Wyvern 382 #1 Публикувано 13 Февруари, 2010 Колеги модератори предлагам да се направи шаблон за обява в раздел Продава части/аксесоари и обявите които не отговарят на шаблона да се трият. Промерно нещо такова:Какво се продава: (за каква кола, какъв двигател и т.н)Цена:Състояние (добро, забележки или примерно оценка 5/10 или нещо подобно):Във кой град се намира:Начин за връзка (телефон, емайл ЛС)Снимка (задължително):Обява от типа: Продавам рейка телефон - 0886123456 е просто несериозна и аз ако търся рейка няма смисъл да звъня само за да ми кажат отсреща че не е за моята кола или че е за рециклиране. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
войводата/cls 3 #2 Отговорено 13 Февруари, 2010 Идеята ти е чудесна, предлагана е дори няколко пъти.Проблема е,че хората дори в момента с текущите правила са "не прочели/не съобразили/не желаели" да спазват правилата.За съжаление ако шаблона искаме да просъществува и да е спазен трябва да се наложи на сила.Т.е. една формичка с поленца и ако не попълниш поленцата не може да пуснеш обявата.Обаче форума(като софтуер) няма механизъм за това нещо(поне аз незнам да има,а горе-долу съм чел възможностите на IPB).Друг е въпроса,че може да се пишат глупости в полетата и пак да пуснеш(справка мобиле.бг),но тук пък вече идват модераторите като контрол. Да не задълбавам.При това положение мисля,че ако се въведе и шаблон то ще се внесе допълнително напрежение и раздразнение между потребителите, които искат да пускат обяви.Освен в правилата на форума за "Купува/продава" е дефинирано горе-долу какво трябва да съдържа дадена обява.Знам, че ще кажете "ми като не отговаря на правилата триете и толкова докато се научат хората".Това е вярно,но все пак това означава,че модератора винаги ще бъде "на нож" с потребителите,защото където има намесени пари филма е голям.Освен това за мен не човешко да направо да му изтрия темата при положение,че бърка за първи път човека.Вижте от кога са въведени новите правила и все още голяма част от хората са неразбрали,че примерно не трябва да повдигат тема по-рано от 7 дни, не трябва да се коментира в обявите на хората и т.н. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
aλexandro 12 #3 Отговорено 13 Февруари, 2010 (Редактирано) Првилата не се четат защото за повечето форуми са еднакви и хората ги пропускат. Кой например чете EULA когато си инсталира дадена програма? Правилата ще се спазват по-добре ако отгоре на раздела стои информационно съобщение с големи букви в червено например, което казва с три изречения: "Ако нямате 50 поста не можете" ; "Ако я повдигнете по-рано от 7 дни ще бъдете наказани" и "Коментарите са забранени". Същото може да се направи и когато се натисне New Topic (Нова тема). След това се слага един локален модератор за раздел купува (ако искате и нов потребител си направете, за да е анонимен и да не е "на нож с потребителите"). След това вече може да се приложи идеята за шаблон (примерна обява) и който не я спазва - триене или наказание. Мисля, че това ще е в интерес на потребителите и не е редно няколко хиляди човека (и повече ако сметнем гостите които четат в "продава") да се съобразяват с няколко стотин и с това че можело да се разсърдят. ПП: Поздрави на Войводата, че взима отношение по темата. Редактирано 13 Февруари, 2010 от Alexandro Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Player101 383 #4 Отговорено 13 Февруари, 2010 Обява от типа: Продавам рейка телефон - 0886123456 е просто несериозна и аз ако търся рейка няма смисъл да звъня само за да ми кажат отсреща че не е за моята кола или че е за рециклиране.Точно така, няма смисъл да звъниш. Все пак дали има смисъл от обявата или не, зависи до голяма степен и от този който я пуска. Колкото е по-детайлна една обява, толкова повече предразполага към евентуална сделка. Купувача от своя страна има правото да избира.Колкото до модератора, ако обявата спазва правилата(без значение колко е сериозна на пръв поглед), то той не би следавало да влиза в конфликт със съответния потребител . Така че колега, възползвай се от правото си на избор п.п. Това със забраната за постове е точно за да има равноправие между обявите. Едни са по-атрактивни от други и ако всеки почне да пост-ва някои ще бъдат винаги отгоре, докато други веднага ще потънат... Забраната ви гарантира че всяка обява ще има своето място отгоре, в определения срок Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Dragi4 1506 #5 Отговорено 14 Февруари, 2010 Ако ще има образец за обяви нека да го има и за купуваhttp://forums.hondabg.com/index.php?showtopic=44835 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
lookcho 98 #6 Отговорено 14 Февруари, 2010 Прави сте разбирасе и сме го обсъждали ... Драгич, да и за купува ! има три фактора:1. как точно да изглежда формуляра, за да няма недоволни, че полетата са много или не стигат2. не може да стане с форма, поради технически причини3. като го насилим, ще ни обявят за комунисти пак нека да започнем с точка 1 - предложете формуляр за всички секции , в които се споменава купува/продава, като гледате да са възможно най-подобни и ще говорим по следващите въпроси ... не го приемайте като отърване от наша страна - както сте забелязали, модераторския екип не сме много големи търговци и поради тази причина вероятно няма да улучим идеалния формуляр дори и на 10-та редакция ... ние сме доброволци, бъдете такива и вие ! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
lookcho 98 #7 Отговорено 14 Февруари, 2010 значи правилата трябва да се нагодят така, че такива теми да не минават ситото, а не да се налага да коментирате в тях ... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Dragi4 1506 #8 Отговорено 15 Февруари, 2010 Моето предложение е да има следната информация :Търся фар за Сивик примерно -задължително година,Модел (ако е английски преди или след фейс лифта),ляв или десен. Ако купувача не е сигурен за точният модел може и снимка да приложи.Начини за връзка-ЛС във форума не е достатъчно Ако е възможно телефон за връзка, E-mail,Skype.....Като цяло повече информация за търсената или продавана част..... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
misho 50 #9 Отговорено 15 Февруари, 2010 От много време се каня да правя шаблони и все пусто време не остава.На скоро ме наруга един потребител, че съм заключил темите му, но сега като си помисля пак започвам да се хиля като идиотче.Човека търсеше преден калник за Д13Б2, другият задел ляв стоп за Д15Б - е няма такива теми, няма такъв смях.Приемам всякакви предложения за шаблони, например както Драгича е предложил. Смятам, че еталон изработен на база предложения от потребителите ще е най-удачен. За внедряването му, аз поемам ангажимента да се моля на гадният админ да го добави в Правилата Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
teror1sta 43 #10 Отговорено 15 Февруари, 2010 Абе приятелю... пуска един пич обява че търси само 1 сегмент... т.е. "МИсията невъзможна"... смях в залата... И защо да е невъзможно ??? Някой друг може да му се е наложело 1 сегмент и понеже е мисия невъзможна си е купил цял комплект. И като вземе от комплекта 1 сегмент , другите освен на супа или да даде на някой като този човек няма какво да направи .... Ще е много добре да има някакви поленца ОБАЧЕ как ще става номера ако имаш да продаваш 30 неща ?? На всички снимка и т.н. ..... ще е луда работа. По ще е лесно да се трият обяви дето са неточни и непълни. Администраторите да не са "виновни" ще казвате че сте пуснали ботове да трият непълни обяви Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Wyvern 382 #11 Отговорено 15 Февруари, 2010 Е ти ако си взел комплект сегменти и имаш само един за смяна, само него ли ще смениш или след като си отворил мотора ще ги смениш всички??? Странен въпрос точно от теб. Ако имаш 30 неща за продаване вече си търговец и там правилата са други Ето го моето предложение за шаблон: Какво се продава: JDM фарове за дел сол Цена: 50 лева за двата Къде се намира: Варна Описание: единия със счупено ухо, другия без забележки Снимка: За връзка: 0888123456 (телефона е примерен ) или на лични Може да се сложи най-отгоре в раздел Продава и всеки който пуска обява си копира шаблона и попълва. Може примерно да се направи една седмица гратисен период където модераторите или други потребители да напомнят на тия които не използват шаблона да го правят и след това директно триене Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
tunyo 3 #12 Отговорено 15 Февруари, 2010 И какво ако някой търси преден калник за Д13 или ляв стоп за Д15?? Ако аз имам предполагаемата стока,и искам да я продам (не)грамотмостта с която е написана обявата не би ми попречила да му пиша, пртя линк от моя обява ,или позвъня за да предложа това което имам.Не изисква никакви свръх усилия все пак. Не забравяйте че това е автофорум а не клуб на МЕНСА и се ползва от потребители с всякакъв (вкл. и нисък) коефициент на интелигентност. Повече правила = повече нарушения=повече санкции=повече пререкания -т.е повече негативни емоции. На някого да не му достигат??? Мен лично повече ме дразнят десетките обяви заключени преди седмици,които продължават да си стоят в разделите на “Обяви и пазар“. Принципно съм “за“ правила,но някои е добре да са само препоръчителни. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
misho 50 #13 Отговорено 15 Февруари, 2010 Браво колега tunyo, страхотно изказване, евала, машала.И понеже виждам , че имаш желание да помогнеш, аз имам гореща нужда от заден ляв калник за D15Z3, както и от стоп за D16Y5/8!!!Какво ли ще ми пратят колеги, ако така съм си написал темата?Моля обоснови се с какво те дразнят заключените теми.Заключена, означава приключена Потъва си, не пречи на никого, просто и елементарно.Що се отнася до правилата, има ги във всички форуми, има ги на улицата, в работата, в животаКойто има желание ги спазва, който няма негово право е. Където има правила, има и санкции, а това кой как ги приема, отново е въпрос на лично виждане и разбиране.Сорри, ама да негодуваш за правилата на форума е все едно да ми дойдеш на гости и да мрънкаш за това, че трябва да си събуеш обувките преди да си влязал. Еееее, това са правилата в моят дом, такива са и в този дом наречен "forums.hondabg.com" и аз като един негов гост се стремя да ги спазвам, а ти?Пиша не като модератор, а като един от хилядите потребители на този форумПомислете малко преди да напишете каквото и да било Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Dragi4 1506 #14 Отговорено 15 Февруари, 2010 Във всички автофоруми по света с по 10 000 регистрирани потребители си има правила,които се спазват без мрънкане.В крайна сметка си е за наше улеснение.Колега tunyo какво общо има коефициента на интелигентсност с това да спазваш правила/образец.От моя гледна точка на търговец който е продал доста части в този форум за последните 5 години Ви уверявам ,че ще бъде само + за всички нас Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Crazy job 434 #15 Отговорено 15 Февруари, 2010 Още едно ЗА правилата.Правила трябва да има и да се спазват-така ще е много по-лесно за мен,а и предполагам за всички които имат нещо в главата си. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
teror1sta 43 #16 Отговорено 15 Февруари, 2010 Е ти ако си взел комплект сегменти и имаш само един за смяна, само него ли ще смениш или след като си отворил мотора ще ги смениш всички??? Странен въпрос точно от теб. Следния пример: отворил си двигателя и си сменяш сегментите. Тръгваш да слагаш новите и без да искаш чупиш сегмент ... и какво правим ??? купуваме още един комплект, защото ще ти се смеят ако попиташ да ли на някой не му се намира (да го е преживял преди теб). Ама това е далеч от темата. иначе примера дето си го дал е добре. Ако са малко нещата да има задължително снимка, цена, състояние , точния модел хонда от която е свален и поне един телефон. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
chris_barnes 1296 #17 Отговорено 15 Февруари, 2010 Мда, и аз съм с 2 ръце за правила, просто някои хора не искат да ги спазват, и не мога да проумея защо не се сещат, че това само може да йм помогне в търговията. Веднъж така на 1 колега не се стърпях и му написах лс със приятелски съвет да даде повече инфо за това което продава (кола на части, която само повдигаше, без инфо за нея или снимки, или какво е налично)...ефекта беше нулев... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
misho 50 #18 Отговорено 16 Февруари, 2010 Понеже всеки ден преглеждам и чистя темите в Обяви и пазар искам да ви споделя следното впечатление.Тема, която е оформена добре (пълно инфо, снимки, телефон, цена -евентуален коментар) - Приключва за броени дни.Теми от които е трудно да разбереш какво аджеба се продава, висят и се ъпват с месеци, а реално нещата които се продават са на приемливи, дори понякога никси цени. Ако се спазва някакъв еталон, то малко или много това ще помага както на продавача, така и на купувача. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
aλexandro 12 #19 Отговорено 16 Февруари, 2010 Към предложенията за шаблона допълвам и аз. Добре е (може и да не е задължително, а като опция) да се пише и каква е частта - OEM (оригинална), заместител на ОЕМ или афтърмаркет (тунинг). Целта е да се намали възможността за заблуда и евентуално измама. Друго предложение е задължително да се пише това което се продава ново ли или употребявано и като опция да се пише срок на експлоатация и/или състояние. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
tunyo 3 #20 Отговорено 16 Февруари, 2010 Misho,явно това че зададох въпрос цитирайки фрази от твоя пост е провокирало реакцията ти,но го направих не защото съм решил да споря с теб или с който и да е друг,а защото това беше най-удобния пример.Допускам възможността да не съм успял дя изложа мнението си достатъчно ясно и просто затова ще го направя отново. И понеже виждам , че имаш желание да помогнеш, аз имам гореща нужда от заден ляв калник за D15Z3, както и от стоп за D16Y5/8!!! Какво ли ще ми пратят колеги, ако така съм си написал темата. Ако аз имам предполагаемата стока,и искам да я продам (не)грамотмостта с която е написана обявата не би ми попречила да му пиша, пратя линк от моя обява ,или позвъня за да предложа това което имам.Не изисква никакви свръх усилия все пак.Това съм го написал в предния ми пост.Не се ли разбира смисъла? Моля обоснови се с какво те дразнят заключените теми.Тук идеята ми е че всеки 3-ти,5-ти,10-ти или150-ти потребител нещо не му допада,дразни го или му е досадно т.е. има негова си визия за това как да излежда форума и ако има възможност да го промени това със сигурност няма да се хареса на всички. Мен ме дразнят заключените теми,а друг го дразнят обявите в “Обяви и пазар“.Въпрос на вкус. Що се отнася до правилата, има ги във всички форуми, има ги на улицата, в работата, в живота Който има желание ги спазва, който няма негово право е. Където има правила, има и санкции, а това кой как ги приема, отново е въпрос на лично виждане и разбиране. Напълно съм съгласен. Сорри, ама да негодуваш за правилата на форума ..............Това къде съм го написал?????? Помислете малко преди да напишете каквото и да билоАз помислих “малко“ преди да пиша.А ти прочете ли това преди да пишеш?Принципно съм “за“ правила,но някои е добре да са само препоръчителни.Dragi4,коефициента на интелигентност не е без значение според мен.Има правила и за правописа но едвали някой успява да ги спазва на 100% колкото и да се старае защото това не е форум на филолози и санкцията за подобно “провинение“ би било дискриминация спрямо образователния ценз.От тази гледна точка тези правила са препоръчителни.Такива според мен трябва да са и тези които се обсъждат в темата.Нямам нищо против да има образец, и съм съгласен че ще е плюс.Преди време предложих абсолютно същото за една тема свързана с туризма. Та да обобщя. Правила....................“за“ Образец....................“ за“ препоръчителни.........“за“ задължителни...........“ против“ Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Stefan Milev 46 #21 Отговорено 16 Февруари, 2010 Само леко да вметна.Колега ако говориш за правила, то се предполага, че трябва да са задължителни. Ако са препоръчителни, то те ще са препоръки и никой няма да ги спазва. Добре е да се дефинират нещата точно, за да не се разминаваме в приказките. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове