Jump to content
zora

При продажба на двигателя

Recommended Posts

Днес ходих до КАТ, за да попитам какво трябва да правя ако реша да си продам само двигателя на катастрофиралата кола, но видях невероятно дълга опашка от хора и реших да не чакам. Разбира се, телефоните на КАТ, посочени като информационни, дават постоянно заето.Въпросът ми е дали някой от вас наскоро си е продавал двигателя и какво се прави в такъв случай? Какви са необходимите документи? Видях какво пише в сайта на КАТ за необходими документи при бракуване на колата. Там пише следното: "НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА БРАКУВАНЕ НА МПС 1. Заявление за регистрация/ за фирми с печат на фирмата/ 2. Протокол за брак 3. Регистрационните табели на МПС 4. Регистрационното свидетелство на автомобила 5. Личен паспорт на собственика или упълномощеното лице с нотариално заверено пълномощно /за фирми:пълномощно с печат и изх. №, копие от “Булстат” / 6. Собственика декларира писмено какво е състоянието на автомобила и къде се намира."Какъв е този протокол за брак? Кой и къде го издава? Благодаря предварително за отговорите!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно документите едно по едно: 1. Заявление за регистрация/ за фирми с печат на фирмата/ - това не се отнася за теб 2. Протокол за брак - попълват ти го на гишето, т.е. то си е от КАТ 3. Регистрационните табели на МПС - за табелите ти е ясно (номерата на автомобила) 4. Регистрационното свидетелство на автомобила - за това също (талона на автомобила) 5. Личен паспорт на собственика или упълномощеното лице с нотариално заверено пълномощно /за фирми:пълномощно с печат и изх. №, копие от “Булстат” / 6. Собственика декларира писмено какво е състоянието на автомобила и къде се намира." - това последното, собственоръчно се пише в протокола за брак къде се намира автомобила, дали е предаден за желязо, дали е в морга и т.н. (никой няма да тръгне да търси дали информацията е вярна). Ако го държиш в някой гараж примерно посочваш адрес и къде е. Само не пиши, че е пред блока примерно, просто трябва да посочиш че е прибран някъде.След бракуването ти продупчват големия талон, закачат ти за него бележка с печат че автомобила е бракуван и ти си го съхраняваш у вас от тук нататък.Както си решила да продаваш само двигателя няма да имаш проблем дори и да е бракуван автомобила, просто на този когото продаваш двигателя, когато реши да го регистрира пред КАТ трябва да се носи големия талон и да им се представи (не е лошо да си направиш ксерокопие, че да не те разкарват). Не съм сигурен, но може и да се наложи да се сключи договор за покупко-продажба (поне когато продавах моя правихме такъв договор за сметка на купувачв разбира се :) , ами това е дано съм помогнал.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нотариус искат колата да е бракувана за да продаде6 ДВГто.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нотариус искат колата да е бракувана за да продаде6 ДВГто.

Точно така и с договор за покупко-продажба +талона на бракувания автомобил,след като монтираш двигателя на другата кола в КАТ :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер сте! Много ви благодаря! :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

един въпрос и отменако си внеса двигател над 163 магарета ще трябва ли да се плаща акциз ако реша да го монтирам :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спрях си колата от движение. Понеже може би на някого ще е полезна тази информация, описвам къде какво се прави.Отидох в КАТ с двата талона на колата (малкия и големия) и регистрационните номера.В КАТ човек трябва да се нареди първо на гише 14 или 15 - "спиране от движение", където му дават два листа, единият от които е Заявлението от необходимите докумнети, изброени по-горе. На гърба на това заявление собсвтвеникът (или упълномощеното от него лице, предполагам) трябва да напише собственоръчно защо спира колата от движение и къде се намира тя в момента и да се подпише.След това на едно от гишетата на банката се плаща 4лв такса (така беше в моя случай, аз съм собствникът на колата). След това се отива на гише 8 и там се предават номерата на колата и малкия талон, които остават в КАТ, а на големия талон слагат печати, пишат на ръка, че колата е "брак" и го връщат на собственика. С това се приключва. В моя случай бяхме отбор от двама души и се наредихме на различни опашки за по-бързо, но въпреки това чакането ни отне около 2 чАса.Благодаря ви още веднъж за помощта :P

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...