Jump to content
chavdu

Ако случайно има икономист(и) във форума

Recommended Posts

... инетересува ме ... какво правим с огромния търговски дефицит на България?? Ще се мре ли ? :P

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми то е нормално. Появиха се доста чужди скоти по магазините, което лично мен ме радва до някъде. Нещата в европа някък си повече се гледат, и съответно качеството им е и по-високо в сравнение с масовите продукти, които употребяваме. Лично аз бих си купил килограм немски кренвирши, отколкото четри килограма български, били и те екстра качество. Нека политиците малко се стегнат в кръста, и да вземат някъкво трезво решение относно собственото производство, и един ден да предпочетем нашенското пред чуждото. :P

Редактирано от Antony

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-големия смях за мен, на изложението "Произведено в България" в НДК, 80% от стоките са с етикет "Made in China" :P

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... то е ясно ,че не може без внос .Има неща , които просто ги нямаме в България (Петрол примерно). Тази година сме внесли стоки за 36 млрд лева и изнесли за 24 млрд ... което на мен ,като човек-неикономист ми се струва безбожно много . Въпроса ми е : Как това се отразява на икономиката ни , и колко още можем да продължаваме така ?? Донякъде големия дефицит се балансира от чуждестранните инвестиции , които съмвем не го покриват . 80% и повече са в стоителсто и недвижими имоти , които по никой начин не ни помагат да сме по-конкурентно способни на чуждите пазари. Та .. има ли някой .. който да ми разясни , точно как функционират тези неща ... и въоще има ли оправия ..? Някакъв трик ? От къде идват парите , които харчим в повече от тия , които получаваме ?! Така ... ако може ... така теоретично да ми се обясни .. или да ме прати някой да чета нещо по въпроса ;) Благодаря :P

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един от проблемите е че Експортната ни квото (Износ/БВМ или НД) е паднала на много нисък %, а не както е било едно време да сме се специализирали яко в производство на житни растения, вино, плодове и т.н и да може да си осигуряваме редовно положителен търговски баланс (Бай Тошо яко е дърпал юздите). По принципа на логиката ние трябва да търгуваме с другите държави по такъв начин, че да е изгодно и за двете/трите ... страни. Това е възможно - въпреки, че Англия или Китай пройзвежат нещо по-евтино за тяхното си стопанство някакви стоки могат да ги разменят с нас за други стоки, така че да са на далавера всички (това се обясняваше с някакви линии на покупателните възможности). Та въпреки вноса на стойност 36 млрд. и износа само на 24 - потребителната стойност на внесеното трябва да е приблизително равна на изнесеното за БЪЛГАРИЯ (като вложен труд, пари, жени, коли или какъвто и да е критерий). Та мисълта ми е че Международната търговия е основана на някаква логика и обикновено се търгува при равни изгоди за всички страни (освен за някой редки стоки където си принуден да жертваш малко - $). НО как търгуват нашите "големи глави" и с каква логика незнам. Аз мисля че сме богата на ресурси държава (вярно не сме Русия) и ще оцеляваме колкото и спрели да са управляващите.Както знаете харчим повече от колкото печелим и в живота - ФАКТ (еми живее ни се мамаму стара, що да карам ГОЛФ като мога дам още малко пари за...Калибра:P)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Надеждата е в програми от вида на 'Конкурентноспособност' на ЕС - предназначени за МСП,в близките години се очаква БГ продуктът да повиши качеството си чувствително,ако иска да е актуален на евро пазарите,а и на родния ,като че ли...Живот и здраве и аз скоро трябва да дам принос по въпроса. :tease:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпроса има комплексен отговор, но част от него е МВФ :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпроса има комплексен отговор, но част от него е МВФ :)

И е доста сложен,щото макроинкономическата рамка е трудна за обяснение.Много са факторите които играят роля...Лошото в БГ е, че производството намаля и всеки иска да печели минимум 40%,докато в другите държави е от порядъка на 2,5 до 20%,но за различни производства е различно..... :angry:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпроса има комплексен отговор, но част от него е МВФ :)

И е доста сложен,щото макроинкономическата рамка е трудна за обяснение.Много са факторите които играят роля...Лошото в БГ е, че производството намаля и всеки иска да печели минимум 40%,докато в другите държави е от порядъка на 2,5 до 20%,но за различни производства е различно..... :)
...е не може да няма ,кат за проС човек (кат мен) , обяснение с думи прости. трябва да намеря учебник по макроикономика ... за да ми се изясни ???

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

МВФ разполага с един паричен резерв с който като буфер закрепва положението - 1лв = 1.95583 евро. Малко се допринася и от бюджетните излишъци и малко се поема от инфлацията и така кретаме. Значителни средства влизат и от българите зад граница, които изпращат пари тук на родата... Общо взето по тея направления се компенсира разликата. Но това няма да е вечно мухахахах :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Валутният борд не се крепи на МВФ (международния валутен фонд?) или някакъв негов буфер, а на централната банка и отчасти благоразумната политика на правителството. Естествено се подържат големи валутни резерви за покритие на борда равни приблизително на M0. Във всеки случай не МВФ се грижи за борда, а българската централна банка. Курсът е фиксиран, а всеки, който поиска трябва да може да обменя двете валути. Което означава, че централната банка трябва да подържа запаси в евро равно колкото M0 в случай, че всички поискат да обменят парите си в евро.

Търговския дефицит в момента дори е здравословен с оглед на инфлацията. Покрай кредитната експанзия на финансовия сектор се увеличава кешовия паричен поток в обръщение в икономиката, увеличава се потреблението, икономическата активност... и инфлацията се вдига. В момента всички сме наясно колко много хора ползват кредитни, дебитни карти, овердрафти, кредити. Това, че в България доста идиоти слагат огромни надценки също способства за това. Понеже не сме високопроизводителна икономика (образованието, културата и прочие фактори ни правят такива) растежа на паричния поток в момента е по-голям от реалния растеж на вътрешния брутен продукт и инфлацията се вдига. Търговският дефицит помага при задържането на инфлацията чрез изкарване на парична маса зад граница заради това, че купуваме повече неща от чужбина, отколкото внасяме. А това е така не защото сме богати (като доходи), а защото имаме по-голяма покупателна способност (заради повечето кредити и прочие) и сравнително ниска производителност на труда, неразвита промишленост и съответно ниски обем и качество на продукцията за износ.

 

Ехмм, поне таки си мисля, последно учих макроикономика доста отдавна :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...