждат реших та си купих повечето от тях за задното окачване, та като се свалят да не не се занимавам пак догодина. Реглажния болт долу също беше заварен от ръждата и него рязахме.Доставка от БУЛТРАКО около 3 седмици!Засега освен тези тампони на долната напречна щанга другите части не са сложени, а имам със сигурност поне един тотално скъсан тампон без гума и въпреки това разликата е брутална преди и след.Та това е ако нещо не е наред!

 

По принцип, ако искаш още повече стабилност влизаш във филма (няма да изброявам недостатъците):

1.Втвърдяваш окачването -нископрофилни гуми, полиуретанови тампони, по-твърди пружини, други амортисьори

2.Понижаваш окачването с понижаващи пружини

3.Най -добре и двете

 

post-9609-0-52517700-1476643921_thumb.jpg

 

:punk:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за съвета , колега ! Тампоните по окачването смених преди 2 години - по спомен 12 или 14 броя бяха. Наистина имаше малко подобрение, но не беше впечатляващо по моите представи.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×