Jump to content
gin

Казус-че - щета на паркинг

Recommended Posts

По принцип съм врял и кипял ама този път сериозно се колебая как да постъпя с една щета. Каското ми е пълно в ДЗИ.Сутринта сега петък, отивам в банката, колата отпред писва, излизам, един хубостник паркиран до мене ме дръннал с вратата си и се кани да си ходи. Хващам хубостника, в смисъл, кво правим... Онзи първо почна да писка че му искам пари, "аз не нарочно", после тръгна да бяга с колата, после размисли и се върна, каза пиши протокол, после аз си попълвам онзи пак изперка "кажи че съм избягал" и изчезна.... а то една драскотина и малко вдлъбнато... Егати кретена... и съответно вече звънкам в КАТ, така и така, избега, те добре, пращаме патрул... след 1ч и 40мин патрула идва и след няколко "любезности" ми казаха, че "това не е ПТП, а хулиганска проява, никакъв документ не може да ви издадем". Да ходя в районното за служебна бележка. И това съм го правил, но за неизвестен извършител. Отидох ама в районното дежурния беше в обедна почивка и оставих нещата на стендбай.И сегаааа, чуденките. Онази откачалка искам да я натопя, няма да си хабя от каското за неговата селяния и чобания, обаче:1. Ако отида при застрахователите, и го натопя в описа на щетата с данните му, дали ще се впрегнат да го търсят? Сигурно ще ме карат да вадя бележка от районното, а ще са минали вече в понеделник няколко дена, и изпадам в кофти ситуация защо не съм се оплакал веднага от "хулиганската проява"2. Ако отида още утре сутрин в районното да попиша обяснения, ще заведат преписка, ще ме викат пак и пак, а дори не знам дали ДЗИ ще се впрегнат за едно одраскване да издирват извършителя, аз нямам пряка изгода лично да повдигам иск, но пък ще имам удоволствието да си комуникирам няколко пъти с ченгетата. Нямам свидетели, направих глупост, че не събрах телефоните на 2-3ма от дядоците поседнали на близката сянка, та хептен задънена улица се получава3. Да звънна анонимно в ДЗИ и да ги питам, "имам малка щета и номера на хубостника, какво да правя?" - дивотия малкоКак да подходя така, че онзи малоумник да му понастръхнат топките и да внимава друг път, но без да се окаже, че съм си дал твърде много зор, а ДЗИ дори няма да се поинтересуват? То е ясно, че обезщетение ще взема, но трябва да има и възмездие за уникалното нахалство на онзи...Някой има ли идея как процедират застрахователите в този случай? Не съм сигурен дали това се явява "щета поради злоумишлени действия на трети лица", не е и ПТП... ДЗИ в Орландовци работи ли в събота? На районното му знам работното време :)

Редактирано от gin

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пусни си заявление в РУ-то да го издирят тоя,а застрахователите ще предявят регрес към него.Ти твоето обещетение ще си получиш,а тоя да се оправя с ДЗИ.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен ми се е случвало нещо подобно - леко одраскване на бронята на паркинг. Видях и колата, която го направи.Да ти кажа никога не съм процедирал да му взимам данните и номера на колата.Според мен ще загубиш доста време и нерви и резултатът накрая ще е същият.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма как да е същият. Нищо няма да стане само ако нищо не се направи. Всеки трябва да знае, че причини ли щета на чужда частна собственост трябва да поеме отговорност. Е, това за нас българите не важеше, ама това е друга тема.Аз не виждам къде е хулиганската проява в случая. Това си е причинена щета! Колкото и да е малка си е щета, за която сигурно ще се боядисва цял детаил, а това ще са разходи освен платеното "пълно каско"... Пиши какво е станало.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

policeman ти е дал най-правилния безпроблемен и ЗАКОНЕН начин.......................според мен :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хехе да май послушах policeman-а. Засега пуснах едно заявление в районното, не да го издирват, ами за служебна бележка за повредите. Какво ще го правят хубостника, нямам идея, следваща стъпка е да опишем щетата в ДЗИ. Интересното е, че вече искат такса 2.50лв за служебна бележка, преди беше безплатно :lol: Някакъв нов бизнес е това :dry:pamo, тука верно е зона за интерпретации. Дежурният в РУ каза, че "хулиганска проява" е да те напсуват или ударят :) Едно е сигурно, не става дума за ПТП :lol:

Редактирано от gin

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, нещата могат да се развият по всевъзможни начини и едва ли ще е стане както трябва. От личен опит разбрах следното: Каското няма да си мръднат и пръста да го издирват, ако ти не си изкараш протокол от КАТ пишат ти го щета на твой гръб и воупще не ги боли. Да не говорим, че има вероятност, ако от КАТ не ти дадат някакво обяснение, дори бележка за инцитента и сроковете изтекат - може да не ти платят нито твоя нито по чужда вина щета (но споко за сега знам, че тези номера ги въртят само Дженерали). След като си подал жалба в КАТ - ще го издирят (след седмица-две), ще ви съберат за изясняване на ситуацията и ако онзи серсем каже "Не съм бил аз, аз дори никога не съм ходил там да не говорим, че този господин го виждам за първи път"? Но дори и да си признае уклончиво "Може и да е от мен, но може и да не е тази щета от мен" ченгетата ще гледат да се отърват бързо от случая и едва ли ще се трогнат.В моя случай ми казаха: "Какви са ни на нас застрахователите ти, че да им правим услуга" Демек да не плаща каското, а Гражданската.Успех с разплитането на казуса, а иначе по закон на този кйто е причинил вреда с МПС-то си и е напуснал мястото му се отнема книжката от 6 месеца до (не съм сигурен) 2 години - но къде ти отнемане на книжка.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм имал същия случай.Викнах куките и те си написха документите за ПТП,дадох им и номера на извършителя,даже ми казаха,че колегите им са го спряли някъде вече,той вероятбо си беше помислил,че за една драскотина няма да викна полицай. :) С протокола отидох при затрахователя и това е.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

КАТ ми казаха че са "ни при чем". Оттук действаме с презумпцията, че за всяко деяние си има компетентен орган да го удостовери. Ако ти падне клон на колата - бележка от служба Озеленяване, ако те навали град - бележка от ХМС че е имало градушка него ден (или изрезка от национален всекидневник), ако те извандализират - бележка от полицията.Каското не пази само от ПТП, а и от доста други неща, дори да си виновен, chipko. И сам да се изтрескаш някъде, се плаща. Добре че каза за Generali :)Аз ще прегледам накъде са насочени камерите на банката, ще кажа че съм говорил и след инцидента с охраната. Загуби ми половин ден този ..., вместо да попълним двустранния протокол...

Редактирано от gin
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това в БГ било много сложно бе колеги,тук при мен само му записваш номера и отиваш при застрахователя,а той от своя страна прави някоя друга снимка и въпроса се решава между застрахователите и в няколко дневен срок ти се обаждат да ти маркират ремонта.Няма полиция и любезности от тяхна страна

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

КАТ ми казаха че са "ни при чем".

Аз бих им взел имената на тия умници и жалба срещу тях (това си пропуснал да направиш обаче и са са те отиграли набързо),все пак става въпрос за ПТП.Както и да е де.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо щях да ги питам за имената, но нали бяха нещо нервни, та само им взех служебния номер на патрула. Това в комбинация с датата трябва да ни свърже с двамата органи на реда :D Но не мисля, че се налага, тъй като са били прави... Четейки ЗЗДП:

 

"Пътнотранспортно произшествие" е събитие, възникнало в процеса на движението на пътно превозно средство и предизвикало нараняване или смърт на хора, повреда на пътно превозно средство, път, пътно съоръжение, товар или други материални щети.

А между другото ако всичко толкова се закучи и много се налага, от банката имат 2 куполни камерки и в зависимост от това на къде са гледали може да има пълния сериал сниман :) Но не мисля, че ще е толкова сложно...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като ти чета дилемата се чудя дали да платя следващото каско. Все пак е ~1500лв на година. С тези пари ще мога да си оправя поне 5 детаела по колата без да се занимавам с кат и кой ли не още.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е не, може би не става ясно... мога просто да отида в ДЗИ, но ме е обхванала някаква жажда за справедливост... :) Писна ми от тарикати и затова...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest necentrovaniq

Все пак е ~1500лв на година. С тези пари ще мога да си оправя поне 5 детаела по колата

Да не кажем и цялата кола можеш да я боядисаш :) А иначе филма с ченгетата е бая сериозен и ако не им се занимава,щото е много писане.....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Викаш е някакъв бюрократичен капан, в който и те са попаднали и не им се занимава. Истина е всъщност.. нещата са навързани. Аз пък поздравявам всички, които намират смисъл да се "занимават" иначе наистина никога, абсолютно никога няма да се оправим (ама че двузначно може да се тълкува :) )

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest necentrovaniq

А бе то е така и не е така.http://forums.hondabg.com/index.php?showto...mp;#entry442925Хвърли едно око на тая тема ако не си я чел.Иначе да ти разкажа,пък и не само на теб какво точно стана...Колоездача беше един пиян еврором.Дойдоха полицайте и то за 5 мин.Причината за тях беше факта,че и шефката ми беше в колата-аз тамън си го фанах за гушата,ама тя не-са ше ги викна.И така,те дойдоха.Снимаха ми колата с телефон,че нямали фотоапарат.Правиха ни дрегери.Мангала беше на 2,06 промила и псуваше на майка сички-и мен,и шефката и тях.Питах го единия а той-а то така е 1 час протоколи,пък ако го арестуваме още 2 минимум:D и го пуснаха,че се оказа,че и отрезвителното ни е закрито поради финансови причини.Дадоха ми прокол,но застрахователите казаха,че могат само да ми документират щетата и треа да си го съдя,ако искам да вида пари,щото видиш ли нямам каско,но пък едно дело е ок 300 кинта...Даже в първия момент тия кокошки от Лев инс ми се измяха като видяха за какво имам протокол,но след един разговор с изпълнителния на фирмата,който даже и не познавам се спукаха да ми се извиняват ;) п.п.Проблвмаосвен бюрокрацията е липсата на видеонаблюдение.Полицая,писал ми протокола ми каза-само се моли мангала да не каже,че си връщал на зад след удъра,че тука е мъртва зона :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Пътнотранспортно произшествие" е събитие, възникнало в процеса на движението на пътно превозно средство и предизвикало нараняване или смърт на хора, повреда на пътно превозно средство, път, пътно съоръжение, товар или други материални щети.

Не вярвам да ти предоставят записи от банката за подобна нищожна случка.Закона не го тълкуваш правилно,защото твоето МПС е било в неподвижно състояние,което автоматично те оневинява,другото съотвено се явява причина за ПТП,в което ти от своя страна си понесъл щета,поради повреда на МПС-то ти.Надявам се да ти платят по щетата и да забравиш възможно най-бързо неприятната случка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Викаш е някакъв бюрократичен капан, в който и те са попаднали и не им се занимава. Истина е всъщност.. нещата са навързани. Аз пък поздравявам всички, които намират смисъл да се "занимават" иначе наистина никога, абсолютно никога няма да се оправим (ама че двузначно може да се тълкува :) )

Колега,няма да се оправим докато всички мислят така.Ако продължаваме да черногледстваме и мразим нищо няма да се промени.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

mercury, с риск да се изложа :D и другото беше паркирано, по принцип? Не мога да ти разбера тълкуването.На практика ако имах двустранен протокол или нещо от КАТ щеше да е ПТП, ама сега май не е :) whatever...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, постъпил си правилно от законова гледна точка , пуснал си заявление, извикал си полиция , направил си всичко възможно за да може застрахователят ти да предяви регресен иск (това със сигурност е описано в графата "задължения" на общите условия по полицата ти).От опит и то не като застрахован ами от другата страна, ми се струва че щеше да ти е по-добре ако си беше завел просто щета на паркинг от неизвестен извършител без да си го видял.Ще ти кажа защо.Нямам идея как работят в ДЗИ но при нас щом клиентът е заявил, че ще очакваме протокол (заради заявлението) никакво плащане не се допуска докато не го получим, а кога ще стане е относително , ако полицайте го открият, кога ще го открият, дали онзи няма да си е заличил щетата когато го открият , дали ще напишат протокол ... накрая става така , че ти си искал да си максимално коректен и да направиш всичко по правилният начин , а те бавят с месеци за едни 150-200 лева . Дано да се развият по-бързо при теб нещата и час по-скоро да получиш обезщетението си, а онзи селски тарикат да я плати.Поздрави !!!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами сега, заведох щета в ДЗИ, писах си всичко, ще ми пуснат писмо към сервиз, когато им занеса служебна бележка. Служебната бележка е, че се работи по случая, а не кой какво е доказал. И в двата случая аз имам право на пари, и да съм прав, и да съм крив :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно са ти завели щетата като "злоумишлени действия" :dry: Решил си си проблема браво ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега това с полицайте ми е познато .. при мен колата беше цялата издрана с камъни от деца и полицайте неискаха да напишат протокол щото това не се водело ПТП .... :dry: След като се обадихме на застрахователите те пък казаха, че без протокол немогат да направят нищо и щом вече е минало време немогат никакви пари да ни дадът .. та баща ми задейства някой връзки и написаха протокол с минала дата и от Булинс ни платиха 80 % от щетата .. но просто задължително трябва да имаш протокол защото полицайте и застрахователите си правят разни далавери, за да не плащат ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...