alexandrinjo 0 #1 Публикувано вчера в 04:58 Здравейте, имам следния проблем - оставих колата за боядисване и след като я взех, средните два сензора на предната броня доста често пищят без да има предмет отпред. Ходих в Бултрако на диагностика, няма никакви грешки софтуерно и ми казаха, че нанесеният слой боя (явно бронята е боядисвана без да ги свалят) минава над заводски изчислените стойности и обърква датчика понякога. При тях един оригинален датчик е 900лв!!! Някой да е имал подобен проблем или да даде идея как може да се реши? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Марио Мичев 1 #2 Отговорено вчера в 05:28 И при мене се получава така и се случва когато колата е седяла дълго на място или има влага. Бронята ми със сигурност не е пребоядисвана. погледни дали корпуса не е спукан. Малко е труден достъпа. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
alexandrinjo 0 #3 Отговорено вчера в 05:33 В Бултрако уж ги гледаха обстойно - и на диагностика и физически. Логично е да е от боята, защото като съм на много светло или срещу слънце - много рядко се включват. Като влеза в паркинга на тъмно, пищят на поразия. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
katri71 28 #4 Отговорено вчера в 07:15 Ако причината е в дебелината на бояджийското покритие може да се демонтират датчиците и да се свали боята с шкурка (водна) до метал. След това се пръска наново тънко с оригиналния цвят. По принцип такъв проблем има при менте китайски сензори (казвам го от опит), а при оригиналните сензори не би трябвало да е проблем. Трябва да са оливани яко датчиците при боядисването. Все пак не са боядисвани с баданарката. Това всеки бояджия го знае и едва ли би се олял толкова при боядисване на бронята. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
alexandrinjo 0 #5 Отговорено вчера в 07:21 Ами това е вече второ боядисване на бронята през годините и явно за по-лесно не ги свалят и пръскат отгоре - явно се е натрупало повече от толеранса. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
DAN_DAN 702 #6 Отговорено вчера в 07:57 Самият сензор погледнат отвън представлява два концентрични кръга един в друг а между тях има гумено уплътнение. При мен го имаше същия проблем, след внимателно почистване на боята от гумата всичко се оправи. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
katri71 28 #7 Отговорено вчера в 08:42 Ако става въпрос за уплътнението между датчика и пластмасовия му корпус, то това уплътнение е стандартен "О" пръстен. Той може да смени изцяло с нов, но боята по гумата не е проблем. По скоро може да се е натрупала боя под него. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
alexandrinjo 0 #8 Отговорено вчера в 09:59 Ето така изглеждат двата от които идва проблемът. Единият като че ли има доста повече боя и е почти капсулован - без ясно да ли личат елементите. Има ли друг вариант да пробвам да го поизчистя “в домашни условия” без да нараня нещо? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
katri71 28 #9 Отговорено вчера в 12:16 Пробвай на място с шкурка само най-вътрешния кръг (това е датчика), но гледай да не скъсаш уплътнението, защото след това без демонтаж и смяна на "О" пръстена няма да минеш.Първо с по-едра, после с по-ситна шкурка, като идеята е да не надереш повърхността на датчика. Търкай смело, докато падне цялата боя или по-голямата част от нея. Иначе, свалянето на датчика от бронята не е голяма драма. Избутваш го напред заедно с пластмасовия корпус. След това може да се свали корпуса и да остане само самия датчик. Тогава ще ти е най-лесно да го почистиш от боята. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
DAN_DAN 702 #10 Отговорено вчера в 15:12 Преди 6 часа, katri71 написа: Ако става въпрос за уплътнението между датчика и пластмасовия му корпус, то това уплътнение е стандартен "О" пръстен. Той може да смени изцяло с нов, но боята по гумата не е проблем. По скоро може да се е натрупала боя под него. Уплътнението не е стандартен "О" пръстен, а по-скоро силиконов пръстен с правоъгълно сечение. При мен проблема беше точно от боята която беше по него. С клечка за зъби много внимателно я отстраних и парктроника се оправи. Идеята на това уплътнение е, да няма твърда връзка между сензора и бронята. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
alexandrinjo 0 #11 Отговорено преди 15 часа При мен слоят боя е сравнително дебел и корав и клечката за зъби се чупи като опитам да изчистя около уплътнението :) Дали с някакъв разтворител ще мога да го мина? Или си остава шкурката като следващ вариант? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
katri71 28 #12 Отговорено преди 14 часа Цитат Уплътнението не е стандартен "О" пръстен, а по-скоро силиконов пръстен с правоъгълно сечение. Прав си колега - на оригиналния сензор, уплътнението наистина е с правоъгълно сечение. Не знаех, но го проверих. Благодаря, за поправката! Аз и на двете Хонди съм си монтирал парктроници на Valeo (не са оригинални). Там уплътненията на сензорите са "О" пръстени, но идеята им е същата. При купуване на такъв парктроник в комплекта се включват и резервни "О" пръстени, т.е няма проблем при смяна или демонтаж на сензор да се смени и самото уплътнение с ново. В случай ,че може да се намери ново (небоядисано) уплътнение, според мен е по-добре е да се смени, отколкото да се човърка боята с клечки за зъби. Не знам дали се продава като отделна резервна част, но си струва да се провери или да се потърси читаво уплътнение втора употреба. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове