Николай Димитров 8 #1 Публикувано 7 Февруари, 2014 Здравейте колеги!Искам да попитам някои предоядисвал ли е оригиналните 14ки в черен свят и ако да ще може ли да постне снимки за да видя как изглеждат на колата?Става въпрос за тези джанти:My linkИзвинявам се ако мястото на темата не е тук! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Зион 35 #2 Отговорено 7 Февруари, 2014 Тези джанти са алуминиеви недей да ги боядисваш защото алуминия не държи боя.Казвам ти го от опит ако са много издраскани купи си шкурка 1000 и с вода ще ги направиш като нови,след това може да ги минеш и с 2000шкурка и с паста за полиране. Поздрав 4 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Dragi4 1506 #3 Отговорено 8 Февруари, 2014 Зион ,не си сериозен нали... за алуминия и боята Държи си боя като чайка баничка сутрин на офицерския плаж Тези джанти в черен цвят са ужаснииии 3 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Зион 35 #4 Отговорено 8 Февруари, 2014 Dragi4 верно е колега,няма каква основа да сложи на алуминия,а без основа боята направо след време ще му стане но ако искаш опитай, а и верно е че тези джанти черни са ужасни.Ако искаш черно сложи си железарките без тасове. 3 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Dragi4 1506 #5 Отговорено 8 Февруари, 2014 Ами те 98% от джантите са боядисани Колата ми е с алуминиев капак как мислиш е боядисана.Има си грундове за всичко 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
doggy 183 #6 Отговорено 8 Февруари, 2014 (Редактирано) Автобояджия съм от 13 години и по голяма глупост не бях чел :o/>/>То повечето Аудита да им беше опадала боята досегапп.По темата:Колега за основни цветове се обърни към прахово боядисване,доста по надежно,издържливо и евтино излиза Редактирано 8 Февруари, 2014 от doggy Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Зион 35 #7 Отговорено 8 Февруари, 2014 Аха,обаче с грунд.Това става ама ако аз в къщи реша да си боядисам джантите то ще стане мазало защото нямам нищо освен черен спрей! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JoroHondata 188 #8 Отговорено 9 Февруари, 2014 (Редактирано) ЗдравейтеНякъде бях писал: алуминиевите джанти след леене винаги имат малки пори и шупли на повърхността. Поради това всички алуминиеви джанти се боядисват, за да се скрият тези дефекти (които не оказват влияние върху свойствата на джантите). Обаче качествените джанти се закаляват, и се отвръщат след това (стареене)- ще напиша по- късно температурата на стареене. Поради това ако се боядисват след това прахово, и температурата на спичане на боята е по- висока от тази, при която са отвръщани джантите- това ще намали техните механични свойства (което е недопустимо според мен). Но ако джантите са само лети (без ТО)- тогава няма голямо значение (за стареенето) дали се нагряват до 250 *, 350 * или 450 *- при това структурата на сплавта наедрява, което пак не е желателно.Всичко това зависи и от състава на алуминиевата сплав.Тук ще напиша марките сплави и тяхната ТО....П.С. Колеги- няма никакви тайни нито в използваните сплави, нито за тяхната ТО- всичко е ясно ! Има няколко начина на леене на тези джанти, най- добрият от които е Българският: метод на леене на джанти (и всякакви Al заготовки със специално предназначение) под налягане с противоналягане- който се използва в цял свят. Поздрави Редактирано 9 Февруари, 2014 от JoroHondata Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Dragi4 1506 #9 Отговорено 9 Февруари, 2014 Здрасти Жоро, температура около 170-180 градуса за изпичане при прахово боядисване ОК ли е според теб? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
prelude 311 #10 Отговорено 9 Февруари, 2014 Не може да говорите за всички алуминиеви джанти под общ знаменател, както и за технологиите им на производство.Нали се сещате колко много варират и сплавите и технологиите, колко пари струва едно know-how на даден производител и как ние тук само си гадаем и си губим времето.Аз лично не бих боядисвал прахово алуминиева джанта - вярно, по-лесно е и по-евтино , но не се знае стоенето в пещта 30-40 минути на 180 градуса по Целзий как ще й се отрази.Накрая рискуваш да имаш качествено боядисан кашкавал,а не джанта. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Dragi4 1506 #11 Отговорено 9 Февруари, 2014 Иво,загубих си времето да преброя колко комплекта лично мои джанти съм си правил прахово боядисани . 7 комплекта От тях само един комплект съм дал след време каране извън Варна,и съответно незнам дали е кашкавал.Та...след каране по Варненските улици ти споделям че нямам изкривени джанти след прахово боядисване. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
prelude 311 #12 Отговорено 9 Февруари, 2014 Драгич, не казвам че винаги има опасност да станат на кашкавал - просто не бих пробвал аз лично.Ти си пробвал на 7 комплекта, опитай се сега да си представиш колко различни вида марки и модели джанти има по нашите географски ширини - 7 комплекта са прашинка в централния ви плаж Това с боядисването на джанти си е малко кур капан - по-добре е винаги да си намериш малко по-скъпи от същите, но в идеално здраве. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Зион 35 #13 Отговорено 9 Февруари, 2014 Олекна ми:lol:/>и аз това се опитвам да кажа на колегата-че не може самичък да боядиса ал.джанти,друго е ако разбира какъв грунд...боя...или е бояджия или ще е кашкавалджия:D/> Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
doggy 183 #14 Отговорено 9 Февруари, 2014 Иво аз от 3 години карам с праховобоядисани джанти.До момента не съм намерил проблем по джантите,освен че са бели и се цапат много Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Riko_Chervenia 102 #15 Отговорено 9 Февруари, 2014 Въпросът на колегата беше.......дали черни ще са убави и ако има снимки някой да му ги поства! Обърнахте ги на професионални автобочджийски спорове! 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
prelude 311 #16 Отговорено 9 Февруари, 2014 Зион, аз друго обяснявам на Драго.Иначе не си прав за пръскането - можеш да си пръскаш с шпрейче като пич върху алуминия, защото в този шпрей няма само боя - готов продукт за боядисване е с всичко необходимо.Румене, разбирам че има доволни хора от метода прахово боядисване, но никога няма гаранция.Аз например боядисах прахово джанти, които бяха адски твърди и се чупеха при удар в голяма дупка. След като ги боядисах станаха меки като кашкавал.Втори път не искам да правя тази грешка и затова - better safe than sorry , както казват англоговорящите Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
AeronTM 308 #17 Отговорено 9 Февруари, 2014 Преди повече от година едно момче донесе някакви алуминиеви джанти за прахово боядисване във фирмата, в която работя. Поръча си да са грунд, боя и лак. Бояджията ги грундира и изпече, изстинаха и ги боядиса и ги изпече. Но при 3 тия опит вече да се лакират като ги извади от пеша бяха станали на г...з с извинение. Явно не бяха направени от хубав алуминий и не понесоха толкова много печене на 180-200 градуса. Джантите ставаха само за скрап, не знам какво беше това чудо!! Но и друг път бояджията е боядисвал джанти грунд, боя и лак, и не е имало проблем. Всичко си зависи от алуминият, от който са направени джантите. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JoroHondata 188 #18 Отговорено 4 Март, 2014 (Редактирано) Здравейте Най- после да напиша и аз нещо полезно: Една от стандартните сплави за Алуминиеви джанти е: AlSi7Mg (Mg е около 0,35 тегл. %). Закалява се по стандартен режим за тази сплав- Т6 (Закаляване + Стареене). Закалява се от Температура 535 *С, охлажда се във вода; следва Стареене при Температура 160 *С. Твърдост: От тук следва, че всяка температура над посочената по този конкретен пример ще намали механичните свойства на джантата. Колкото е по- висока тази температура, толкова по- бързо ще "омекне" джантата (отделения в матрицата Si ще се уедри по- бързо). Поздрави Редактирано 4 Март, 2014 от JoroHondata 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове