Jump to content
Николай Димитров

Пребоядисване на оригинани джанти 14"

Recommended Posts

Здравейте колеги!Искам да попитам някои предоядисвал ли е оригиналните 14ки в черен свят и ако да ще може ли да постне снимки за да видя как изглеждат на колата?Става въпрос за тези джанти:My linkИзвинявам се ако мястото на темата не е тук!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези джанти са алуминиеви недей да ги боядисваш защото алуминия не държи боя.Казвам ти го от опитПубликувано изображение

ако са много издраскани купи си шкурка 1000 и с вода ще ги направиш като нови,след това може да ги минеш и с 2000шкурка и с паста за полиране.

Поздрав

• Надолу 4

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зион ,не си сериозен нали... за алуминия и боята :blink: Държи си боя като чайка баничка сутрин на офицерския плаж :P Тези джанти в черен цвят са ужаснииии

• Нагоре 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Dragi4Публикувано изображение

верно е колега,няма каква основа да сложи на алуминия,а без основа боята направо след време ще му стане Публикувано изображение

Публикувано изображение но ако искаш опитай,

а и верно е че тези джанти черни са ужасни.Ако искаш черно сложи си железарките без тасове.Публикувано изображение

• Надолу 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами те 98% от джантите са боядисани :lol: Колата ми е с алуминиев капак как мислиш е боядисана.Има си грундове за всичко

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Автобояджия съм от 13 години и по голяма глупост не бях чел :o/>/>То повечето Аудита да им беше опадала боята досегапп.По темата:Колега за основни цветове се обърни към прахово боядисване,доста по надежно,издържливо и евтино излиза

Редактирано от doggy

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аха,обаче с грунд.Това става ама ако аз в къщи реша да си боядисам джантите то ще стане мазало защото нямам нищо освен черен спрей!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЗдравейтеНякъде бях писал: алуминиевите джанти след леене винаги имат малки пори и шупли на повърхността. Поради това всички алуминиеви джанти се боядисват, за да се скрият тези дефекти (които не оказват влияние върху свойствата на джантите). Обаче качествените джанти се закаляват, и се отвръщат след това (стареене)- ще напиша по- късно температурата на стареене. Поради това ако се боядисват след това прахово, и температурата на спичане на боята е по- висока от тази, при която са отвръщани джантите- това ще намали техните механични свойства (което е недопустимо според мен). Но ако джантите са само лети (без ТО)- тогава няма голямо значение (за стареенето) дали се нагряват до 250 *, 350 * или 450 *- при това структурата на сплавта наедрява, което пак не е желателно.Всичко това зависи и от състава на алуминиевата сплав.Тук ще напиша марките сплави и тяхната ТО....П.С. Колеги- няма никакви тайни нито в използваните сплави, нито за тяхната ТО- всичко е ясно ! Има няколко начина на леене на тези джанти, най- добрият от които е Българският: метод на леене на джанти (и всякакви Al заготовки със специално предназначение) под налягане с противоналягане- който се използва в цял свят. Поздрави

Редактирано от JoroHondata

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти Жоро, температура около 170-180 градуса за изпичане при прахово боядисване ОК ли е според теб?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не може да говорите за всички алуминиеви джанти под общ знаменател, както и за технологиите им на производство.Нали се сещате колко много варират и сплавите и технологиите, колко пари струва едно know-how на даден производител и как ние тук само си гадаем и си губим времето.Аз лично не бих боядисвал прахово алуминиева джанта - вярно, по-лесно е и по-евтино , но не се знае стоенето в пещта 30-40 минути на 180 градуса по Целзий как ще й се отрази.Накрая рискуваш да имаш качествено боядисан кашкавал,а не джанта.

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иво,загубих си времето да преброя колко комплекта лично мои джанти съм си правил прахово боядисани :). 7 комплекта ;) От тях само един комплект съм дал след време каране извън Варна,и съответно незнам дали е кашкавал.Та...след каране по Варненските улици ти споделям че нямам изкривени джанти :lol: след прахово боядисване. ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Драгич, не казвам че винаги има опасност да станат на кашкавал - просто не бих пробвал аз лично.Ти си пробвал на 7 комплекта, опитай се сега да си представиш колко различни вида марки и модели джанти има по нашите географски ширини - 7 комплекта са прашинка в централния ви плаж :)Това с боядисването на джанти си е малко кур капан - по-добре е винаги да си намериш малко по-скъпи от същите, но в идеално здраве.

• Надолу 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Олекна ми:lol:/>и аз това се опитвам да кажа на колегата-че не може самичък да боядиса ал.джанти,друго е ако разбира какъв грунд...боя...или е бояджия или ще е кашкавалджия:D/>

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иво аз от 3 години карам с праховобоядисани джанти.До момента не съм намерил проблем по джантите,освен че са бели и се цапат много

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът на колегата беше.......дали черни ще са убави и ако има снимки някой да му ги поства! Обърнахте ги на професионални автобочджийски спорове!

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зион, аз друго обяснявам на Драго.Иначе не си прав за пръскането - можеш да си пръскаш с шпрейче като пич върху алуминия, защото в този шпрей няма само боя - готов продукт за боядисване е с всичко необходимо.Румене, разбирам че има доволни хора от метода прахово боядисване, но никога няма гаранция.Аз например боядисах прахово джанти, които бяха адски твърди и се чупеха при удар в голяма дупка. След като ги боядисах станаха меки като кашкавал.Втори път не искам да правя тази грешка и затова - better safe than sorry , както казват англоговорящите

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди повече от година едно момче донесе някакви алуминиеви джанти за прахово боядисване във фирмата, в която работя. Поръча си да са грунд, боя и лак. Бояджията ги грундира и изпече, изстинаха и ги боядиса и ги изпече. Но при 3 тия опит вече да се лакират като ги извади от пеша бяха станали на г...з с извинение. Явно не бяха направени от хубав алуминий и не понесоха толкова много печене на 180-200 градуса. Джантите ставаха само за скрап, не знам какво беше това чудо!! Но и друг път бояджията е боядисвал джанти грунд, боя и лак, и не е имало проблем. Всичко си зависи от алуминият, от който са направени джантите.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Здравейте

Най- после да напиша и аз нещо полезно: 

Една от стандартните сплави за Алуминиеви джанти е: AlSi7Mg (Mg е около 0,35 тегл. %). Закалява се по стандартен режим за тази сплав- Т6 (Закаляване + Стареене). Закалява се от Температура 535 *С, охлажда се във вода; следва Стареене при Температура 160 *С. Твърдост: 

От тук следва, че всяка температура над посочената по този конкретен пример ще намали механичните свойства на джантата. Колкото е по- висока тази температура, толкова по- бързо ще "омекне" джантата (отделения в матрицата Si ще се уедри по- бързо).

Поздрави

Редактирано от JoroHondata
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...