Jump to content
Guest Al_Capone

130 години от обявяването на София за столица

Recommended Posts

Guest Al_Capone

Днес се навършват 130 години от обявяването на София за столица на България. Да бъдем добри към нашият град и нашата столица поне един ден в годината! Расте, но не старее - както пише на герба на града ни.

Градовете са като хората - раждат се, развиват се, живеят и се променят. Всеки от нас мисли, че познава София. Та как иначе, нали ежедневно крачим забързани по жълтите павета, любуваме се на Народния театър или палим свещичка в катедралата Свети Александър Невски. София обаче има своите тайни, скрити дълбоко в нейното минало. За едва 130 години градът преживява три мащабни трансформации. От кален ориенталски градец след Освобождението София бързо и уверено се превръща в модерна столица на младата българска държава. Едва няколко десетилетия по-късно, в края на Втората световна война, голяма част от красивите улици и площади са безмилостно унищожени от англо-американските бомбардировки, за да бъдат заменени малко по-късно от монументалните строежи на новата власт. Днес градът отново се променя, този път пред самите нас. Хармоничните стари фасади се заменят със стъклени "билдинги", а някогашните градинки отстъпват място на нови търговски центрове.

Питали ли сте се как са изглеждали улиците, по които се разхождате всеки ден, какви са техните тайни? Не знаем дали съществува машина на времето, но всяка от показаните тук над 1000 фотографии е като откраднат миг от отминали времена. Все по-малко остават хората, виждали със собствените си очи града преди войната. За нас, другите, остават само разказите и старите снимки. Тази страница е посветена на онази София, съхранена единствено в света на черно-белите образи.

В памет на архитектурното богатство на България, изчезващо безвъзвратно под ударите на алчността и безотговорността.

Текстът е взет назаем от този сайт. там има много фотографии на София.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да,така е,живял съм там 96,97,98год. страхотен град е...харесвам големите градове.. :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цял ден празник на София и в темата само един отговор! Айде бе, софиянци, кажете нещо за града ни. Вас пък като ви е срам, аз ще кажа, така или иначе отдавна не бях писал във форума.Аз харесвам града си. Да, мръсен е. Да, кален е. Да, прилича на бомбардирания Бейрут. Да, има дупки, в които като пуснеш стотинка няма да чуеш кога пада. Да, пренаселен е. Да, трафикът е убийствен. Да, строим си метро вече 15 години и все още имаме само 8-9 километра линия. И да, мога да продължавам да изборявам още дълго. Но негативите всички ги знаем и всички ги виждаме. А колко от нас се замислят за хубавите страни на града ни.Аз харесвам София. Защото центърът през нощта е едно чудно място. Защото е най-зелената столица в Европа. Защото си имаме "българския Бродуей" барабар с "Театър зад канала". Защото си имаме уютните централни улички, в които зимно време можеш да се сгушиш. Защото си имаме цяла планина за парк. Защото си имаме "шестоъгълния петох*йник" пред НДК. Защото си имаме НДК. Защото си имаме "Националния Военно-исторически Музей", който още пази паметта и славата на българския войн. Защото си имаме БАН, СУ, УНСС, ТУ, ЛТУ, НБУ, ВИАС, НАТФИЗ и всякакви умни и малоумни съкращения и абревиатури, зад които стоят институции. Защото една от най-академичните улички в града ни е дълга само 120 метра. Защото тук е първият магазин Метро на Балканите. Обичам София заради сградите, които напук на света, физиката, бомбардировачите и човешката злоба и глупост са оцеляли бомбардировките. Заради местата, които помнят поетичния възход и бохемското падение на едни от най-значимите български поети. Заради пъстрата й архитектурна палитра. Заради всички онези художници, актьори, поети, писатели, певци и творци, които са били и все още за влюбени в нея. Заради странната еклектика между ново и старо, обичано и презряно. Заради духа с който напук на всичко и всички градът расте. Заради потенциала й. Заради красотата й. Заради миналото й. Заради бъдещето й. Заради факта, че в нея живеят всички възможни етноси в България и въпреки това етническото напрежение е много малко. Обичам София, защото съм роден тук. Защото още помня полянките в крайните квартали, преди да се превърнат в кооперации. Защото още помня мръсотията по Съдебната палата. Защото още помня кога Витошка и Графа не бяха пешеходни зони. Защото още помня кога покойният Папа ни дойде на гости. Защото още помня истерията по пристигането на "Царя". Защото само аз си знам колко стъкла съм изпотрошил в този град. Защото в тази София живеят едни от най-хубавите ми детски спомени. Защото в Южния парк за пръв път целунах момиче. Защото в Южния ми беше първото "пейка парти". Защото на игрището на Английската смазахме Немската на футбол. Защото Господ пази Френската, а Хитлер Немската. Защото немската не е 91 НЕГ, а "моята Немска" - 73-то. Защото на хижа Алеко се напих за първи път. Защото на езерото Ариана изпуших първото си червено "Марлборо".Обичам София, защото тя е част от мен така, както аз съм част от нея.Горд съм, че съм софиянец.

Редактирано от WaveMastaa

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз като пловдивчанин мога да ви кажа , че сте погрешно избрана столица или касметлийски останала :):) Сега да не се засегнете , малка шега :) Това ,което мога да ви кажа , че съм благодарен на този , който е избрал София за столица , вместо Пловдив :D Сами се досещате защо :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Al_Capone

Горд съм, че съм софиянец.

!!! :);):huh:;);)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

!!! :);):huh:;);)
СОФИЯ е другата ми мания.Ревностно защитавам всичко в полза на МОЯ град.Ма това е друга тема.Копеле,тоя град има душа.Обичам си го.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сектанти!!! :huh:;) ;) Аз съм родом от Бургас, но от 20 г. съм в София. Ами - да ни е честит празника и още 1000 като него;)П.П. Нали знаете какво казва бащата на историята Херодот: Това, което е на 50км. от морето - вече е провинция;):);) ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...