kyryl 1 #1 Публикувано 19 Април, 2008 Здравейте, от известно време колата ми пука ужасно при потегляне, спиране и при бавно въртене на волана(на място). Майсторите казват, че ходовата част е перфектна, но не могат да открият от къде е пукането. Най-силно се чува когато колата е карана 20 - тина километра. Пукането го усещам долу в краката около педалите. Моля, ако някой се е сблъсквал с такъв проблем да сподели своя опит.пп колата е 6 г хечбек. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
hans 1 #2 Отговорено 19 Април, 2008 накраиник, шарнир, рейка... нещо в този порядьк Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
kyryl 1 #3 Отговорено 19 Април, 2008 накраиник, шарнир, рейка... нещо в този порядькНай- интересното е, че тези неща са бетон, а и то не е чукане а пукане. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
hans 1 #4 Отговорено 19 Април, 2008 спирачен апарат......???? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
kyryl 1 #5 Отговорено 19 Април, 2008 спирачен апарат......????И това не е, защото пукането го има и на място когато въртя плавно волана. Самият шум наподобява много, когато си натиснал спирачката на голям наклон и я отпуснеш много бавно се чува триенето на накладката в диска. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
emod 1674 #6 Отговорено 19 Април, 2008 (Редактирано) Шарнир и то долен според мен. При мен със същите симптоми се оказа това. Шарнира не тропаше а само скърцаще както ти описваш. След смяната му проблема изчезна Редактирано 19 Април, 2008 от emod Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
kyryl 1 #7 Отговорено 19 Април, 2008 Шарнир и то долен според мен. При мен със същите симптоми се оказа това. Шарнира не тропаше а само скърцаще както ти описваш. След смяната му проблема изчезна Е да де, ама преди месец са ми сменени десен горе и долен и онзи ден левите горен и долен. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
emod 1674 #8 Отговорено 19 Април, 2008 Пукането го усещам долу в краката около педалите.При смяната на шарнирите, провери ли външните кормилни накрайници на рейката? Рейката ти трябва де е хидравлична. Пукането може да идва и от изсъхнал (липса на смазване) вътрешен накрайник.При разклащане на колата има ли го отново това пукане? или е само при въртене на волана? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
kyryl 1 #9 Отговорено 19 Април, 2008 Пукането го усещам долу в краката около педалите.При смяната на шарнирите, провери ли външните кормилни накрайници на рейката? Рейката ти трябва де е хидравлична. Пукането може да идва и от изсъхнал (липса на смазване) вътрешен накрайник.При разклащане на колата има ли го отново това пукане? или е само при въртене на волана?Външния накрайник е проверен. Рейката е хидравлична. Кокото до вътрешния накрайник той си е с маншон как би могла да изчезне смазката? Пукането го има при неравности, потегляне, спиране и въртене на волана(но не винаги). Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
emod 1674 #10 Отговорено 19 Април, 2008 до 15 мин ще ти пусна снимки Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
emod 1674 #11 Отговорено 19 Април, 2008 накрайника под маншона сферата Ако е изсъхнала може да скърца там (предположение ) Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
kyryl 1 #12 Отговорено 19 Април, 2008 Е добре де, при теб този накрайник скърцаше ли при потегляне? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
emod 1674 #13 Отговорено 19 Април, 2008 При мен проблема беше долен десен шарнир. Нямам проблем с накрайника на рейката. След като си сменил всички шарнири и външните кормилни накрайници са ти наред, това за момента е последното място за което се сещам че може да създава проблема със скърцането. Факта ще скърца говори за задиране и/или липса на смазване някъде по кормилната ти уредба или окачване ти. Изброените по-горе шарнири, накрайници и рейката са най-дейните участници в тази история - "Самият шум наподобява много, когато си натиснал спирачката на голям наклон и я отпуснеш много бавно се чува триенето на накладката в диска". Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
B E X 3 M 979 #14 Отговорено 20 Април, 2008 на мене ми се получаваше зверслко пукане от разварена шпилка Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
kyryl 1 #15 Отговорено 20 Април, 2008 на мене ми се получаваше зверслко пукане от разварена шпилкаТази шпилка къде се намира, пак ли е някъде по рейката? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ivan_m 271 #16 Отговорено 20 Април, 2008 Колега, аз имах подобен проблем преди 4 години с предната ми кола Mitsubishi Lancer. В Ратола ми сменяха тампоните на стабилизиращата щанга и някои други дребни работи по предницата и няколко дена по-късно започна да се чува странен звук от предницата, и по-точно се усещаше сякаш в краката. Ходих на два сервиза, гледаха предницата и ми казват нищо ти няма, всичко е наред! А звука се чуваше точно при потегляне и спиране. Накрая един приятел ми каза, че най-вероятно е от разхлабен преден мост! Пак отидох в сервиз и пак същив отговор - всичко е наред. Казах им да пристегнат болтовете на моста - не вярват. Накрая качих майстора и го разходих, та и той чу за какво става въпрос /междувременно пукането се засилваше!/. Стегнаха болтовете, взеха ми 5 лева и проблема се реши! Разбра се и от какво е: В Ратола са ги развивали за да монтират тампоните, но затягането трябва да стане на канал - т.е. колата да е стъпила на гумите си, а да не е вдигната на повдигач, защото тогава пружините натискат моста и не могат да се оберат всички луфтове. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest kyryl #17 Отговорено 20 Април, 2008 Хмммммм първото нещо, което майсторите направиха е да затегнат всички болтове, включително и тези на моста, но го направиха на подемник. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Sa8o 63 #18 Отговорено 20 Април, 2008 а реглаж мина ли ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ivan_m 271 #19 Отговорено 20 Април, 2008 Има подемници, които са като платформа, вдигат колата чрез гумите - потърси такава или канал с хубава видимост! От биалетките не е със сигурност, моите се обаждат леко, но не и при потегляне и спиране. Ако чуваш пукането в краката, пак затегни болтовете на моста, но както ти казах - при натиснати от тежестта на колата пружини!Успех! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest kyryl #20 Отговорено 20 Април, 2008 На реглаж не съм ходил, но ще последвам съвета на IVAN_M и ще отида защото там имат такъв подемник. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JimBeam 0 #21 Отговорено 20 Април, 2008 Шарнир и то долен според мен. При мен със същите симптоми се оказа това. Шарнира не тропаше а само скърцаще както ти описваш. След смяната му проблема изчезна И при мен така! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
kyryl 1 #22 Отговорено 20 Април, 2008 (Редактирано) На реглаж не съм ходил, но ще последвам съвета на IVAN_M и ще отида защото там имат такъв подемник. Днес ходих и всичко си беше стегнато, майстора който я преглежда каза, че пукането идва от единия от тампоните на десния носач. Утре ще ходя при друг майстор да видя той какво ще каже. Редактирано 20 Април, 2008 от kyryl Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
kyryl 1 #23 Отговорено 22 Април, 2008 Шарнир и то долен според мен. При мен със същите симптоми се оказа това. Шарнира не тропаше а само скърцаще както ти описваш. След смяната му проблема изчезна И при мен така! Правилно, след преглед от трети майстор, се оказа долен шарнир (нищо,че беше на по-малко от месец ). 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове