Jump to content
pgh

Ръчно свиваните цигари (roll-your-own)

Recommended Posts

Защо се превърнаха в запазена марка на бедните?Според мен е много погрешно схващането, че ръчно свиваните цигари са запазена марка на бедните правещи икономии хора. И това се получи главно покрай последните няколко драстични увеличения на цените на цигарите, когато много хора тръгнаха да търсят по-евтини алтернативи.В действителност тютюн, машинки, листчета, филтърчета и всакякви аксесоари за ръчно свиване се продават в България от над 10 години! Преди си свиваха цигари много малко хора поради разни съображения - някои от табиетлък, други от тежкарлък, трети просто защото тютюна за свиване беше в пъти по-добър от този в готовите цигари. Дори навремето освен вносните (напр. Amsterdammer, Drum и др.) имаше и български тютюн "Арда", който нямаше нищо общо с цигарите "Арда". Всичките тютюни може да се каже, че бяха хубави! Свиването на цигари излизаше почти на същата цена колкото е най-скъпата марка купешки. Беше си сравнително скъпо удоволствие.А в днешно време поради по-високото търсене пазара е наводнен с всякакви различни марки и аромати, много разнообразни и като цена и като качество. Има варианти в които свиването излиза доста по-евтино от купешките, но все още си е валидно това мое наблюдение - за да свиваш с първокачествен тютюн който да си заслужава и занимавката и парите и удоволствието пак си излиза скъпо - 20 цигари (1 кутия) ми се вързва на близо 7 лева, което в момента е над цената на марлборото и парламента. Това е сметката като си свивам с първо качество, ръчно обработен, датски тютюн, сорт- Virginia. И не мога да разбера сега с тия евтини тютюни и особено някакви цени от порядъка на 6лв за 400 грама тютюн (такива цени се коментират в един друг форум )... - Тия хора дето го пушат това дали имат акъл? Няма да изброявам какви възможни рискове поемат. Но е ясно че не могат да надхитрят много системата, с евтиния тютюн ще покажат един среден пръст на тютюневата индустрия и най-много да станат жертва на медицинската такава :D И защо като ме види някой да си свивам цигара ме закача иронично "Мдааа... те като ги дигнаха така цигарите гледай к'ви неща се принуждаваш да правиш"? или "Толкова ли ти се свидят 5 кинта за цигари, че се занимаваш да си свиваш вестници" :)))) И защо трябва да обяснявам почти на всеки защо си свивам цигари и че не съм поредния опечален от вдигането на акциза?Да тънат в неведение - всичките до един ... няма да обяснявам нищо повече! :)

Редактирано от pgh

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От една седмица не пуша. Преди това 7 години пуших тютюн(ръчно свити цигари). Наскоро имаше предаване по една от българските телевизии за вредата от тютюна и фалшивите цигари. Напълно съм съгласен с това , дето казаха, че пушенето на тютюн е по-вредно от пушенето на цигари. Заради огромното съдържание на катран. Не знам как е в Европа, но в Англия масово се пуши тютюн. Причината за това не е, че е по-престижно а, че е по-евтино. Друг е въпроса, че голяма част от пушещите тютюн го купуваме от черния пазар, внесен от Европа на два пъти по-ниска цена от цената му в Англия. Но дори и купен от магазин пак е по евтино да си свиваш цигари, отколкото да си купуваш готови.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо се превърнаха в запазена марка на бедните?Според мен е много погрешно схващането, че ръчно свиваните цигари са запазена марка на бедните правещи икономии хора. И защо като ме види някой да си свивам цигара ме закача иронично "Мдааа... те като ги дигнаха така цигарите гледай к'ви неща се принуждаваш да правиш"? или "Толкова ли ти се свидят 5 кинта за цигари, че се занимаваш да си свиваш вестници" :)))) И защо трябва да обяснявам почти на всеки защо си свивам цигари и че не съм поредния опечален от вдигането на акциза?Да тънат в неведение - всичките до един ... няма да обяснявам нищо повече! :)

...доколкото схващам засягаш се,че те сравняват с бедните заради ръчното свиване на цигари.Притесняваш,че някой си те мисли бедняк :) .Засягат ти егото ли :o .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе не знам,ама ако наистина от 1 януари 2011 вдигнат акциза на тютюна с 50%,ще е по-добре да се пушат готови цигари.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...доколкото схващам засягаш се,че те сравняват с бедните заради ръчното свиване на цигари.Притесняваш,че някой си те мисли бедняк :) .Засягат ти егото ли :o .

Може и така да се каже, въпреки че аз не се смятам за богат и не ме засяга дали ме мислят за беден. Дразни ме че аз си позволявам този лукс само от време на време, а отсреща няма разбиране. Другите го разбират наобратно. - това е! И преди не беше така.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дразни ме че аз си позволявам този лукс само от време на време, а отсреща няма разбиране.

...ако не са ти роднини или приятели не мисля,че трябва да ти пука ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм на мнение, че свиването не е от бедност или нищета, а за някой хора е по-добре, пък и за мене е по-добре, няма го ония горчивия вкус на химии като в цигарите пък и ме кефи да си изкарам металната табакера от сакото и зипото :)А какво ще кажете за пушенето на тютюн от лула. Примерно прибира се човек късно от работа, взема си вана, и по халат пред камината на люлящия стол със стар вестник в ръка да припали една лула :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз невиждам за тъпо някой да си свива цигарка! Даже ме кефи, все едно прави някакъв ритуал :) Да не би да се продават натъпкани лули??? Свивайте си цигарките и си пушете щом ви се павка. Да не ви пука :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и аз пуша ръчно свити цигари,но при мен проблема е че като ме видят си мислят че свивам масур и се почват закачки от типа"готина ли е тревицата" :) а по въпроса за бедноста то англичаните трябва да са ебаси и сиромасите/масово си свиват/

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хаххаах, да, този феномен съм го наблюдавал, когато една приятелка си свиваше тютюн умело в едно кафе, а на отсрещната маса хората се сръчкаха един-друг и я зяпаха докато не си я изпуши. След като нямаше явно желаната гледка на размазана девойка, загубиха интерес. @майнмуната - каква е тази сцена, извадена от филм от 30-те :) Аз лично го виждам така - мъж на средна възраст се прибира. Взима си един душ. Пуска лаптопа пред парното, и с пурета в ръка разглежда фейсбук. :PНо иначе да. Това е някакво клише. И аз като видя човек да си свива си мисля, че иска да спести някой лев. Просто до сега ти си първият, който свива за кеф, а не за да спести. Което е интересен феномен, защото повечето пушачи, пафкащи от кеф, дърпат или пури, лули или пурети. Отново - нищо лошо а само лично наблюдение. Какъв е тютюна, който пушиш, каква му е точната цена за пакет, и от къде се купува? Нека повече хора пушат качествено за да имаме по-голям фен клуб на старини. :P

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих казал нека повече хора откажат цигарите.В подкрепа на Шефа, ще повторя предишния си пост, този път с малко цифри.Пакет Голдън Вирджиния (50гр.) в Англия струва колкото 2 (две) кутии 'боро. От този пакет излизат средно 80 цигари,. Това май е ДВА пъти по-евтино. В Европа същият пакет тютюн е ДВА пъти по-евтин, т.е. ЧЕТИРИ пъти по-евтино от две кутии 'боро.Защо ли англичаните пушат тютюн?!?!?!п.п.доста англичани се занимават с този бизнес - пали колата(примерно), отива "отсреща" и се връща с 6(шест)кг. тютюн или 16 стека 'боро(на човек).

Редактирано от Krasi-mir

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди баща ми да откаже цигарите беше почнал и той да си свива,лошо няма по принцип,ама тоя тютюн тука (смисъл по широко разпространения и на по тънката цена ;) ) миришеше ужасно;):angry: Добре че ги отказа,това си беше голяма стъпка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...