niki_honda 8 #1 Публикувано 28 Февруари, 2011 Понеже се чудя 14-ки или 15-ки лети джанти да си сложа, защото за колата оригиналния размер е 14 инча, но с 15-ки ще изглежда по-добре, обаче четох че ще и спъне вървежа и ще и качи разхода, така ли е ? И какви други плюсове и минуси имат по-големите джанти от оригиналния размер ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
tsurko 39 #2 Отговорено 28 Февруари, 2011 Моята фабрично е с 15", но зимата я карам с 14". Не знам до колко гумите имат роля, но с 14ките волана олеква значително при скорост над 120 км/ч и аз лично чувствам колата по-стабилна с 15ките.За вървежа и разхода нямам наблюдения, но и моите 14ки за железни, а 15ките са алуминиеви. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Pep0 90 #3 Отговорено 28 Февруари, 2011 Слагай смело 15-ки, няма кой знае колко да се спъне колата, а и визията и стабилността ще са много по добри Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ryuugan 251 #4 Отговорено 28 Февруари, 2011 Разликата не идва от джантите, а от гумите, които ще им сложиш.Има калкулатори по сайтовете на фирми продаващи автомобилни гуми.На гуми за по-големи джанти борда отстрани трябва да е по-малък.А нископрофилните гуми не са удобни особено, малко по-твърдо ще дойде, но по-стабилна ще бъде колата.Примерно сега, ако караш с 185/65/14(доста популярен размер) с джанти 15ки ще трябва да караш на 185/60 или 185/55.Принципно според мен единствената причина да сложш по-големи джанти е за по-широки гуми. Иначе само си харчиш парите.Ако ги имаш, взимай 15ки. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
niki_honda 8 #5 Отговорено 28 Февруари, 2011 Еми аз имам гуми за 14-ки, а ако си взема 15-ки джанти то те ще са с гуми...Иначе гумите при 15-ките ако са 185/60 има ли опасност да опират в калника предните, не трябва ли да са поне 185/55 или на 50...Колата е Сивик англичанка хечбек от 96-та година..?! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ganchev 54 #6 Отговорено 28 Февруари, 2011 Колега, аз съм с англичанка в момента качена на 16-ка, преди бях с 15-ки 8J с гуми 195 50 15. Разлика спрямо 14-ките не виждах, освен че стърчака с 2-3 пръста джантите от калниците и че бе по-стабилна с тях. В разхода и вървенето нямах разлика. Сега съм с 16-ки с гуми 205 55 и ми опират в подкалниците отпред. Иначе с 15-ките нямах проблеми с опирането, освен отзад като кача хора ама те опираха вече във веждите заради ширината си. Ако питаш мен, качвай се на 15-ки, няма да имаш ядове. Размер за теб 195 55, за да нямаш разлика показанията на километража и реалната скорост. Ако вече гониш визия и не те бърка, че малко ще се спъне и ще качи разход до +1л, можеш да се качиш и на 16-ки ПС: Аз съм с 1.6 113 коня матор, не знам ти с какъв си. Поздрави и ако вземеш 15-ки чакаме снимки Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
niki_honda 8 #7 Отговорено 28 Февруари, 2011 Колега, аз съм с англичанка в момента качена на 16-ка, преди бях с 15-ки 8J с гуми 195 50 15. Разлика спрямо 14-ките не виждах, освен че стърчака с 2-3 пръста джантите от калниците и че бе по-стабилна с тях. В разхода и вървенето нямах разлика. Сега съм с 16-ки с гуми 205 55 и ми опират в подкалниците отпред. Иначе с 15-ките нямах проблеми с опирането, освен отзад като кача хора ама те опираха вече във веждите заради ширината си. Ако питаш мен, качвай се на 15-ки, няма да имаш ядове. Размер за теб 195 55, за да нямаш разлика показанията на километража и реалната скорост. Ако вече гониш визия и не те бърка, че малко ще се спъне и ще качи разход до +1л, можеш да се качиш и на 16-ки ПС: Аз съм с 1.6 113 коня матор, не знам ти с какъв си. Поздрави и ако вземеш 15-ки чакаме снимки Мерси за отговора, и мойта англичанка е 1.6 113 коня, иначе в момента търся, но явно ще се насоча към 15-ки с гуми 195/55/15 примерно...А за джантите мисля да не са по широки от 6J или 7J...добре ли ще е, важното е дори с хора отзад и багаж да не опират нито отпред нито отзад... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
n2o 59 #8 Отговорено 28 Февруари, 2011 Приятел,много хубави гуми като размер си избрал за 15,обаче нищо не си казал за окачването,дали сток или спортно/ демек по ниско,тогава ще има разлика,аз съм със H and R червени пружини и със същите гуми ,2 човека в колата и спящ полицай го минавам по гарне,а за 4 човека да не ти говоря направо лошечко ми става Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ganchev 54 #9 Отговорено 28 Февруари, 2011 Ники, аз опирах понеже и задните ми амортесьори не държат, като хората вече, искат си смяна. Иначе сега с 16-ките опирам съвсем малко с четири човека в колата и то само на по остър завой, взет с по-голяма скорост. Като ги сменя се надявам да няма вече опираници. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
niki_honda 8 #10 Отговорено 28 Февруари, 2011 Значи се спирам на варианта 15-ки с гуми 195/55/15 или 195/50/15, зависи на каква оферта попадна...все пак ще ги взимам втора употреба.Мерси на всички за насоките. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове