plsr 6 #1 Публикувано 8 Януари, 2012 Здравейте колеги получи се следното, купих си кола прехвърлихме я пред нотариус и когато отидох да си сменя талона на мое име в кат ми казаха, че колата е под запор и не може да се прехвърли. В договора колата не е обявена на реалната цена казаха ми че мога да си взема парите и срока за пререгистрация се удължава, но това далеч не ме устройва още повече, че хвърлих още доста пари за да я обслужа това е най-малкото. Някои запознат ли е повече над това какви са ми вариантите и дали в момента мога да си карам колата докато чакам някакво развитие от предния собственик. Интересувам се дали могат да му вземат колата и аз да си остана с празни ръце въпреки, че е прехвърлена пред нотариус. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
hahy 39 #2 Отговорено 8 Януари, 2012 Мойта е със същия проблем, карам си я 1г. вече - чакам да слезне запора. Поинтересувай се човека поне внася ли си парите по кредита, колко му остават и също така вземи координатите на съдията изпълнител по делото му и се свържи с него с молба да ти вдигне запора евентуално. Или поне се допитай до изпълнитела му дали ще е проблем да си я караш така. От утре мисля да почна да му издирвам съдийката на тоя тупан дето зех колата от него и да я питам кви са варянтите да ми я отпусне да си я прехвърля щото ме изнервя вече тва, не че ми пречи да си я карам с чуждите номера но ... за лично успокоение.Пиши да кажеш кво се случва от тука натам. Поздрави и успех ! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
plsr 6 #3 Отговорено 8 Януари, 2012 Колега проблем не ти ли правят когато те спрат за проверка и какъв документ им представяш. Единствено това забравих да попитам в КАТ. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
НРТЕАМ 0 #4 Отговорено 8 Януари, 2012 щом колата е запорирана-не може да се продава.В случая най-вероятно тя е залога/или част от залога/ за определена сума!Твърде е вероятно/зависи от стечение на обстоятелствата/да останеш без кола!При оформяне на сделката при нотариус ненапразно се попълва декларация,че не дължиш пари към банки !А колата става твоя след като в талона пише твоето име!!!В момента караш кола,която може да ти бъде отнета по всяко време! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ryuugan 251 #5 Отговорено 8 Януари, 2012 Може ли една хипотетична ситуация? Какво става, ако обяви тази кола за открадната и си купи някой сивик със същата боя, който е за скрап и си сложи номерата от донора, който в последствие бива разкостен? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
chris_barnes 1296 #6 Отговорено 8 Януари, 2012 Номера на шасито е набит под прозореца...пренабиване/заличаване е голям филм и никой няма да си сложи главата в торбата. Още повече че и двигателя има номер...или аз не те разбирам правилно? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ryuugan 251 #7 Отговорено 8 Януари, 2012 Правилно ме разбра, просто въпросът е, че не гледат много полицаите, пък да си няма проблеми при стандартни проверки. И все пак да запази колата, ако се стигне до най-лошото. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
hahy 39 #8 Отговорено 8 Януари, 2012 Колега проблем не ти ли правят когато те спрат за проверка и какъв документ им представяш. Единствено това забравих да попитам в КАТ.Карам си с документите дето си е по собственост на онзи там дето е, те няма кво да ти кажат че колата не е на твое име. Има си гражданска, преглед, и сичките му салтанати, тва че не си ти на талона не ти е проблем. Аз от март месец така карам реално и ме спират и днеска и нощеска - нема ядове за сега да чукам на дърво. Карай си смело, прави си гражданската на вноски само да не си много вътре Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
hahy 39 #9 Отговорено 8 Януари, 2012 щом колата е запорирана-не може да се продава.В случая най-вероятно тя е залога/или част от залога/ за определена сума!Твърде е вероятно/зависи от стечение на обстоятелствата/да останеш без кола!При оформяне на сделката при нотариус ненапразно се попълва декларация,че не дължиш пари към банки !А колата става твоя след като в талона пише твоето име!!!В момента караш кола,която може да ти бъде отнета по всяко време!За отнета - да може и да си прав, аз също малко или много се притеснявам за което. Но това може да стане след много - много време дела към човека , насрочено иземане на имущество, зависи колко му е кредита като цяло, пък и реално колата за издирване неможе да се пусне защото има договор УЖ нотариален и по-скоро човека може да се обади и да каже че има проблем и трябва да се връща-пази или бог знае какъв точно е проблема.А относно нотариусите тех ги интересува само да си земат парите. И да му кажеш че имаш проблем - предполагам на 98% ще каже "нищо - то може" Аз дори и такава декларация не видях да има когато правихме договора. Всеки гледа да си лапне комисионната и айде кой от къде е и после да се опраат по единично изгорелите. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
rEsPeCtiVe 148 #10 Отговорено 8 Януари, 2012 Преди време имах същия проблем с кола под запор.Разбрах от КАТ,отидох за смяна на номера и ми казаха че е под запор! Та звъннах му аз на тоя темерут,и го питах що така постъпва без да казва че има такъв проблем и взе да ми се обяснява нещо!Не искаше да върне парите и бях принуден да му кажа че ще го съдя и имам право защото в договора от нотариуса продавача декларира че няма данъци,запори и квито и да е било задължения!И така,толкова бързо ми ги върна че чак ми се молеше Та...в краен случаи знаеш кво да правиш! Късмет дано се оправите Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
plsr 6 #11 Отговорено 8 Януари, 2012 В договора колата е обявена с цена от 500 лв а реално не съм платил само 500 лв. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Vasenceto 2 #12 Отговорено 8 Януари, 2012 То е ясно защо сте я писали че цената е 500 лв. и е нормално за да плащате по-малко данъци на глупавата ни държава. А иначе, вариант е да съдиш човека който ти е продал колата за лъжливи показания че не дължи нищо на държавата или на банки или каквото и да било. За жалост няма система, която може да каже дали колата е под запор или не. Само че сега като си помисля, аз като си продадох колата, никой от нотариусът не ме попита дали имам задължения или запори! Това беше преди година де, сега не съм запознат как стоят нещата! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
PIKap 213 #13 Отговорено 8 Януари, 2012 (Редактирано) Сделката ви е нищожна. Казано по ясно, нищо не сте направили. Ще си размените местата на договора и ще си върнете единия - парите, другия - колата. Лошото е, че си платил по-ниска цена по договора. Във всички случаи ПРОДАВАЧЪТ може да бъде подведен под наказателна отговорност за разпореждане със запорирана вещ.В крайна сметка една голяма част от натариусите не си вършат работата и стават такива бакии. Моя съвет е да бягаш и да му кажеш, че носи наказателната отговорност при разпореждането с автомобила и няма да се поколебаеш да тръгнеш по съдебен път.Най-вероятно ще се оправите. За мен така стоят нещата.Сега се сетих за друг вариант, с който можеш да реагираш:1. Свържи се с частния съдебен изпълнител, който му е запорирал автомобила.2. Обясни му ситуацията.3. Кажи, че си готов да я купиш на публичен търг.4. И отиваш и наддаваш за нея. Може да ти излезе и по-тънко даже Дефакто, този лумпен продавачът май не осъзнава в какви каши се забърква, като може и в пандиза да влезе. Така че не се притеснявай. Редактирано 8 Януари, 2012 от PIKap Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Vasenceto 2 #14 Отговорено 10 Януари, 2012 (Редактирано) Аз доколкото съм запознат, никъде в закона не пише че колата която се обявява на търг трябва да е цяла. На един мой познат банката му беше запорирала колата, само че докато се осетят, той огложди цялата кола, продаде частите и остави само купето и седалките. Поправете ме ако греша! Юридически не съм наясно, може да има и изменения. Редактирано 11 Януари, 2012 от Tino Ð�е цитирай предходно мнение ! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
PIKap 213 #15 Отговорено 10 Януари, 2012 Васе, не виждам как ще стане тази врътка, след като автомобилът е вещ с всичките й принадлежности. Плюс това ЧСИ-то прави оглед преди запора и знае какво запорира, не знам какво е ставало при твоя приятел. Или той си измисля, или е имало пари под масата, или просто ЧСИ-то не му се е занимавало с него( слабо вероятно ) Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
plsr 6 #16 Отговорено 11 Януари, 2012 За сега това което ми обясниха е, че запора е за неизплатена лихва от някакъв компютър, които са си взели на изплащане преди доста време и тази смешна сума от 50 лв. вече е платена. Казаха ми да очаквам другата седмица запора на колата да падне. Ще пиша отново за развитие. Темата не е само за да си разясня положението в което съм попаднал, а да не ме последва някои друг.И благодаря на всички отзовали се. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове