Jump to content
milenjs

Грешки P0300 - 0304 след монтаж на аванс процесор

Recommended Posts

Сложих си един аванспроцесор (EG Dynamic), закачих го на датчика на коляновия вал и TPS-a, на разпределителния вал не намерих датчика да закача и него. Пише че може и без него. Настроих някаква крива - 9градуса допълнително предварение при 1000 оборота падаща до 3 градуса на 4000 оборота. Има разлика в поведението на двигателя - усеща се малко по динамичен на ниските обороти, изчезна и едно разко придърпване което имаше при по рязко настъпване на педала на газта.

Да ама днес тръгвам и след 10-на километра извънградско се размига чека и влезе в авариен режим - не се форсираше. Дръпнах предпазителя на аванскоректора да го изключа и си продължих без проблем. Сега прочетох грешките - всичките тези 5 броя за липса на запалване в цилиндрите. Какво не харесва че ги намира? И какво да коригирам евентуално? Върнах предпазителя да работи коректора - 20-на километра градско обаче няма грешки. Тестовете продължават, някой ако се е сблъсквал с такова нещо да бутне едно рамо.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Откъде това желание да си трошите двигателите нарочно не мога да си обясня. Каквито и да са корекции е хубаво да се направят през компютъра а не чрез външни модули. Това с 9-те градуса така е причуквало, че при малко по-продължителна експлоатация биелните лагери казват чао освен ако преди тях буталата не са се спукали между сегментите или не е избило през гарнитурата на главата.

Колега, как точно разбра, че точно 9 градуса трябва да пуснеш? 

Относно рязкото придърпване е заради отклонение в един от датчиците, при малко по-качествена диагностика ще се разбере от кой е точно и нещата се оправят. Прави го основно при прехода, когато спира витека, подсказвам само. 

Не се заяждам или нещо подобно, уважавам труда на всеки, но не правете глупости.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То на този модел витека не можеш да го усетиш. би трябвало по малко да харчи с него но с моето каране май постоянно е изключен

Градусите ги гледах по криви в интернета, ще си поиграя с тях. Вчера дадох на жената да кара, аз гледах с диагностиката пропуските в запалването. Без коректора - за 200 километра 9 броя, включих коректора - за 13 километра натрупа 800.  Грешките се появяват при отпускане на педала на газта, като че ли без значение при какви обороти. Най-вече в режим на моторна спирачка, също и когато се сменят предавките. Това не мога да си го обесня - тогава не би трябвало да има горене в цилиндрите, защо го отчита като такова?

То е ясно че е добре да се направят корекциите директно през ЕКУ-то на автомобила но е малко мисия невъзможна, не съм се престрашил още да го барам.

Разликата с коректор и без е осезаема, особенно в низките обороти, кара се значително по приятно в града а и извън него - набира доста по-добре. Кривата която съм сложил е тази на снимката, днес ще си поиграя с нея да видия дали ще стане с корекция по нея, сега корекцията ми е само по обороти, има настройки и за TPS-а.

image_2026-05-04_100423756.png

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Очевидно имаш диагностика, хвани се и оправи общото състояние на колата и ще си доволен повече от това, което правиш в момента. Казвам го преди да се наложи да се отваря двигател принудително.

Относно витека аз съм си разширил в момента малко прозореца да не го спира толкова често и колата едно, че елиминира това прекъсване а и се усеща идея по-мазничка, но километража си върви на ускорение, като съответно са променени и много други неща.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На бензин няма проблеми автомобила, на газ също.  Проблема е в мен - на ниски обороти ми се струва бая мудна, на газ разхода не ми харесва  - 13.6 средно, засечен за около 60 000км. Тримовете на газ /и бензин/ са ми +-2% макс, масло 0W20, K&N въздушен че сменям 3 пъти масло на 10000 в годината.

Как си разширил обхвата на витека - при мен а съм натиснал малко по рязко педала на газта и изключва, моне ли 3000-3100 оборота също. Айде педала няма да го натискам рязко ама на магистралата съм над 3600 оборота и витек няма :( Може да си поръчам на руснак да ми направи нов запис за ЕКУ-то ама ме е страх да не осера нещо като се записва, че и нямам бейкъп кола в момвнта.

Сега отивам да ровя настройките на кривата на аванс процесора да видим как ще се разберем с него.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поиграх си - missfire грешките не са от кривата а от самия аванс процесор. Зададах 0 градуса на газ  - пак грешки, пуснах да е активна корекцията на ъгъла винаги, обърнах на бензин - отново същите пропуски в запалването. Явно тази хуйня нещо омазва сигнала от коляновия вал или формата му като мине  през него. Щом и на бензин с влкючена 0-ва корекция трупа грешки...

На айляк време ще извадя осцилоскопа да видя какви ги къдри сигналите, 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разхода е притеснително висок, говорил съм с човек със същата кола, в голям град, чисто градско около 9. Явно има проблем някъде по веригата. Иначе витека и останалите неща си ги коригирам през компютъра. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   2 потребители

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...