Jump to content

dragoodb

Фен
  • Мнения

    8
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от dragoodb

  1. Мерси за инфото колега,просто видях,че темата е с мнения и реших да пробвам.Ще отода утре до някой сервиз да го погледбе професионалист.
  2. Здравейте,имам следния проблвм на honda civic 6 gen англичанка,при слагамето на лед крушки те светят само на дълги.Направих проверка като на левия фар сложих лед,а на левия халогенна.При смяната на дълги и къси халогенната сработва,но лед крушката остава само на дълги.Някакви мнения или идеи как да реша този проблем.Благодаря предварително.
  3. Здравейте, Искам да споделя как се справих с този проблем-ужасният шум в колата по магистрала(става въпрос за англичанка).Най-големият шум идва от вратите, калниците на колата и багажното отделение.Основното е ,че вибрациите от гумите и настилката се предават по купето и най-вече по вратите.По същество-махнах корите на вратите и какво да видя,няма никаква изолация,която да изолира или абсорбира вибрациите,които се пренасят по тенекиите.Пространството между двете стени(външната страна и тази дето се завива кората)играе ролята на кутия ,в която се създава резонанс. 1.Взех виброизолация на tecsound и налепих от вътре на външната стена на вратата.Това се прави,за да изолира вибрациите от тенекиите.(като чухнете с ръка вратата отвън ще усетите веднага разликата.) 2.Върху нея налепих шумоабсорбиращ материал(от алиекпрес се продават). 3.Налепих върху вътрешната страна(там дето се завива кората) пак с tecsound. 4.В краката на пазажера и на шофьора налепих битумна лента с алуминиево покритие и яко натискане. 5.Същата процедура и като вдигнах задните седалки. 6.Tecsound облепяне на всичко след като се повдигне кората на багажника (там дето е резервната гуми и се виждат ламарини) 7.На кората,която се вдига с багажника от долната страна шумоизолационна мембрана 8.Върху калниците отзад битумна лента,защото е по-тънка и залепва и влиза и в най-малките кривини. 9.Под предния капак само шумоабсорбиращ материал. Музиката стана по плътна и по отчетлива(вече няма резонанс във вратите)Преди процедурите при движение с 80 км шумомера показваше 80 dB,а слд тях 71dB. Децибелите са се намалили с 9 единици,но те са в логаритмична скала,което ще рече че шумът се е намалил с 7-8 ПЪТИ.Пътуването вече определено е по-приятно.Дано да съм помогнал с темата.
  4. Здравейте, не знам дали тази тема е обсъждана,но пиша тук,защото знам,че поне някой е имал същия проблем(става въпрос за хонда сивик 1.4 англичанка).Вчера изтекоха водите на колата и то от много гадно място - фланеца на всмукателния колектор.Въпросът ми е дали тази част се сменя отделно или целия колектор,понеже се продава отделно(става въпрос за тази пишка най-вдяссно)
  5. Реглаж на клапаните и нови свещи се оказа.Ламбдата е чук.Мерси за съветите.
  6. Вървенето е добре,няма дърпане,няма глъхнене нито загуба на мощност.Сравних го с характеристиките на модела -6,5 смесено ,а аз изминах 100 км с 12 литра.
  7. Здравейте, Карам хонда сивик 1.4 англичанка,която има газов инжекцион.На газ няма проблеми с разхода,гори си нормално за градско и извън градско,но дойде зима и реших да я покарам на бензин.Проблема го бях забелязал и преди,но не ми направи чак такова впечатление понеже си карам на газ,а именно - бензина го гори ужасно бързо.Дори отзад мирише много на суров бензин.Ако някой е имал подобен проблем и знае от какво е моля да сподели ще съм благодарен.
×
×
  • Създай нов...