Jump to content
B E X 3 M

кола на инвалид

Recommended Posts

така........колеги въпроса ми е следния .преди много време баща ми е закупил колата ми от един инвалид .тя се води че е под митнически контрол и е с генерално пълномощно.обаче тоя инвалид е починал преди време и баща ми ми казва че няма как да си прехвърля колата на мое име.взрно ли е това????не мога ли аз да я купя от него при нутариус и после в кат да си я прехвърля или няма да стане???нека някой компетентен да изкаже мнение.мерси много.ПОЗДРАВИ

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма как да я купиш, след като този, който трябва да я продаде, е починал.Това е неприятното в тези схеми, има разлика между "купих" (имам пълномощно) и купих (минахме през нотариус и подписахме договор).Тъй като не си дал достатъчно информация е трудно да те посъветва човек как да постъпиш.Едно от възможните решения е, ако имате контакт с наследниците и се разберете, те да ви прехвърлят МПС-то като вие си поемета всички разходи по прехвърлянето. Това става, ако хората са разбрани и честни. Но тук съществува и риск, те да не са знаели, че са собственици на МПС, ако се сещаш ... :)Също е добре да се помисли относно митническия режим, тъй като, ако не е минал определен период (мисля 3 години) и основанието за неплащане на мито е отпаднало (починал е собственика-инвалид), да не стане така, да се дължи и мито, че кашата ще е пълна.При всички положения, сегашните собственици на МПС-то са наследниците на починалия.Поздрави и успех!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Говоря от личен опит. Трябва да намериш наследника или наследниците ако са повече от един (жена и деца на починалия) Правиш копие на смъртният акт и караш с него и генерално пълномощно от наследниците докато изтече срока на митническият контрол. След като изтече срока.... можеш вече да си я прехвърлиш на свое име с това пълномощно. Мисля че за прехвърлянето трябваха още някакви документи като данъчни деклараций (не съм сигурен дали е точната дума) от наследниците че не дължат данъци на държавата. Медувременно трябва едният от наследниците да регистрира колата в данъчното и да стане данъчно отговорно лице за колата (без да се прехвърля колата) колкото по-скоро , толкова по-добре. Предполагам че ще има малка глоба ако е минал срока за регистрирането и в данъчното ...май 1-2 месеца от смърта на собственика. Няма от какво да се плашиш..всичко опира до документи и пари, аз минах по тоя път...не бях я регистрирал 5 години в данъчното след смърта на собственика. Не забравяй че всички документи който ще представиш после пред нотариуса и в КАТ трябва задължително да са с мокър печат ..тоест оригинални, или копия сверени с оригинала и наново подпечатани. Аз лично си правих по няколко копия на всеки документ..после се оказаха много необходими. След като прехвърлиш колата на свое име ...я регистрираш и в данъчното вече на свое име. Успех , ако имаш въпроси питай на лични :rolleyes:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мойта кола беше също на инвалид.Обаче близък.Бабата почина една година преди да изтече митническия контрол.Отидох в митницата с удостоверение за наследници,изчислиха ми че трябва да платя около 240лв незнам мито ли беши или акциз някакъв.И това беше,платих си на касата и от там при нотариуса.Така че мисля,че ако е изтекъл митническия контрол/3години/ не би трябвало да имаш проблеми.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...