Cvetelina 0 #1 Публикувано преди 12 часа Добър Ден на всички! Пиша тук, понеже никой майстор в Пловдив, не желае да ми отговори на въпросите относно сменянето от карбуратор към инжекцион. От няколко дни имам проблеми с колата, главно защото старият собственик е сложил газ, а тя не млже без проблемно да превключи на бензин когатп газта свърши. От няколко месеца насам, желая да сменя карбуратора и да я направя инжекцион, но като новак си нямам и на представа какво трябва да се направи и колко ще струва. Разпитах доста майстори из Пловдив, но на повечето от тях не им се занимава да ми обяснят как се извършва процеса и какво ще трябва да дам аз. Идеята ми е, да се направи Mini Me 1.5 двигател като блока си остане 1.3. Жеаля да се махне газта и карбуратора и да се сложи инжекцион. Някой от Вас да знае горе долу какво се изисква от мен, и колко пари ще струва за смяната на всичко? Благодаря много. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ihtiandar 1 #2 Отговорено преди 11 часа Инжекциона е пак карбуратор , но с умно управление.Ако на тоя модел има такъв инжекцион ще е по-лесно.Иначе не си струва конверсията. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 1037 #3 Отговорено преди 10 часа По своята същност нямат нищо общо. Едното работи чрез вакум съзаден от буталата, а другото чрез помпа под налягане и дюзи и нямат нито една обща част. За да се направи конверсия е нужен колектор с дюзите, дросел, помпа в резервоара(резервоар), нов компютър(еку), ново, делко за инженкцион, горивопроводи и още една камара дреболии и доработки. Не знам въобще дали осъзнаваш с какво се захващаш. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 7548 #4 Отговорено преди 9 часа (Редактирано) И като се сложи "труд" от някакъв майстор ентусиазт, понеже добрите скоро "няма да се хванат на хорото" (ще има проби- грешки / експерименти), та ценово "коня ойде у рЯката", а срокът е нейде в мъглявото бъдеще. Най-лесният и масов начин е да се използват части от по-големия двигател D15B2 (моноинжекция) или за предпочитане D15B7 / D16Z6 (пълна инжекция) от същата генерация Civic (EG) или предходната (EF). За да преминеш от карбуратор към пълна инжекция (MPFI), ще ти трябват следните компоненти (обикновено се купуват накуп от "донор" с D-серия мотор):1. Горивна и всмукателна система Всмукателен колектор: Заедно с дроселната клапа, горивната рейка и четирите инжектора (от D15B7, D16Z6 или D16Y8). Горивна помпа за високо налягане: Карбураторът работи на ниско налягане (механична помпа на главата), а инжекционът изисква електрическа помпа (около 3 бара). Монтира се в резервоара или външно. Резервоар: Най-добре е да се вземе резервоар от инжекционен Civic EG, защото има вградени прегради и легло за електрическата помпа. 2. Електроника и окабеляване Електронно управляващо устройство (ЕКУ / Компютър): Най-често се използва P06 (от D15B7 - OBD1) или P28 (ако планираш VTEC глава в бъдеще). Кабелаж (In-car & Engine loom): Трябва ти кабелното дърво от инжекционна кола (OBD1), за да свържеш компютъра с инжекторите и новите сензори. Делко (Дистрибутор): Карбураторното делко не е съвместимо. Трябва ти инжекционно делко (например TD-41U за OBD1 non-VTEC). 3. Механични промени Задънване на механичната помпа: На главата на D13B2 има отвор за старата механична помпа, който трябва да се затвори със специална тапа (блокираща пластина). Сензори: Трябва да се свържат MAP сензор, ламбда сонда (ако старата не е съвместима), сензор за позиция на коляновия вал (вграден в новото делко) и температурен сензор. Този суап е задължителна първа стъпка, ако след това решиш да направиш т.нар. "Mini-Me" (слагане на VTEC глава от D16Z6/D16Y8 върху твоя 1.3 блок). За да направиш "Mini-Me" на твоя Civic EG3, блокът D13B2 остава в колата, а отгоре се напасват следните компоненти: Цилиндрова глава с VTEC: Най-често се използва глава от мотора D16Z6 (от Civic EG ESi - 125 к.с.) или D16Y8 (от Civic EK SR - 127 к.с.). Гарнитура за главата: Използва се тънка метална гарнитура (обикновено от D16Y8), за да се вдигне компресията максимално. Ангренажен ремък: Избира се специфичен ремък според комбинацията от блок и глава (обикновено от D16Z6). Компютър (ЕКУ): Задължително ти трябва компютър P28 (OBD1), който поддържа и управлява VTEC клапана (соленоида). Окабеляване: Трябва да се прекарат два допълнителни кабела от компютъра до VTEC соленоида на новата глава. Това е за да си решиш проблемите + дузина коня над стоковите 75. НО, ако имаш добри пари и много време за чакане, и купето не е гнили - то си плаче за пълноценен цялостен "суап" на легендарните B-серия (B16/B18) или K-серия двигатели изискващи смяна на скоростна кутия, полуоски и лапи на мотора, което струва ХХХ евра, но си струва. Редактирано преди 9 часа от ceco_accord 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове