Jump to content
Voyager

Атермично предно стъкло, що е то?

Recommended Posts

Колеги, потърсих тук, в други форуми и в нета, но не можах да си намеря отговор на въпроса що е то атермично стъкло?Какви са разликите му с другите видове стъкла?и... още един въпрос: Каква роля играе перфорираната лента, залепена на предните стъкла на автомобилите - конкретно на Джаз 2010 е над огледалото за обратно виждане. В началото си мислех, че е реотан за нагрявяне на стъклото, но със сигурност не е това.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е реотан, а антена това зад огледалото.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е антена, тя си е на покрива.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дай да се разберем и нещо друго, какво имаш предвид под "перфорирана лента"? Ако говориш за тези черни точки в областта около огледалото, те са за да ти се dim-не светлината постъпваща върху предното стъкло и да виждаш по-ясно в огледалото за обратно виждане, без слънцето да ти пречи - един вид сеник.

Публикувано изображение

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, за нея ми бе въпроса и мерси за отговора.Относно атермичното стъкло?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което са ми казвали от Автомотор корпорация е, че атермичното стъкло не пропуска UV лъчите, освен това и някакви други там видове, които не запомних, за да не се нагрява таблото и съответно пътниците.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз си мислех че тая лента е сензор за водни капки, и като завали ти включва чистачките. Поне при другите коли е за тази цел :blink:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По колите, атермичното стъкло служи като вид слънчева защита... Наса ползват подобни стъклени материи на полимерна база по сувалките, тъй като имат сериозни характеристики и могат да се ползват при екстремни условия, освен че служат и като филтър на UV и май IR радиацията! Някои японски часовници дори се правят с такива стъкла, какъв е смисъла от това обаче незнам!В сферата на техниката, се правят осцилатори с определена честота на генерация, на базата на такива атермални кристали...Ако се интересуваш от такива неща, в нета ще намериш сигурно един тон инфо.Поздрави.

Редактирано от Petar Petrov

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз си мислех че тая лента е сензор за водни капки, и като завали ти включва чистачките. Поне при другите коли е за тази цел :blink:

Сензора за дъжд е залепен там, но самата лента на точки никакъв сензор не е ;)И при другите коли е същото, топлата вода е измислена отдавна. Редактирано от Petar Petrov

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То май трябвало да се търси в чужди сайтове. Непозната за мен до този момент компания - AGC Flat Glass Europe в нейния сайт си приписва иновацията за 1980г. с простичкото обяснение, че с това стъкло се предпазва купето от повишаване на температурата. По сложното е наистина стъкло с филтри.И това обяснява защо миналото лято като се прибирахме от морето с Джазката, на която стъклата са бели, а мен ме бе страх, че слънцето ще ни изгори, нищо подобно не се случи. А преди се е случвало с други коли да ми изгаря лявата ръка и да се принуждават да пътувам с дълги ръкави.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...