Jump to content
ZaRRicK

Източник за 12V

Recommended Posts

Здравейте,

Колата е Сивик 6 и искам да си пусна още един източник за 12волта, освен този на запалката, защото станаха няколко уреда и няма къде да ги пускам. Имам си разклонител, но искам да е скрит в жабката, а слота на запалката да си е свободен. Не съм пушач, но имам мп3-фм трансмитер и слота за запалката е изключително удобен за него, а с разклонителчето се трупат много кабели на барчето, хлопа и трака и ме дразни. Освен това след изваждането на ключа подаването на ток спира и така зареждането на телефон примерно е невъзможно когато колата е в покой. Искам при новия слот това да не е така. Идеята ми е да си пусна кабел и да си сложа още един слот вътре в жабката. Първоначално мислех да резна буксата на разклонителя и да го вържа директно, но си намерих слот за първоначално вграждане и реших да захраня него, а разклонителчето да се пуска в него, като така ще мога да си го ползвам и на друга кола. Уредите които ще се захранват са: Навигация, Радар детектор и евентуално зарядно за телефон. Идеята ми е да вържа кабела директно към бушона на осветлението на тавана (плафона) - бушон 43 в двигателния отсег - 7.5ампера, тъй като там захранването е постоянно дори и след изваждането на ключа от контактното табло. Въпросът ми е ще може ли тази верига да захрани потреблението на гореизброените уреди?

Редактирано от zarrick

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да. Навигацията ти е не повече от 1,5А , радара-0,5А , и зарядното за телефона 0,8-1А .П.С: Забравих да сметна и плафона-5 вата: 2,5А .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма ли да ти е по-лесно да ползваш "+" от касетофона или да си прекараш един директен от акумулатора и да си сложиш едно бушонче направо. Маса можеш да вземеш от където ти е удобно. По закона на Ом можеш да си сметнеш предпазителя колко да ти е. Сложи 30% запас горе долу и готово :cool: п.п. Може една снимка на разклонителя, че ми стана любопитно?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато не си толкова компетентен с ел. вериги не е толкова лесно, та предпочитам да ползвам нещо готово. А за смятането на потреблението - еми знам че не мога да го направя :(.

Разклонителя които си взех е ето като този: Публикувано изображение

Вече го ползвах и си работи доста добре. USB порта за зареждане не съм го ползвал. Има си и прекъсвач на самата буска и дори на слота да има постоянно ток може да си го изключиш. 7лв броих!

Иначе гнездото което ще ползвам е ето такова, само че без тая кутия с кабелчето от страни (предполагам тя е за лампичката - моето е без) Публикувано изображение

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата от по горният пост е прав. Взимаш "+12 волта" от най удобното място (касетофон, плафон или друго) и маса от някоя гола ламарина и така затваряш веригата. Колкото до бушон не знам до колко ти е необходим, но ако настояваш да поставиш такъв (с цел да ограничиш консумацията) ето какво можеш да направиш - взимаш всеки уред и проверяваш каква консумация има... (тя е дадена във ватове (W)) ватовете ги делиш на напрежението, което прилагаш на уредите. В твоя случай е 12V. И така получаваш уж максималният работен ток на дадения уред. Сумираш токовете от уредите и получената стойност би трябвало да е максималния ток, който ще ти тече през веригата. И както каза колегата тази стойност увеличаваш с 30% и поставяш бушон някъде (Примерно: +12 волта - кабел - бушон - кабел - източника за 12 волка - кабел - маса). Поздрави.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...