Restless 203 #1 Публикувано 14 Декември, 2008 http://www.vbox7.com/play:9a8a912eда не ни се налага, че утре пак тръгваме "на бой" Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pitbuls 21 #2 Отговорено 14 Декември, 2008 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
policeman 1046 #3 Отговорено 14 Декември, 2008 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Al_Capone #4 Отговорено 14 Декември, 2008 Наскоро го писах че именно последните 50 см са фатални! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ShEfA 70 #5 Отговорено 14 Декември, 2008 Мдаа, нормаално. Само дето някои хора си мислят, че могат да карат с по-висока скорост, защото нямало никой на пътя в този момент, иии карали били със скоростта, с която ги задминавали, щото щом другите карат с толкова и те трябвало така да карат. Еми нА, карай те си така, аз смятам да си огъна капака, а не да си разбивам черепа в камион! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
AlexDJ 7 #6 Отговорено 14 Декември, 2008 5 км ...ами ако са 10+ Колеги триабва да внимаваме как караме .... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
prozium 30 #7 Отговорено 14 Декември, 2008 Съгласен съм с това, че трябва да се внимава със скоростта и да се кара бавно, но нещо се схванах, как така единия е със скорост 27км/час а другия е с 5. Разликата беше с 5км в час в началото и 2мата бият спирачки по едно и също време, в последния половин метър убиваш повече от половината скорост ли? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
jamo 93 #8 Отговорено 14 Декември, 2008 Съгласен съм с това, че трябва да се внимава със скоростта и да се кара бавно, но нещо се схванах, как така единия е със скорост 27км/час а другия е с 5. Разликата беше с 5км в час в началото и 2мата бият спирачки по едно и също време, в последния половин метър убиваш повече от половината скорост ли?Замисли се каква инерция набираш като бягаш и искаш да спреш... А каква ли инерция има една кола, като имаш в предвид, че колите които караме са сивиците около 1 тон а акордите са по 1500 кг и това са празни коли без пътници и багаж... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Restless 203 #9 Отговорено 14 Декември, 2008 Съгласен съм с това, че трябва да се внимава със скоростта и да се кара бавно, но нещо се схванах, как така единия е със скорост 27км/час а другия е с 5. Разликата беше с 5км в час в началото и 2мата бият спирачки по едно и също време, в последния половин метър убиваш повече от половината скорост ли?При спиране не "убиваш" скорост а навмаляваш кинетичната енергия на колатаЕк = (M*V^2)/2Скоростта демек е на квадрат, при маса 1 тон 60 км/ч - 16.7 м/с , енергия 139kj65 км/ч - 18.1 м/с енергия 163kjПри еднакви спирачки в момента когато първата кола спира, втората има да обира още 24 KJ енергия22-23км/ч е скоростта даваща тези 20-на КJ разлика! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
rulemaker 130 #10 Отговорено 14 Декември, 2008 http://www.vbox7.com/play:2ed87e5f Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
prozium 30 #11 Отговорено 14 Декември, 2008 @Restless, а точно такова обяснение исках 10х Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
gin 43 #12 Отговорено 15 Декември, 2008 Restless, искаш да кажеш че енергията се намалява с постоянна скорост, и затова скоростта на обекта намалява с квадратен корен от енергията ли? (долугоре) Това не знам дали е вярно, как точно работят спирачките, едва ли намаляват точно енергия с постоянна скорост... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Fido Dido 4 #13 Отговорено 15 Декември, 2008 Бай Айнщайн отдавна е написал формулата...Ма кво ми пука - другия е с Дебица, пък аз с Мишлен, така че и със сто да карам, пак ще спра по-бързо, щот едната гума само ми струва колкото неговите две...Евала! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Al_Capone #14 Отговорено 15 Декември, 2008 Формулата на Айнщайн е за идеални условия тук има ускурение, а ако не сте разбрали не убива скоростта а ускорението! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Fido Dido 4 #15 Отговорено 16 Декември, 2008 Ако съм ускорил до определена скорост и пусна по инерция - какво убивам? Скороста или ускорението? Без идеални условия - енергията, с която ще го ударя, равна ли е на масата по скороста на квадрат? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Nasakoto.Yakata 5 #16 Отговорено 16 Декември, 2008 Не се убива нито скоростта нито ускорението, а най често магарето зад волана което си мисли че ги командва Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Restless 203 #17 Отговорено 16 Декември, 2008 Restless, искаш да кажеш че енергията се намалява с постоянна скорост, и затова скоростта на обекта намалява с квадратен корен от енергията ли? (долугоре) Това не знам дали е вярно, как точно работят спирачките, едва ли намаляват точно енергия с постоянна скорост...А какво?Накладките се трият в дисковете, вършат работа и се нагряват - преобразуват кинетична енергия в топлина.Едва ли спирането е перфектно равноускорително (с отрицателен знак), но практически се приема за такова - все едно дадена комбинация накладки+дискове има максимално количество енергия което може да поеме и разсее за единица време. Затова понякога в тестовете освен че пишат разстояние за 100-0 (да речем 35м като за Порше, или 40м за CR-V), дават и с какво ускорение дефакто се спира S = (a*t^2)/2V = Vo + a*ta = (Vo * Vo) / (2*S) - 10.9m/s отрицателно ускорение на поршето и 9.6m/s за цеерветоНищо не се убива или губи в природата, само една енергия (кинетична) се превръща в друга (топлинна). Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове