Jump to content
hondю

Потърси България

Recommended Posts

Статията е публикувана днес в www.dnes.bg и може би много от Вас са я видяли, но ми направи впечатление и реших да я споделя за тези които не са имали възможност да я прочетат. Доста песимистично, но такава е реалността в БГ :) Факт!

 

Публикувано изображение

 

Туристическото министерство пак ще рекламира България. Кампанията ще се казва „Потърси България”. Хубав слоган, наистина. Но какво ще стане, като (ако) някой я открие – потърси я и я открие? Не на картата, а в някакви новини да речем. Какво ще видят в един (не)рекламен, въображаем телевизионен клип?

 

Патологична лъжкиня, която с последователно усърдие е разорявала съвършено непознати за нея хора. И никак не е важно бременна ли е, защо е била бременна и т.н. Важното е, че всички тези 400 души, а най-вероятно и повече, ще осъдят държавата за реални загуби и пропуснати ползи и ние, не Калина Илиева, не Даниел Вълчев, не Светослав Тадаръков, не Мирослав Найденов, не Бойко Борисов, ние ще платим от данъците си. И тези пари няма да отидат нито за образование, нито за здраве, нито за пътища, нито за пенсии и социални помощи.

 

Препотени авантаджии, представители на народа, на които нито им трябва Верту, нито им се полага впрочем. Да не говорим, че този атрибут е в ценоразписа на едни девойки, дето по специфичен начин се прехранват. Но те се засрамили и разкаяли, много им било неудобно от публичния резил, от шамара, който им зашлевили медиите. Айде стига! Някой съмнява ли се къде им е мястото на тези хора? Хич никой, дори тези, които усукват пред нас, че няма правилник, по който да бъдат наказани. Ами напишете го! И онзи, дето беше „изнасилен” от парламентарния председател, нямаше как да го изгонят, и Кузов, навремето нямаше как да го изхвърлят от парламента.

 

Министър на културата, който, когато не попържа, скулптурно описва някакъв женски вариант на Остап Бендер, хубава е жената, що да не вземе милион, завиждате ли... Подобно друг един министър, почти професор, който на равни интервали ни съобщава, че или народът му е „ш...н”, или българките са „к...и. И на него му се карат и все му е за последно и после „Вън”. През останалото време обаче сме сигурни, че с пот на челото работят на полза роду.

 

Бивш министър, бивш кмет, настоящ избраник, представителна извадка на 1/240 на нацията, нарича публично посланик “лъжец, треторазреден актьор и наркоман”. Не му е за първи път да обогатява булевардния речник, а и практиките за напояване. И не че точно той трябва да бъде покровителстван, но все пак в суверенна държава няма как трета страна да разследва депутат, а ти да не попиташ поне от любопитство: Що, бе? Но втора седмица никой не пита освен медиите.

 

Университетски професор, който издига кандидатурата на Алексей Петров за президент, преди това плевенски учителки го закриляха от произвола на държавата, че даже май надвиха на полицейския ботуш и нà, полека-лека нещата потръгват. Медиите са му на разположение – ако иска, от Плевен – идват, „отразяват”. Ако им каже три дни по-рано, че ще дава пресконференция, това е новина. Ако им каже, че симпатизира на Я. Я., това е новина, ако им каже, че не харесва вече Я. Я., и това ще е новина. И сигурно заради екипния принцип (много държи на него) го гледаме почти през ден по горнище на анцуг, което пък е вече толкова народно, чак PR-ско някак почва да изглежда. Обаче Я. Я. има вече над половин милион подписа, и даже да не смени конституцията и държавното устройство, пак дето се вика вързал е положението...

 

И накрая, за да няма хич накъде вече, пряко в ефир потече наш'то родно Wiki: „в кофата ли ще го давим, или във фризера такова...” Не знам защо нито парламентът, нито БНТ се сети, че не е допустимо да се предава в пряк ефир, че хората трябва да знаят какво ще преживеят, ако останат пред екрана. Преди много години за обезглавяването на руски войник, излъчено заради непрофесионализъм и дебелокожие в новините, една водеща беше наказана с нещо си. Но после взе, че стана депутат.

Нямам компетентност да преценя законността нито на подслушването, нито на оповестяването на тези записи. Но ако това е истина, немонтирана, неманипулирана, дори и да не издържи в съда – Боже, докъде сме стигнали?

 

Децата, които искаха ден ваканция в повече, които протестираха с лозунги с правописни грешки, бяха изписали и заканата: „Ние сме тези, които ще определят пенсиите ви утре!“. Хем смешно, хем страшно, защото такъв е природният закон и така ще се случи един ден.

Но децата ни попиват това всеки ден, всяка година, докато растат. Техният праг на поносимост на безобразия и мерзости става все по-нисък, тяхната представа за наглост и допустимост – все по-изкривена, техните стремежи и стандарти – все по-уродливи. Това е всяко второ дете, може да не е моето или вашето (или поне така ни се иска), но живее тук, в България, превръща се в отблъскващ образ и подобие, който искаме да отхвърлим в представите си. И има защо.

 

Децата ни не могат да разбират нова или каквато и да е информация (само 2,8%). Децата ни не могат да осмислят текстове (41% ). Половината от децата ни са под критичния праг на грамотност. Излиза, че почти половината от всяко следващо българско поколение незабележимо, но последователно ще се превръща в човешки примитив. Не е приятно нито да си казваме тези неща, нито да си ги признаваме. Иска ни се да не е вярно и да го отречем. Веднага и категорично. Но е по-добре да погледнем, дори и с неверие и отвращение нещата, които ни се случват и хората, които ни превръщат в отвратени зрители.

И да намерим начин да ги изхвърлим заедно с бруталната им сигурност и неверие, че сме в състояние да го направим. Защото иначе алтернативата е да кажем на себе си, на децата си, на всекиго: Като откриеш тази България, бягай надалече!

  • Нагоре 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Жорка, истината е. Цялата държава е един фарс, тва е!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъжната истина,казана директно.Тия които идват след нас,наистина имат страхотна ценностна система...чалга,порно,дрога...лесни пари...за жалост нашите деца също са част от картинката.От това боли най-много.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дано да наближава, че до момента само си търпим и тези, които предтсвят народа си гушкат парите, които сами им даваме.

За децата, това е тежката и отблъскваща истина, тук е момента да призова колегите:

 

Уважаеми колеги, вие имате силата да създадете живот, но нещата не приключват до тук. Вие носите отговорност докато сте живи. Моля ви, забравете за вашите навици и страсти, забравете за това, колко знаете вие, дайте правилната посока на децата си, дайте им възможност да разберат истината такава каквато е, не пречупена през призмата на вашето "АЗ". Дайте им възможност да бъдат по-добри от вас.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А за тфа, че децата искат още ваканция кой е виновен? Те самите? Едва ли ... простите им родители дето или не знаят кфо правят отрочетата им или са съгласни с въображаемата им нужда от по-дълга ваканция. Скоро ми попадна едно изследване за академични постижения - на първо място беше Хонконг, след това Южна Корея, а на трето място Япония в същото изследване имаше дадена и общата дължина на ваканциите. Едва ли е изненада за някого, че в Хонконг ваканцията е най-малка, следвана от тази в Южна Корея, а след това и в Япония. Положението е зле, ама далеч не само управляващите носят вина - хората тук са тъпи. Както казаха по-горе съфорумците, чалгата е култура, лесните пари, измамите, кражбите, далаверата са култ, свестните хора се изнасят, остават само мазохистите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бях обещал, че всеки път, когато някой пусне подобни бунтовни теми ще се обаждам и ще припомням! Някой тук спомена, че идва времето на барикадите... не, не идва. Това за мен е романтизъм. Ще ви припомня, че точно за "пари", "чалги" и т.н. никой не се появяваше на "барикадите", в които искахме да се оправят пътищата.Всички зяха, викаха, заканваха се и после като дойде време за действие... ЕДИН колега не дойде на протеста! ЕДИН! Всички само знаят да пишат тук.Ако хората, писали в темата в нашия форум бяха дошли на протеста нещата можеха да стоят по-различно. Имаше някаква невъзможна цифра, не, число от хора, които се канеха и нареждаха. И никой не дойде. Не може да очаквате промяна, когато сами не сте готови да я направите. Българинът е изключителен в думите и смешен в действия. Сега ми се ядосвайте колкото искате. Ще се извиня на всеки, който успее да ме опровергае и докаже, че е бил на въпросните протести. Можеби тук е важно да споменем, че говоря за София. До колкото си спомням, друг колега беше споделил, че и в неговия град не било различно... както и да е, в темата за Софийските протести имаше писани 5-10-20 страници и най-накрая всички си гледаха чалга клиповете в къщи на топло а за други саможертвата беше немислима.. ми като е немислима недей да дрънкаш цял ден.;) Айде, че се ядосах така, че вече само редя без смисъл ;)

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кофти но истина! В тая държава всеки гледа някой друг да му свърши работата и ако може и малко "екшън" да погледа ще му е най -добре.В другите държави всички се борят заедно за да са добре а тук е всеки за себеси !

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...