dragob 72 #1 Публикувано 15 Май, 2019 Колеги едно питане за гуми.мисля да взема различен размер гуми за зимата 175 70 14.зная стандартния 185 60 14.питане то ми е какво да очаквам от този размер.показанията на километража какви ще бъдат?разхода на гориво?колата ще се дигне нали?возия? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Pavel_Pavlov 1029 #2 Отговорено 15 Май, 2019 Ами общият диаметър на колелото би следвало да се вдигне с ~2см, което е ~4% увеличение. По-големи колела означава по-висока скорост на дадени обороти и съответно по-нисък върт.момент. Въртящият момент на колелата ще спадне пропорционално на увеличението на радиуса на колелото, което теоретично е ~4%. От това може и да следва някакво неосезаемо, според мен, увеличение на разхода на гориво. Мисля, че би се компенсирало от по-малката площ на контакт на по-тясната гумата (по-малко съпротивление от търкаляне). Километражът също ще ти показва ок. 4% по-ниска скорост защото новите гуми ще изминават също ок. 4% по-голямо разстояние за едно завъртане. Т.е. ще се въртят по-бавно спрямо реалната скорост на колата. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове