activity 8 #1 Публикувано 10 Октомври, 2008 имам един въпрос ако може някой да ми го разясни.Преди 2 седмици ми дадоха да се подпиша на едно ДОПЪЛНИТЕЛНО СПОРОЗУМЕНИЕ кое гласеше: Днес 28.12.2007 г. в гр. София , между "еди кой си" АД представлявана от "еди кой си" с ЕГН:... - Управляващи и ........ с ЕГН:... на основание на чл.119 от КТ се подписва допълнително спорозумение за изменение на сключения помежду им трудов договор: Считано от 01.01.2008 г. се променя основното месечно трудово възнаграждение на .... Настоящето допълнително спорозумение е неразделна част от договор на 29.08.2007 год. и е изготвено в два екземпляра по един за всеки от страните. Някой може ли да ми разясни какво значи точно това , и защо ми го дават за подпис след 10 месеца. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesso_varna 167 #2 Отговорено 10 Октомври, 2008 Най-вероятно защото някой не си е свършил работата преди 10 месеца. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
svetlio 0 #3 Отговорено 10 Октомври, 2008 Считано от 01.01.2008 г. се променя основното месечно трудово възнаграждение на ....Явно не е инициирано от теб...Значи, от тази дата са почнали да те осигуряват на различна, спрямо миналата година, заплата. Надявам се по-голяма...Сега си оправят нещата и документално. Трябва да го имат подписано това доп. споразумение към трудовия договор, за да са ок пред държавните институции. Няма за какво да се притесняваш. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
activity 8 #4 Отговорено 10 Октомври, 2008 да проблема е там ,че аз не вземам това възнаграждение на което се подписах преди 2 седмици(което е по високо) от това в първоначалния ми трудов договор Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
svetlio 0 #5 Отговорено 10 Октомври, 2008 (Редактирано) да проблема е там ,че аз не вземам това възнаграждение на което се подписах преди 2 седмици(което е по високо) от това в първоначалния ми трудов договорА? Плащат ти по-малко, отколкото е цитирано в трудовия договор ли?Ами..явно те осигуряват на пълната заплата и цитираната там е преди удръжките, което е нормално. Така ли е? Редактирано 10 Октомври, 2008 от svetlio Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
activity 8 #6 Отговорено 10 Октомври, 2008 да проблема е там ,че аз не вземам това възнаграждение на което се подписах преди 2 седмици(което е по високо) от това в първоначалния ми трудов договорА? Плащат ти по-малко, отколкото е цитирано в трудовия договор ли? точно така , в смисъл плащат си ми първоначалната заплата а не тази която я пише в това споразумение макар и да е отпреди 10 месеца. нещо ме пързалят си мисля. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
activity 8 #7 Отговорено 10 Октомври, 2008 значи в договора ми пише примерно 100 лв. толкова зимам колкото е написано , сега в това спорозумение пише 150 лв. Според мен това значи ,че трябва да ми дават вече 150 ? така ли е ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesso_varna 167 #8 Отговорено 10 Октомври, 2008 Аз не бих подписал, след като ми дават по-малко, отколкото пише в допълнителното споразумение, особено със задна дата. Обикновено трудовите договори се сключват на сума по-малка от тази, която действително ни плащат, за да се плащат по-ниски осигуровки и данъци. Твоя случай е доста странен, колега. Нещо ми понамирисва... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
manniakk 22 #9 Отговорено 10 Октомври, 2008 Всеки месец трябва да се подписваш на бележка. Там пише. Основно възпнаграждение. 150лв. Здравни осигуровки 20лв. ДОД - 10лв и други такси 20лв. И реално взимаш 100лв. Твое си е задължението да си договориш реалната заплата която ще взимаш. Обща практика е да се подписваш на 100 лв а да взимаш 300 (примерно) Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
activity 8 #10 Отговорено 10 Октомври, 2008 Обща практика е да се подписваш на 100 лв а да взимаш 300 (примерно)Но той каза, че взима точно толкова, колкото пише в трудовия му договор. Тоест, не е такъв случая явно...И го осигуряват на реална заплата.да така е , колкото ми пише в договора толкова и взимам.Това значи ,че описаната съма е след осигуровките.След това допълнително споразумение заплата в договора ми се променя което значи пак ,че трябва да вземам вече това което е описно.Да ама аз него вземам странно Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
activity 8 #11 Отговорено 10 Октомври, 2008 (Редактирано) така а това ми е Трудовия договор. Днес 29.08.2007 г. бла бла бла....с общ трудов стаж: 0 год. 4 месеца и 26 дни от следното:1.Фирмата възлага , а служителят приема да изпълнява в "фирмата" с месторабота гр.София на длъжност: бла бла бла. с код... на 8 часов работен ден. с основно месечно възнаграждение: 100 лв. с допълнително месечно трудово възнаграждение за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит на същата,сходна или със същия характер работа , длъжност или професия при преходни работодатели и всяка година придобит трудов стаж в настоящата фирма в размер 0.6% върху основната заплата.Възнаграждението се изплаща веднъж месечно. На всяко 10-то число се получава възнаграждение за предходния месец...7.За неуредените в настоящия трудов договор условия се прилагат разпоредбите на Кодекса на труда , Нормативните актове по прилагането му, длъжностната характеристика и Вътрешните правила за работната заплата......разписката за заплатата неси получавам защото ми я превеждат по банкова сметка. Редактирано 10 Октомври, 2008 от activity Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
nicki 12 #12 Отговорено 10 Октомври, 2008 Абе пич я вземи си провери дали са те осигурявали твоите работодатели: http://healthinsurance.nssi.bg/report_healthhtm_1_15_out.asp Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
activity 8 #13 Отговорено 10 Октомври, 2008 Месеци без данни за здравно осигуряване в периода от ЯНУАРИ/2000 до МАЙ/20072007 г. - месец 2да за тези месеци който работя при тях си ме осигуряват Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ZaRRicK 330 #14 Отговорено 10 Октомври, 2008 Някой може ли да ми обясни какво значи следното като си проверя здравното соигуряване: "Месеци без данни за здравно осигуряване в периода от ЮНИ/2007 до АВГУСТ/2008 2008 г. - месец 5"така тва е при положение че от миналия Юни,2007 до Юни,2008 не съм работил но съм си плащал осигуровките са, а след Юни тази година си работя и уж ми плащат осигуровки.Имам и втори въпрос: Някои знае ли как да си проверя социалното осигуряване. Иска ми някъв код които не знам как и от куде се взима. Моля помогнете с малко инфрмация и разяснения. Благодаря. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesso_varna 167 #15 Отговорено 10 Октомври, 2008 Някой може ли да ми обясни какво значи следното като си проверя здравното соигуряване: "Месеци без данни за здравно осигуряване в периода от ЮНИ/2007 до АВГУСТ/2008 2008 г. - месец 5"така тва е при положение че от миналия Юни,2007 до Юни,2008 не съм работил но съм си плащал осигуровките са, а след Юни тази година си работя и уж ми плащат осигуровки.Имам и втори въпрос: Някои знае ли как да си проверя социалното осигуряване. Иска ми някъв код които не знам как и от куде се взима. Моля помогнете с малко инфрмация и разяснения. Благодаря.Социалното осигуряване можеш да си провериш само лично, в териториалното подразделение на НОИ или ако притежаваш личен сертификат за електронен подпис - на интернет страницата на НОИ (това е въпросния код) Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
manniakk 22 #16 Отговорено 10 Октомври, 2008 аз ходих в общината да си ги проверя. и там става. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Stanislava 8 #17 Отговорено 11 Октомври, 2008 така а това ми е Трудовия договор. Днес 29.08.2007 г. бла бла бла....с общ трудов стаж: 0 год. 4 месеца и 26 дни от следното:1.Фирмата възлага , а служителят приема да изпълнява в "фирмата" с месторабота гр.София на длъжност: бла бла бла. с код... на 8 часов работен ден. с основно месечно възнаграждение: 100 лв. с допълнително месечно трудово възнаграждение за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит на същата,сходна или със същия характер работа , длъжност или професия при преходни работодатели и всяка година придобит трудов стаж в настоящата фирма в размер 0.6% върху основната заплата.Възнаграждението се изплаща веднъж месечно. На всяко 10-то число се получава възнаграждение за предходния месец...7.За неуредените в настоящия трудов договор условия се прилагат разпоредбите на Кодекса на труда , Нормативните актове по прилагането му, длъжностната характеристика и Вътрешните правила за работната заплата......разписката за заплатата неси получавам защото ми я превеждат по банкова сметка.В трудовия договор се посочва брутната заплата. Към нея се прибавя сумата за стаж, която виждам, че при теб вече е 1 година - 0.6% върху заплатата и бонусите (ако има такива). Оттам се вадят данъците, които ти дължиш и физически ти получаваш нетната си сума, която е средно около 20% по-ниска от заплатата, записана в договора. Така че няма как да подпишеш договор за 100 лв и да получаваш 100 лв според закона. Случаят ми прилича първите 4 месеца нещата да не са били документално наред и след това да са ги оправили с допълнителното споразумение. Тъпото е, че не са ти го дали навреме, а е висяло в нечие бюро и не са ти обяснили. Ама ти ги питай. Те най-добре ще кажат. А това, че си получаваш заплатата по банков път не означава, че не трябва да получиш фиш. Поискай си го. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове