Jump to content
stanchevvv

Ако има добре познаващи закона

Recommended Posts

Колеги въпроса ми е малко дълъг и се надявам да ме разберете правилно ще се опитам да го опиша точно. В момента, а и в продължение на още 4 месеца ще получавам обезщетение от НОИ по трудова злополука. Това обезщетение е 90% на това което си се осигурявал като основна заплата за последните 12 месеца. За да не се омотате с проценти години и т.н ще ви говоря в цифри. Някъде от началото на тази година заплатата чиста (с одържани данъци и др такси) е 2500лв. Миналата година е била 1500лв. Не знам точни месеци,затова да речем,че е сложно да се изчисли колко трябва да е обезщетението сега. Първия месец ми преведоха обезщетение 1780лв. Вторият месец - 1680лв. Не знам от къде идва разликата, но не това е основния въпрос. Моят работодател е коректен и ми доплаща разликата до пълната ми заплата в момента -до 2500лв, но дали по закон е така или всичко е от добра воля? Може ли утре да каже няма да ти доплащам разликата при положение,че обезщетенията очевидно не са 90% на сегашната ми заплата. Ще помоля ако има компетентни да изразят мнение.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... разликата идва от това, че обезщетението ти се получава на база работен ден. Тоест,в зависимост от възнагражденията ти за 12месеца назад, се изчислява средно дневно обезщетение и разликата идва от това, че месеците имат различен брой работни дни.Работодателят ти ти доплаща на добра воля - никой не го задължава, ако реши може и да не го прави.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

благодаря ти ... но значи ли това ,че ако си получавал заплата 500 лв преди, а от 2-3 месеца на друга работа или на много по-високо ниво сключиш договр за 5000 лв заплата то при трудова злополука ще получаваш сигурно 500 лв обезщетение и реално ако работодателя има право да не доплаща става една огромна разлика от реалната ти моментна заплата?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-просто казано обезщетението се смята по следния начин: Събираш си 12 брутни заплати за последните дванадесет месеца преди злополуката и ги разделяш на броя на работните дни за същия период. Полученото среднодневно брутно възнаграждение го умножаваш х 90% и получаваш среднодневното парично обезщетение, т.нар база, която не се променя до изтичане на болничния. От там насетне месечното ти обезщетение ще варира според броя работни дни в месеца.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи ли това, че ако нямам 12 месеца трудов стаж, не може да ми се изплаща трудова злополука ? :huh:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Осигурените лица за трудова злополука и професионална болест имат право на парично обезщетение за трудова злополука или професионална болест, както и на обезщетение при трудоустрояване в тези случаи независимо от продължителността на осигурителния стаж.

Само че за база ще се вземе минималната работна заплата...

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

благодаря ти ... но значи ли това ,че ако си получавал заплата 500 лв преди, а от 2-3 месеца на друга работа или на много по-високо ниво сключиш договр за 5000 лв заплата то при трудова злополука ще получаваш сигурно 500 лв обезщетение и реално ако работодателя има право да не доплаща става една огромна разлика от реалната ти моментна заплата?

Точно това значи. А работодателя няма причина да ти плаща или доплаща каквото и да било. Тези прари идват от НОИ, който ги получава, като събира осигуровки. Ако в последните 12 месеца, са ти плащани 11 месеца осигуровки на 500лв и 1 месец на 5000, не мисля че имаш основание, да искаш обезщетение, като за 5000.Представи си и обратното ако някой е плащал 11 месеца по 5000 а от и месец е на 500, като за 500 ли трябва да получи обезщетение?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Работодателят е задължен да доплаща до пълната заплата.Кодекс на трудаЧл. 200. (1) За вреди от трудова злополука или професионална болест, които са причинили временна неработоспособност, трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто или смърт на работника или служителя, работодателят отговаря имуществено независимо от това, дали негов орган или друг негов работник или служител има вина за настъпването им. (2) Работодателят отговаря и когато трудовата злополука е причинена от непреодолима сила при или по повод изпълнението на възложената работа или на каквато и да е работа, извършена и без нареждане, но в интерес на работодателя, както и по време на почивка, прекарана в предприятието. (3) Работодателят дължи обезщетение за разликата между причинената вреда - неимуществена и имуществена, включително пропуснатата полза, и обезщетението и/или пенсията по общественото осигуряване.

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...