Jump to content
alpinab

Консултация за АКТ

Recommended Posts

Здравейте искам да се консултирам с вас дали има резон да пускам обжалване за следния акт , който ми съставиха. Случката е следната: На между селски път спирам колата и я паркирам на черен път. Тръгвам по асвалтовия път и отсреща се появява патрул и ме спира за проверка: Искат ми личната карта -давам я . Питат ме дали онази кола, която е около на 200 метра от текущата ситуация е моя - казвам да и ми искат документи и за нея. Аз им казвам, че нямат право да ми искат документи за МПС при положение, че нито го управлявам нито съм в него нито в непосредствена близост до него. От това мое изказване последва голяма патърдия, закани , заплахи и прочие. Писаха ми акт.Подадох в 3 дневен срок възражения, явно не са имали значение. Днес ми доставиха в къщи акта с наказателното постановление за 200 лв. Основанието е : Възпрепятстване на полицейска проверка.В акта има следната неточност, там пише не не съм представил и личната си карта , което не е така, аз на място като го прочетох и попитах защо са го написали като не е истина те не ми дадоха отговор а ме подтикнаха да подпиша акта и така няколко пъти, естествено че съм задължен винаги да давам личната си карта.Парите не са малко. 200 лв. за такова нещо направо незнам. Съвет ? Или съм си виновен и да се замъквам към банката ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във възраженията писа ли, че в акта се съдържа невярно твърдение?Можеш да защитиш тезата си в съда, че няма как да ти напишат акт (на твое име) без да вземат данните от личната ти карта / шофьорска книжка.Обикновено като откажеш да се легитимираш те арестуват и те водят в районното да изяснят кой си и откъде си. Не си споменал за подобна случка, така че можеш да обжалваш съвсем спокойно неверните обвинения, ако от тях произлиза и съответната санкция.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
:ermm: може ли един уточняващ въпрос? ти защо отби да спреш на черния път?лишен ли си,или нещо друго не ти е наред?по кой точно член си наказан и кой закон?май не беше само един въпроса ми .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Спрях на черния път, за да не е колата на главния и да пречи или нещо такова. Не съм лишен от права всичко си ми е наред. Аз ще се опитам да защитя тезата си, обаче незнам дали ще има резултат защото те бяха трима полицаи аз сам. Дори и да се установи, че съм си дал доброволно ЛК , това оневинява ли ме за документите на МПС-то.Нарушил съм чл. 55 ЗМВР. Глобата е : чл. 270, ал1, във вр. с чл 55 от ЗМВР

Редактирано от alpinab

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

От това мое изказване последва голяма патърдия, закани , заплахи и прочие. Писаха ми акт.

Отивай на съд без да му мислиш! Хващай един адвокат за ушите и в съда за : превишаване на служебни права, потъпкване на граждански права и заплахи!

 

п.с. Ако не са си направили труда да се доближат до колата и съответно е със затъмнени стъкла, кой друг освен теб знае, че си бил сам !

Редактирано от Fiend

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
:ermm: акта ти е съставен по ЗМВР и то за неизпълнение на разпореждане.предполагам,че са видели МПС да спира съмняват се и решавата да извършат проверка,ти не изпълняваш отправените към теб разпореждания.пак казвам само предолагам-виждат кола която спира или е сряла,напълно е възможно тази кола да е открадната в момента и извършват проверка на теб тъй като ти идваш от тази посока.представи си ,че някой ти е гепал колата и какво ченгетата да не извършат проверка и после,ти ще роптаеш ,че не са проверили лице което остава твоята кола в някакъв черен път.полицейските разпореждания са задължителни за изпълнение щом не те карат да извършваш някакво престъление или нарушение. ;) в седем дневен срок може да го обжалваш след получаването на НП.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

И между другото обърни внимание, дали наказателното постановление отговаря на всички законови изисквания.

Ето от къде да започнеш:

Чл. 57. (1) Закон за административните нарушения и наказания

 

Наказателното постановление трябва да съдържа:

 

1. собственото, бащиното и фамилното име и длъжността на лицето, което го е издало;

2. датата на издаването и номерата на постановлението;

3. датата на акта, въз основа на който се издава, и името, длъжността и местослуженето на актосъставителя;

4. (доп. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) собственото, бащиното и фамилното име на нарушителя и точния му адрес, единен граждански номер;

5. описание на нарушението, датата и мястото, където е извършено, обстоятелствата, при които е извършено, както и на доказателствата, които го потвърждават;

6. законните разпоредби, които са били нарушени виновно;

7. вида и размера на наказанието;

8. вещите, които се отнемат в полза на държавата;

9. размера на обезщетението и на кого следва да се заплати;

10. дали наказателното постановление подлежи на обжалване, в какъв срок и пред кой съд.

(2) Наказателното постановление се подписва от длъжностното лице, което го е издало.

Най-добре е да се консултираш с адвокат, тъй като има и други моменти, на които да се обърне внимание относно обжалването.

От малкото информация, която си дал, оставам с впечатлението, че постановлението не е особено стабилно и може би си струва обжалването. Чл. 55 от ЗМВР е добре, че са го посочили, но освен това е нужно да е посочено и в какво точно се е изразило твоето нарушение или с други думи - точка 5 от по-горния член на закона.

 

Ако наказателното постановление не отговаря дори само на едно от горните изисквания, същото следва да бъде отменено от съда, поради противоречието му със закона.

Успех!

Редактирано от UniCorn

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичага ще те черпя една бира ако идеш на съд, господари на ефира, пратиш писмо до некой по-вишсестоящ или нещо такова. Знам, че във форума има полицаи (не ги познавам и не искам да ги обидя) ма ше си кажа, че ми писна от такива копе....та. Знам колко много са 200лв за някои хора за тфа ти съчуствам и се надявам да успееш да се защитиш, въпреки, че се съмнявам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...