Jump to content
Bilbo

Покупка на нова кола от чужбина?...

Recommended Posts

Здравейте,

Въпреки че от известно време чета форума (излишно е да казвам колко е интересен), това е първата ми тема -- боя се, че е някак твърде "амбициозна" също -- затова, моля ви, не ме хапете (много). :rolleyes:

Накратко въпросът ми е: как ви звучи идеята за покупка на новата (и нова, очевидно, т.е. НЕ втора ръка) Honda Jazz 2009 от чужбина -- Германия, Австрия, Италия примерно?

N.B.: Подобна тема имаше пусната и преди във форума, но за съжаление повечето хора бяха обяснили защо е добра покупката на стара кола от чужбина, а пък по отношение на нова така и нищо конкретно поне аз не можах да разбера. Затова моля да ме извините, че повдигам вече задаван въпрос.

Ето и малко повече информация като фон... Реално това би ми била първата лична кола (може би крайно време на моята Христова възраст), защото до момента карам (инцидентно, всъщност) старата семейна Шкода 120L на моите родители.

Причините да предпочета нова кола са основно две. Първата е именно въпросната Шкодичка, която въпреки че много обичам, вече си показва сериозно своите 22 годинки. Отраснал съм с нея, и съм свикнал да я човъркам, но напоследък започва да ми идва твърде много. Едно, че постоянно има неща да се пипат, второ че вече си иска по-майсторска ръка, а пък с майсторите знаете какво е положението -- въпреки, че уж имам познати. Т.е. без да искам да я обиждам, малко ми е дошло до гуша от стара кола -- в един момент се оказва, че повече време прекарвам под нея, отколкото в нея. (Ъмм, това прозвуча малко... Както и да е, де. :plane:) Удоволствие е, ако имаш време, ама напоследък то също сериозно ми липсва.

Втората причина е, че, както може би и мнозина от вас (нещо което доста дразни евентуални нежни половинки, май) емоционално силно се привързвам към колата, която карам, като при мен поне достига до степен, че сърце не ми дава да я продам, още по-малко пък да я дам на скрап. Така че най-вероятно бих си я карал докато не изгние или направо не се разпадне (или не я забран

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...По принцип имам винаги поне едно наум за покупки от България на коли и части...

Aз пък винаги имам едно на ум не само за колите и частите,ами за почти всичко продавано тука.Така че ако мога ще си купувам всичко от чужбина.За жалост не мога и човек трябва да се примерява с това.Аз до преди 3 месеца се услушвах за покупка на Джаз.След това спрях,защото новата Джазка,първо ми изглежда доста по симпатична и второ доколкото четох слагат вече ветеков мотор.Цени естествено никой не ти казва,но не вярвам да са под 30 бона , в предвид тази цена и цената на старата която в топ версия се движи около 30 бона.Успех с покупката колега.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, колега и поздравления за добрия избор за кола, който си направил. Дано и в най-скоро време той да се осъществи. Да караш нова кола за мен е свързано единствено и изцяло с това да се наслаждаваш напълно на един сигурен автомобил, винаги безаварийно да стигаш от т.А до т.Б и почти да забравиш за ремонти (тук не визирам редовната поддръжка, която задължително трябва да я правиш, ако искаш всичко да ти е наред).Във връзка със закупуването на автомобил от чужбина, мисля, че за нов модел като Хонда Джаз няма да има голяма разлика в цената на продаваните в България и продаваните в Италия, Австрия и др. близки до нас страни, тъй като този модел всички страни го доставят от един и същи завод и дилърите ги закупуват при много близки условия. Разлика в цените винаги има, тъй като за Бултрако се подготвят нива на оборудване на автомобилите по заявка от самия дилър (може би и по мнение на Хонда за съответния пазар на дилъра). Отделно ако го закупиш нов автомобил от чужбина, при внос трябва да платиш транспорт, ДДС и незнам си кви такси още - нека по-компетентните се изкажат. А ако се наложи някаква гаранционна манипулация мисля, че трябва да ти я извършат месните дилъри на Хонда, но все пак остава съмнението дали ще ти я извършат или ще те върнат с думите: "Тя тази кола не е купувана в България и тя е коренно различна от моделите, предвидени за нашия пазар и ние нямаме нужния софтуер и нужната информация за да отстраним проблема.".Затова и аз си купих автомобила от България :) макар, че никога не ми се е налагало да се извършва нещо гаранционно. Вече колата е на 4 години и не съм имал и един проблем с изправността на автомобила. Хонда се доказа отново с качество :)

Редактирано от emko

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дзравей колега. Вчера бях в Бултрако, новата версия ще е на лице около Нова година. Не искам да те разочаровам, но цената и ще бъде около 36-8 000лв. (по мой сметки, чакам я от около година и естествено се отказах) и едва ли ще имаш много възможности за оборудване на колата. Ако я вземеш от Германия, може би ще спестиш около 3-4000 лв. Успех, аз лично много харесах това което видях в японската страница.

Редактирано от sCoff

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега от опит мога да ти кажа , че Бултрако не са чак толкова зле по поддръжка на чисто нови хонди ;) Имаме вече 3 закупени от тях и до сега не сме имали кой знае какви проблеми ;) Едната , от които е първия Джазз в България :zen: През гаранционния период се получи някакъв дефект на свещите и компютъра започна да отчита много голям разход . Поръчахме си същите свещи от германски дилър и проблема се оправи , подчертавам , че свещите се оказаха 1:1 с поставените от срвиза на Бултрако ! Забележка имам в цените на филтри , да си ги закупиш от Германия , специялно за Джазз излизаше много по-евтино , не си обяснявам разликата ;) Но всички останали части са с идентични цени спрямо тези в Германия !!! Закупували сме ламбда сонда за Лого , заден лагер на главината за Джазз-а ( единственото сменено нещо по колата за 160 000 км минати в България !!! ) и свещи мисля :zen: Общо взето няма кой знае колко сменени неща ;) Така , че според мен е безсмислено закупуването на автомобил от чужбина :ppp По неофициялни данни новия Джазз пристига в България средата или края на този месец / Ноември / и първата бройка ще е в розаво ;) Ние имаме големи мераци за него ( майка ми ) , ама ще видим ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Tino ти имаш международна гаранция и човек може да си поддържа колата и в Румъния ако иска, няма значение от каде е купена и каде се поддържа в Европа!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е и ? Според мен не си заслужава цялото търчане , обикаляне , игра на нерви и какво ли още не :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

36-38K за Джаз????Тия са луди бе, за толкова може да се вземе Сивик-седанИли купчина по-големи и не лоши нови колиКой ще си купи Джаз за 40 хилки?!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо си се объркал колега :) В Испанската страница най-скъпия излиза 17 000 евро , в английската страница 12 790 паунда :P имай предвид , че 32 000 лв е най-ниската цена за Сивик Седан с 1.6 125 коня двигател , който ще върви малко повече от Джазз 1.4 , но ще гори в най-добрия случай 1 литър повече :)

Редактирано от Tino

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това което смятах, беше за версия която може би няма да се предлага в Европа. При всяко положение цената ще му е по-висока от тази на стария, по думите на дилъра от Бултрако. Има значение от къде ще си купиш колата (държава). Един познат взе ново CR-V от Германия и му излезе с около 4-5к лв. по-евтин. Моя Civic го гледах в румънската страница с около 2к евро по-евтин. В Гърция пък беше по-скъп :( В японската страница най-евтината версия на Fit e 1 200 000 йени. За Civic 1 950 000 (1.8л)йени, тук около 38к. Излиза, че надценката на Civic е от порядъка на 6к лв. Курса на йената е 0.0162. Няма как да излезе над 30к лв. по този курс за Fit излиза 20к лв. без транспорт и т.н. Малко разхвърляно го написах, но съм сигурен, че ще ме разберете. Умни фенове сте :( Дано съм бил полезен все пак с нещо, колкото и не конкретно и не ясно да е всичко :huh:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет! Благодаря сърдечно на всички, които са отделили време да коментират моя въпрос, и ви моля да ме извините, че толкова се забавих със собствената си реакция.

Успех с покупката колега.

Благодаря, наистина! :D

Във връзка със закупуването на автомобил от чужбина, мисля, че за нов модел като Хонда Джаз няма да има голяма разлика в цената на продаваните в България и продаваните в Италия, Австрия и др. близки до нас страни, тъй като този модел всички страни го доставят от един и същи завод и дилърите ги закупуват при много близки условия. Разлика в цените винаги има, тъй като за Бултрако се подготвят нива на оборудване на автомобилите по заявка от самия дилър (може би и по мнение на Хонда за съответния пазар на дилъра).

Това, всъщност, е интересен въпрос. Първото нещо, което ми прави впечатление е, че всички нови Хонда Джаз и Шкода Фабия в Германия се продават с VSA, респ. ESP. Еуратек у нас, като сравнение, предлага ESP само за определени двигатели (всъщност, единствено за 1.4 MPI, при това с Tiptronic, поне според ценовата им листа), и което е още по-важно, при съпоставими с Германия цени. За Джаз-а няма как да сравня все още, но бегъл поглед по оборудването на досегашния модел ме кара да мисля, че като цяло и Бултрако изкарват същите цени като в Германия, но с "орязани" някои неща. Не че ESP е толкова скъп, обаче пък заради това още повече ме ядосва, че го спестяват, още повече като се има предвид намерението на Европейската Комисия да го въведе като задължително оборудване от 2012 г.

Отделно ако го закупиш нов автомобил от чужбина, при внос трябва да платиш транспорт, ДДС и незнам си кви такси още - нека по-компетентните се изкажат.

Хммм, че то аз ДДС нали ще си го платя още при покупката, която въобще вече е вътрешнообщностна. Наистина, четох някакви странни тълкувания, че трябвало да не плащам в Германия, ами да си го платя тук, но дори да е така (което ще проверя тези дни), разликата в момента е 1% между ставката в Германия и у нас. На 30 000 това са 300 лева, вярно, ама не е голям кахър.

А ако се наложи някаква гаранционна манипулация мисля, че трябва да ти я извършат месните дилъри на Хонда, но все пак остава съмнението дали ще ти я извършат или ще те върнат с думите: "Тя тази кола не е купувана в България и тя е коренно различна от моделите, предвидени за нашия пазар и ние нямаме нужния софтуер и нужната информация за да отстраним проблема.".

Аз наистина не съм сигурен дали въобще искам да им я карам на тях, освен ако не се налага. От друга страна, явно има доста доволни от обслужването хора. Иначе не мисля, че би трябвало да има толкова фундаментални разлики.

Затова и аз си купих автомобила от България ;) макар, че никога не ми се е налагало да се извършва нещо гаранционно. Вече колата е на 4 години и не съм имал и един проблем с изправността на автомобила. Хонда се доказа отново с качество ;)

А, аз явно си падам малко авантюрист, и знам, че може да съжалявам после... Но пък поне няма да е за марката на колата. ;)

Дзравей колега. Вчера бях в Бултрако, новата версия ще е на лице около Нова година. Не искам да те разочаровам, но цената и ще бъде около 36-8 000лв. (по мой сметки, чакам я от около година и естествено се отказах) и едва ли ще имаш много възможности за оборудване на колата. Ако я вземеш от Германия, може би ще спестиш около 3-4000 лв. Успех, аз лично много харесах това което видях в японската страница.

Това, всъщност, е направо чудесна новина за мен, щото така или иначе вече доста се бях навил да я взимам от Германия (или околностите)! ;)

По неофициялни данни новия Джазз пристига в България средата или края на този месец / Ноември / и първата бройка ще е в розаво :P Ние имаме големи мераци за него ( майка ми ) , ама ще видим :)

Аааа, аз определено няма да съм ви конкурент за розовото... ;) Желая ви успех! ;)

Това което смятах, беше за версия която може би няма да се предлага в Европа. При всяко положение цената ще му е по-висока от тази на стария, по думите на дилъра от Бултрако. Има значение от къде ще си купиш колата (държава). Един познат взе ново CR-V от Германия и му излезе с около 4-5к лв. по-евтин. Моя Civic го гледах в румънската страница с около 2к евро по-евтин. В Гърция пък беше по-скъп :fun: В японската страница най-евтината версия на Fit e 1 200 000 йени. За Civic 1 950 000 (1.8л)йени, тук около 38к. Излиза, че надценката на Civic е от порядъка на 6к лв. Курса на йената е 0.0162. Няма как да излезе над 30к лв. по този курс за Fit излиза 20к лв. без транспорт и т.н. Малко разхвърляно го написах, но съм сигурен, че ще ме разберете. Умни фенове сте ;) Дано съм бил полезен все пак с нещо, колкото и не конкретно и не ясно да е всичко ;)

Да, разлики определено има, и то не малки наистина. Впечатлението ми е, че в Италия са доста евтини, а в Германия са горе-долу на нашите цени (всъщност, сравнявайки стария модел), обаче при по-добро оборудване. В тази връзка е следващия ми въпрос...Още веднъж благодаря на всички отговорили!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Та следващия ми въпрос е следния... Колегата, с когото ще пътувам, и на когото разчитам за помощ при евентуална покупка, наскоро си купи самият той кола от Германия (точно затова и разчитам на пресния му опит).Неговата, вярно, е Волво, и то втора употреба, но интересното беше друго. Като я закарал тук в сервиза на Мото-Пфое, майстора му казал "Ааа, тая кола е за Германия правена, наистина, я гледай как дебело е защитена отдолу".Та с тази допълнителна защита, предвидена явно за немските климатични условия, колегата ми обяснява поне частично защо еквивалентни коли в Германия са по-скъпи от тези в Италия.Интересно ми е някой знае ли нещо по въпроса. Още по-интересно ми е дали това е вярно за Хонда (независимо дали за Волво е вярно или не). И също интересно ми е, ако е вярно, то дали колите за България биват също така обработвани, или са, както обикновено, жертва на "икономии".Благодаря! ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Специално за хонда не мога да кажа нищо, но за други марки (напр. пежо и ситроен) зная от сигурен източник, че влагат корейски, малайзийски и какви ли още не части в партидите, предназначени за източна Европа, докато за западния пазар си слагат само европейски части (лагери на главините примерно), които издържат в пъти по-дълга експлоатация.Понеже за хонда сме безинтересен пазар, допускам че такива простотии не се вършат, това донякъде обяснява защо са доста по-високи цените на новите автомобили хонда спрямо франсетата примерно, които са буквално наполовина в един и същи клас.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Специално за хонда не мога да кажа нищо, но за други марки (напр. пежо и ситроен) зная от сигурен източник, че влагат корейски, малайзийски и какви ли още не части в партидите, предназначени за източна Европа, докато за западния пазар си слагат само европейски части (лагери на главините примерно), които издържат в пъти по-дълга експлоатация.

Мда, такива опасения също имах. :D

Понеже за хонда сме безинтересен пазар, допускам че такива простотии не се вършат, това донякъде обяснява защо са доста по-високи цените на новите автомобили хонда спрямо франсетата примерно, които са буквално наполовина в един и същи клас.

Лошото е, че понякога високата цена не е гаранция, че не си "минат". :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото, още един въпрос ме загриза. Изглежда, колегата, с когото ще ходим, ще има пак път към Германия през пролетта. Та се чудя дали дотогава няма да паднат цените, особено предвид на финансовата криза. :huh: От друга страна обаче, вероятността точно на премиерата да намеря много добри отстъпки може би е по-голяма. Също не е за пренебрегване фактът, че точно в настоящия период се наблюдава свръхпредлагане, което неминуемо ще бъде коригирано в идните месеци, така че цената може и да се запази, а в крайна сметка дори да загубя. :lol: Ех, като се започне с тези колебания... ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без да звуча грубо,но си завиждане-имаш ги парите и се чудиш какво да правиш с тях.И аз мислех така-щом има криза,ще падат цените,но хората които са се набълбукали на високите цени,няма да продават без пари.Същото важи и за колите-нашите търговци няма да свалят драстично цените,защото все пак имат як гръб и ще изчакат,по-добре отколкото да правят намаления.При всички положения парите са си твои,и ти си решаваш.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

]И аз мислех така-щом има криза,ще падат цените,но хората които са се набълбукали на високите цени,няма да продават без пари.

Мда... Това е така, въпреки, че например Шкода правят в момента (и у нас, и в чужбина) много големи отстъпки. :lol:

Същото важи и за колите-нашите търговци няма да свалят драстично цените,защото все пак имат як гръб и ще изчакат,по-добре отколкото да правят намаления.

А, да, за нашите търговци, нека ме прощават, но наистина имам дълбоки подозрения. Затова и предпочитам да си купя колата от немец. Може да звучи не особено патриотично, но всъщност дори е полезно за България. Не че някому и ще накривя шапката, де, пък и това ми е последната грижа. ;)

Без да звуча грубо,но си завиждане-имаш ги парите и се чудиш какво да правиш с тях.

При всички положения парите са си твои,и ти си решаваш.

Е, да, в никакъв случай не се оплаквам, че ми се "налага" да вземам решение. Дано не е прозвучало така. Все пак, сигурно помните оная приказка за сина, дето баща му проверявал дали си е изкарал със собствен труд парите, като ги хвърлял в огъня. Та и аз затова, понеже знам с колко зор съм ги изкарал, хич не мога да се разделя лесно с тях. Да не говорим пък, че Джаз-ката, към която съм се насочил, си е де факто "кола-играчка", особено за моите години, когато вече дори за Акорд би трябвало по-скоро да мисля. :(

Наистина, надявам се, че не съм засегнал някого. :huh:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

Ех, като се започне с тези колебания... :spam:

Като му дойде времето - главата в торбава, вазелин в ръката и скачаш в филма "Аз си купувам нова кола" :spam: Дилърите (не само в БГ) те чакат за представление.

Моето мислене е, че с покупката на кола от местния ти дилър, ти му стимулираш неговия бизнес и помагаш този човек да съществува за да продължава да предлага Хонда в региона. Познавам дилъри, за които Хонда не е само търговски продукт :spam: Затова и втората ни нова кола в семейството я купихме пак от Варна :spam:

П.С.: На изложенията винаги има добри промоции - аз имах подарък скутер Honda Lead. Не е никак малко!!!

Редактирано от emko

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...