Vasil_OB 0 #1 Публикувано 22 Май Здравейте, имам следния проблем и най- вече въпрос към вас. Преди няколко дни при студен старт светна чека на таблото, след диагностика се оказа че ламбда сондата (след колектора) е подала сигнал с високо напрежение към компютъра но в момента този проблем го няма. Изтрихме грешката и след 2 дни същото...сигнал с високо напрежение при старт но след това няма проблем. Работата на двигателя не се е променила изобщо, колата върви супер Та въпроса ми е, възможно ли е да се отстрани проблема без смяна на ламбда сондата тъй като майстора ми каза че новата е 280лв, също така добави че не е спешен проблема но е хубаво да се смени. Възможно ли е да се дължи на нещо друго и какво бихте ме посъветвали? Колата е с K20A4, без газ! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JapCar 332 #2 Отговорено 22 Май Странно е, че се е случило при стартиране, защото по принцип, тогава сондата не работи още, защото не е загряла... Виж колко струва в автоморга, употребявана, от катастрофирала кола (не в областта на сондата), да пробваш. Сондите на 7та са широколентови и не могат да се пробват при домашни условия, както обикновените... Някои диагностични уреди, могат да показват работата на двете сонди, не само грешките... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Vasil_OB 0 #3 Отговорено 23 Май От това което проучих разбрах че самата сонда има нагревател който ѝ позволява да се включи преди самото запалване на двигателя, и евентуално заради това да отчита високо напрежение при стартиране. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JapCar 332 #4 Отговорено 23 Май Да, всяка сонда естествено има нагревател, но се включва при даване на контакт и няма време да загрее моментално до работна температура. Напрежението на нагревателя си е 12V, а сондата, след като загрее, започва да генерира напрежение, което варира. Все пак може да се премери нагревателя с омметър (десетина ома). Старите, еднопроводни сонди, бяха без нагревател и докато загрее от изгорелите газове, ЕКУто подаваше там постоянно 0.5в, после започваше да се колебае 0.1 до 0.9, според състава на изгорелите газове. При широколентовите сонди, освен това напрежение, се следи и тока и е по- сложно. Не всеки сервиз има тестер само за такива сонди, за това, трябва, с добра диагностична програма, да се види работата на сондата на екрана... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове