Jump to content
Veseliq

Закон - плащане на капаро на Ч.Л.

Recommended Posts

Здравейте,искам да попитам за плащане на капаро към частно лице, каква е легалната процедура? Идеята е всичко да е законно, да получа истински документ за платанета сума, с който ако човека с капарираната стока се покрие или реши "че не ме познава и не е взимал пари от мен" да мога да докажа, че всъщност съм му дал еди си каква сума и легално да мога да си търся парите обратно? С нотариус ли става това, какви точно договори се правят, как си е редно да се направи? Ако някой е наясно, ще съм му много благодарен.

Редактирано от Veseliq

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По банка с платежно нареждане,като в основание се записва "депозит за......."

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не се лъжа можеш просто да разпечаташ нещо като договор в който да опишеш за какво се дават парите и т.н., правиш 2 копия и двамата се подписвате на тях и единия остава в тебе, а другото копие на другия, който се е разписал. Само че не съм сигурен напълно до колко това би било легитимно някъде, но примерно моят договор с хазяйна е точно такъв и не сме ходили при нотариуси и т.н.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Капарото може да е формално определено като част от договора. Ако искаш минеш без форма(договор) са ти нужни 2ма свидетели. В крайна сметка грешката, която правят много хора е да дават капаро за сума, която не е малка без юрист до тях. Много попарени има! Вие си знаете дали форум може да помогне ;)

Редактирано от PIKap

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@MIAMOTO - основанието за плащане е само, за да знаеш за какво са ти преведени парите (ако получаваш преводи от различни хора за различни работи), не мисля, че само по себе си може да е основание за завеждане на дало и търсене на обезщетение.@SveXteZ - и аз подписвам така с хазяйте ама им живея в апартамента и няма къде да ходят, а тук говорим за човек, който не познавам и има по-голяма вероятност да ме излъже@PIKap - за това и питам, да не направя грешката да дам капаро и да чакам обещания. Предполагам все има някой друг юрист във форума :)

Редактирано от Veseliq

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@

Veseliq

Не че пак не можеш да си обереш крушите и да си заминеш, като живееш в неговия имот де ..Можеш и да се консултираш с адвокат ... отиваш и се разбирате за 10-20 мин и ще знаеш какво да правиш, ако ти е спешно ( но пък и е по-сигурно ).

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Давам капаро единствено и само по банков път като в раздела за допълнителна информация вкарвам винаги "капаро за ... и подробно описание"Така този, който получава парите не може да се измъкне по никакъв начин.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каквото и да направиш ако онзи си е мошенник пиеш от извора една студена

Иначе пред Нотариус вземи си и свидетел и готово

Ако ти иска голямо капаро гаранция ще те врътне,
аз лично повече от 50кинта никога не давам :)/>

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм говорил с юрист на темата и най-добре да си изготвите договор при такъв. Нотариално да се завери след това. Иначе, ако се стигне до съд, ще има проверка на почерк и подпис и тн., ама не смятам, че трябва да се разчита на такова нещо.Също съветвам, да не се изготвя догвор самостоятелно, понеже професионалист, ще снижи до минимум случайни грешки при изготвяне(не правописни, а смислови).

Редактирано от Ryuugan

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Давам капаро единствено и само по банков път като в раздела за допълнителна информация вкарвам винаги "капаро за ... и подробно описание"Така този, който получава парите не може да се измъкне по никакъв начин.

Подробно? А някои искат само ник да им напишеш,да се измъкнат по-лесно. :D Че,къде място за това подробно описание на вносната бележка?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има място да опишеш горе долу за какво го даваш

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо не искаш да ти издаде "Запис на заповед"- относително сигурен начин за всеки, който дава пари, че длъжникът му ще ги върне на определен ден.

Имах познат, който си поръча автомобил от Германия и даде капаро, като изиска такъв документ. Търговецът не му докара договорената кола и моят човек имаше доста разправии, в т.ч. и съдебни, но в крайна сметка си върна парите. Късмет!

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...