Jump to content
ian

с. Бисер - Доброволци за помощ на място

Recommended Posts

Здравейте, колеги и приятели,

 

В петък от Хасково обявиха, че набират доброволци за работа в помощ на пострадалите от наводнението хора в село Бисер. Ето информацията:

-

Кризисният щаб в област Хасково обяви телефон, на който всеки желаещ може да се обади, ако иска да участва безвъзмездно със собствен труд в ликвидирането на последствията от стихията в село Бисер.

Доброволците, които искат да помогнат за разчистването на пострадалите къщи, могат да позвънят на тел. 038/ 60 80 15 и да уточнят кога и по какъв начин могат да се включат в акцията, съобщава Haskovo.info.

Звънях на телефона и ги питах имат ли засега план и възможност да разпределят хора по нужните места при тях. Оказа се, че засега нямат още виждане и план по въпроса - най-вече, защото съвсем малко хора са се обадили и предложили помощ. Жената, с която говорих, каза, че ще се свържат с мен в първия възможен момент, в който имат готовност да се възползват от помощта. Каза ми също, че вероятно ще могат да осигурят преспиване, предполагам и храна на място. Казах й, че лично за мен това не е нужно, но ако се включат и други хора с мен - тогава допълнително можем да обсъдим това.

 

Та - лично аз планирам да се включа за един или два уикенда, ако има възможност за това в близкия месец (например - следващите два уикенда). Оперативно какъв е моят план:

- пътуване в петък вечер или събота рано сутрин натам;

- работа през целия ден в събота;

- преспиване някъде наоколо в събота вечер (в хотел в някой наблизо);

- работа в неделя;

- тръгване обратно в неделя късен следобед или надвечер.

 

Би било чудесно, ако можем да се съберем повече хора и да помогнем! Затова и пускам тази тема. Допълнително - така можем да съчетаем полезното с приятното... хем да свършим работа, хем да се видим със стари и нови приятели.

 

Нека всеки, който има желание и възможност да се включи, да пише тук:

- кой/кои уикенди в близкия месец може да се включи и за колко дни (1 или 2);

- има ли други хора покрай него и колко са, които също имат желание да се включат (приятели, близки и т.н.);

- от кое населено място ще тръгва;

- може ли да пътува със собствен транспорт и ако да - колко човека може да приеме при него за транспорт;

- може ли да поеме преспиването си на място (предполагам, че за по 20-30 лв на човек най-много ще се намери къде да нощуваме наоколо);

 

Последните два въпроса по-горе са важни, защото е много вероятно да има хора, които биха се включили, но просто нямат финансова възможност да поемат разходите, свързани с това. По тази причина - нека всеки, който е готов да отдели от свободното си време, да пише тук, дори и да няма възможност по финансови причини да го направи. Аз се ангажирам при наличие на интерес да намерим начин да осигурим нужното тези колеги да могат да се включат също (дали с комбиниране на транспорта, дали с осигуряване на средства по някакъв начин, дали с друго...).

 

Ами... това е май. Поздрави на всички и до скоро!

 

(снимките по-долу са от сайта на Дневник, фотограф: Георги Кожухаров)

 

P.S. Знам какво мислят много хора... че не е справедливо да се върши работата на държавата или да се плаща за грешките на държавата. И аз имам мнение по въпроса. Но моля тук да не политизираме. Предпочитам да гледам(е) на ситуацията в светлината на това, че там някъде има наши сънародници, които освен че водят труден живот и са с незавидно финансово състояние (каквото е, за съжаление, положението в болшинството български села), в момента са сполетяни от голяма беда и имат нужда от помощ... и то вече не от материална такава (продоволствия, дрехи и др., доколкото разбирам, вече има достатъчно изпратени по различни канали), а от човешка физическа сила.

 

P.P.S. Леко тъжно ми стана преди седмица по друг подобен повод, като някой спомена, че "народът" в България не се е променил... и че сме си все така, както през 19-ти век са написали Славейков и Ботев в "Не сме народ" и "В механата". И по този въпрос имам мнение и не мисля, че хавата е много розова... но пък това не трябва да ни спира да правим това, което намираме за смислено и полезно, независимо колко сме и къде сме.

 

 

 

Публикувано изображение

 

 

Публикувано изображение

 

 

Публикувано изображение

 

 

Публикувано изображение

 

 

 

Публикувано изображение

 

 

 

Публикувано изображение

 

 

 

 

 

Публикувано изображение

  • Нагоре 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето инфото за мен:

- на линия съм за следващия и по-следващия уикенд - 18-19 и 25-26 февруари (евентуално и за след това);

- засега съм сам, тепърва ще проверя за близки и приятели, които биха се включили;

- пътувам от София;

- ще мога да пътувам със собствен транспорт, в колата има място за още 3 или 4 човека;

- ще мога да поема преспиването си на място.

Редактирано от ian
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега,аз и ще едни приятели почти сигурно ще ходим в Бисер.За сега ще събираме помощи от битов тип/чинии, чаши, вилици и т.н./Но всички се за това, че хората имат нужда от работна сила.Утре мой приятел ще говори с областния управител, от какво имат нужда хората в Бисер.Ако се саберете още хора от други градове, можем да се организираме заедно.п.п.едно от момчетата, които работят при мен е от Бисер и ще го питам от каква помош имат нужда.

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм навит за неделя и евентуално в събота следобед,защото съм на работа в събота до към 14:00.Ще следя темата за дата на която ще се ходи,и ще се радвам да помогна.

  • Нагоре 2
  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако има група, която ще тръгне от София ще се включа.- мога да пътувам със собствен транспорт или да се включва при някой ако има места- за сега мога да се включва за 18 и 19. Като мога да тръгна в петък вечерта натам- ще пътувам от София- ще съм сам- имам средства да поема преспиването си в хотел(къща), но не съм запознат с региона и дали има възможност в близост до селото

Редактирано от chemiliq
  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи дотук сме 4 човека на линия:

- от София сме 3-ма: колегата chemiliq, една колежка от форума и приятелка, която ми звънна вчера по телефона и аз;

- от Хасково - колегата danail_delchev.

 

spas21, мерси за информацията. Ще държим връзка при евентуално ходене там, за да се координираме и видим на място.

 

По отношение на спането - на 15-ина километра от с. Бисер е Харманли, където виждам, че има (поне) 2 хотела... В единия двойната стая струва 30 лв, а другият е май на "Пайнер мюзик" (ха-ха!) и предполагам, че цените са малко по-различни. Ако не намерим в Харманли места (в което се съмнявам) - на 40-ина километра е Хасково. Та мисля, че няма да имаме проблем с това. Отделно, както писах вчера - най-вероятно от организирания кризисен щаб на място ще имат също готовност да осигурят преспиване.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А тези които нямаме възможност да помогнем с труд, но можем да изпратим други неща в помощ, имате ли опция за транспорт?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

frisko, разбира се, че когато тръгнем натам, можем да вземем неща с нас.

 

В тази връзка, два коментара:

- Преди да се праща нещо според мен е най-добре да се звънне преди това на 0373 82501 (Соц. подпомагане, Харманли), за да се разбере от какво има нужда... тъй като към момента от много неща имат в повече, а им липсват много други. Сигурното според мен е, че има нужда от "жива сила" и от пари, които да се харчат по предназначение на място. За пари аз лично бих се доверил на кампанията на БНТ (http://www.facebook....T.Biser?sk=info), които събират пари и ги харчат според конкретни нужди, установени "на място".

- Еконт до края на месеца транспортират за тяхна сметка всички помощи (http://www.econt.com/2012/02/biser/), така че който има желание да изпрати нещо, може веднага да го пусне по Еконт.

Редактирано от ian
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси, ще се възползвам от Еконт и без това идват всеки ден в работата.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ian и аз съм в групата за помагане мезависимо, че ще ходя и с другата група да помагаме.Днес говорих с един приятел, който има роднини в Бисер и той ми каза, че в момента е много трудно да се помога заради лошото време.Т.е. всичко е замръзнало и примерно калта от къщите не мойе да се извади.А относно помоща, аз предлагам по запознатите да споделят- да се направи една банкова сметка за събиране на средства.Примерно всеки, колкото може.Може да се измисли и една сума-примерно 5лв. на човек.И когато се съберат парите да се съберем 10-20 човека от клуба и да отидем до Бисер и да ги дарим на хората там.Защото си мисля, че ако ги преведем по сметката за дарения може и да не отидат по предназначение.

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кинти пуснах на БНТ-то отдавна, ама Янчо, провери наистина как стои въпроса със живата сила. Да не се окаже, че ще си направим една екскурзия до там. По принцип и аз съм навит за бачкане и може да се отскубна поне за ден, но само ако знам, че има за какво.

  • Нагоре 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

spas21, екстра, че си с нас! Иначе темата със събиране на пари е друга бира и предпочитам да не я коментираме тук... има начини да се пратят пари - да, трябва да се довериш на някоя от инициативите/организациите/фондациите - БНТ, БЧК... Иначе тук във форума опитът през годините показва, че няма много потенциал организирането на такава инициатива. Разбира се - ако имаш желание и възможност - това не трябва да те спира да се опиташ да го организираш!

 

Did, може би не е станало съвсем ясно от първия ми пост тук... Та - на хората в Хасково им казвам(е), че сме еди-колко-си човека и сме на линия за еди-кога-си. Те правят организация на място и когато има за какво да се ходи и могат да разпределят доброволците (по конкретни къщи/сгради/места предполагам, за конкретни дейности) - ще звъннат овреме на записалите се да ги информират кога и как могат да се включат конкретно. Тоест, не става въпрос да тръгнем ей така самосиндикално, когато ние преценим, и на място да се чудим какво да правим.

 

Днес им звъннах пак:

- Казах им, че сме вече група от 6 човека към момента.

- Питах дали имат виждане кога ще започне работата с доброволци на място - жената ми каза, че очаква най-рано от понеделник следващата седмица натам да стартират, тъй като до края на тази седмица ще събират/записват желаещите и след това ще направят план според нуждите на място. Та - този уикенд с 99% вероятност няма да се ходи.

- Както и предния път ми каза - ще ми звънне в първия възможен момент, в който могат да приемат помощта ни. Съответно, аз пък ще пиша тук и ще се свържа отделно с всички, които са изявили готовност да се включат.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, добри хора. Поздравявами ви за волята да помагате на хората.Аз се казвам Тони Стоев и съм от град Пловдив.От понеделник до петък тази седмица бях в село Бисер и помагах на хората там.Малко ми беше трудно (и още е) да си уредя преспиването на топло, защото хората, които най-много имат нужда от помощ и са готови да приютяват в къщите си, най-не могат да си го позволят, защото къщите им са още влажни и кални и те самите няма къде да спят. Храна започнаха да ми дават от кризисния щаб, както на другите нуждаещи се. Дадоха ми и работни дрехи и ботуши. Ръкавици си изпросих от един човек, който караше помощи от Пловдив, но те пропускаха кал и влага; циганите, които са наети от общината в Харманли да чистят за 120 лева на месец ме съжалиха и ми дадоха гумирани ръкавици.Най-хубавото ми преживяване като доброволец в селото беше, когато помагах на разни хора без да са го очаквали и те ме гледаха и изпращаха с благодарности. А една от най-неприятните случки – едни хора ме „хванаха“ да им помагам, а синът им го заварих здрав и прав да се размотава в сухия етаж на къщата. „Защо?“, замислих се аз. Малко по-късно установих причината, когато дойдоха политици да обещават възстановяване. Те толкова щедро и гьонсуратлъшки обещават, че хората, като онези, вече считат, че който мине по улицата е длъжен да им изчисти и подреди къщата. Все пак предпочитам благодарните погледи и добрата раздумка, и ще продължа да помагам.Тази вечер се събираме приятели и познати в социален център „Аделанте“ в София, да им разкажа какво съм видял и да се уговорим за нов доброволен поход с тях в село Бисер следващата седмица.На място в селото научих, че е имало и други доброволци от други места, но са си отишли.Хората, които не са засегнати от наводнението, малко (или много) са пренебрегнати от кризисната и редовната администрация, защото помощите, които пристигат, се разпределят непрозрачно. А именно тези хора могат да приютяват доброволци.Вчера от кризисния щаб в селото обещаха да осигурят преспиване, храна, дрехи и инструменти за доброволците. Само искат предварителна информация, колко хора ще дойдат.И така работа за помагане има колкото искаме.Хайде, бъдете живи, здрави и уверени.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти, Тони,

 

Сега виждам чак отговора ти... нещо абонаментът ми за известяване по темата се беше "изключил" сам изглежда.

 

Та - поздравления за свършената работа и за положителната емоция, която си изпитал! За отрицателната - ясно е, че и нея я има, но всеки отишъл там съм сигурен, че я пренебрегва.

 

Като/ако ходиш пак на място и имаш контакт с хората от кризисния щаб - попитай ги, моля те, дали се свързват със записалите се участници и драсни тук пак накратко! Аз вече 3 пъти съм говорил с тях по телефона, имат ми записан номера и името, знаят, че сме група от 6 човека, но все още нямам обаждане от тях с информация за конкретна възможност за ходене там. Може и да е свързано с това, че можем да отидем на място само в уикендите, но така или иначе - по отношение на работата, която чака, не би трябвало да има значение кога ще се върши... а не ми се иска да мисля, че в кризисния щаб никой не работи / не е на линия в неработен ден.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Здравейте, изчетох темата, съжалявам, че чак сега я видях, ама бях командировка.И аз бих се включила, знам, че съм момиченце, но пък съм архитект и малко от малко може да се намери нещо и за мен да правя.Коментирах с половинката и той е навит да помага с труд - електротехник е. Можем да заделим уйкенд - през седмицата сме на работа. Та когато се организирате - ни включете и нас. Ние сме двама и можем да вземем още двама - колата е Хонда Елемент - мога да си поема транспорта и храната, но за спане ще разчитаме на нещо там или наоколо, макар, че сме къмпингари - времето не позволява спане на открито. Посъбрала съм неща за носене на там - основно детски дрешки, одяла, юргани. И продължавам да събирам.Ще чакам новини около организацията.

Редактирано от gloristo

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,Тръгваме за Бисер аз от Пловдив сега и четирима човека от София тази вечер.Утре ще тръгне още една кола (петима) от София.За пренощуването местната и кризисната администрация не ни оказват съдействие и твърдят, че няма нужда от помощници, което не е вярно, смехотворно и сълзотворно (псувотворно) за пострадалите хора, чиито къщи са наводнени, но няма да бъдат разрушавани.И така, имаме и още хора доброволци, готови да тръгнат утре (събота) сутринта (от София и Пловдив), но нямаме повече коли. Ако сте готови за утре, тук съм: 0895963232 и ще ви свържа с хората.Поздрави и успех.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти, Тони,

 

Благодаря за информацията! (тъжна картинка е значи т.нар. "кризисен щаб" Публикувано изображение)

 

Аз лично не мога да реагирам за утре и този уикенд сега. На линия съм за следващия, ще ти звънна през седмицата овреме, за да разбера дали вие ще планирате ходене, за да се координираме. Сега ще пусна по едно лично на колегите, които дотук изявиха желание, за да прочетат поста ти и ако могат да реагират за утре, да го имат предвид.

 

Поздрави и успех и на вас!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз в момента не съм в София и не мога да реагирам. Следващата седмица съм наличен и мога да пътувам и да помагам. Бройте ме!

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги, тази вечер се върнах от с. Бисер. Бих желал да ви споделя с вас каква е обстановката там. Аз се свързах с Тони Стоев, който си беше оставил телефона тук. Искам да изкажа благодарност си към него, много точен и енергичен човек. Та петък вечерта му звъня в 11:30 вечерта и човека ме свърза с хора, които искат да пътуват от София. В събота вечерта едни от хората, на който помогнахме ни приютиха в апартамента си в Харманли. Бабичката беше много гостоприемна направи ни вечеря, сутринта закуска и ни сложи храна за обяд. Внучката и вечерта ни разведе из града на кафе, почерпи за именния си ден, видяхме(не влизали) и прочутия комплекс "Приказките". Една част от другите доброволци спаха в едно съседно село при други добри хора, а останалата част бяха в селото отново на топло.Общо бяхме около 15 човека доброволци.

В селото има военна полиция и проверява и записва данните на хората влизащи в селото. В близост до селото има изоставен мотел(без ток и вода), в който доброволците са спали петък вечерта, по техните думи съдя, че един добре подготвен къмпингар може да преспи там без проблем. Работа има както се казва за целия китайски народ.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...