Jump to content
stanislav_stz

Часът на Земята

Recommended Posts

Здравейте! Ако все още не сте чули за тази кампания, моля прочетете ТУК!На 28-ми март, 2009г., събота от 20:30 - 21:30ч. Т.е. днес ще да става тази работа. Предлагам да подкрепим начинанието, като всеки отдаде своя принос.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, аз съм се включил лично правихме свещниците (свещите са от пчелна пита а стойките от шпули) които днес в 18:00 ще са там и плакатите които са 50х70см също но чесно незнам дали ще си загася лампите....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ще се включа и аз се пак автомобилистите сме едни от най-големите замърсители на въздуха

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма по-голяма глупост и по-голям популизъм от това!Явно това е инициатива на някой доктор или икономист, които си нямат хал-хабер от цифри, физика и химия. Една бърза сметка показва, че колкото енергия изразходва една крушка (100W) за 1 час, толкова изразходва един средно мощен автомобил за 4 секунди на магистралата! Тоест, ако решите 1 ден да отидете на работа с градски транспорт, ще сте направили много повече за земята от това стоене на тъмно за 1 час ;):hondarulez::D Направо ме избива на смях като си го помисля...Още ли стоите на тъмно? ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Идеята според мен не е в това , че 1 час ще помогне нещо на Земята , а по-скоро хората да се замислят в тази насока.Нямаш си идея колко много хора са крайно неграмотни в тази област и в опит да направят живота си по-лесен , замърсяват сериозно без да подозират.Хубаво е да има такива инициативи , защото по този начин хората ще се образоват . Вярно е , че винаги ще има такива , на които изобщо това не им прави впечатление . Винаги ще има такива , които "ще ги занимават с глупости". Но целта е към тези , за които има смисъл да разберат с какво могат да бъдат полезни.

Редактирано от Rust

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
:hondarulez: И къде точно колега 'Didko' е казано, че като стоим 1 час на тъмно ще спасим света и ще спрем глобалното затопляне? Не знам как ти е общата култура, но искрено се надявам, че вярваш в прехода. Нищо не става изведнъж. Българите сме голяма работа и не влагам ирония, но имаме едно много неприятно, масово качество - обичаме да осмиваме, без предварително да сме си научили урока. Повечето открития, технически постижения, а и не само са на базата на какво? На експерименти! Експериментите какво са? Опити! За опитите какво е нужно? Време! Ако ти си мислиш, че четиритактовия двигател просто е бил измислен и всякакви проблеми с него са били решени ей така, защото просто някой се е сетил за всичко наведнъж... то моля те не отговаряй повече в темата. Надявам се схвана на къде бия! Хайде със здраве! ;) Редактирано от stanislav_stz

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ОК. Явно казваш, че аз съм от тези, на които не ми прави впечатление. Ма не си прав. Токът - говорим си за него, щото лампите горят него, е единствената суровина, която се продава в мига, в който се произвежда! Осъзнай го! Това не е петрол, да го складираш по танкери в океана. Така или иначе, токът е произведен. Това, че не сме го изразходили (което е нищожно малко количество) не пречи да са отделени вредните газове от ТЕЦ-овете в атмосферата. Да не мислиш, че централите са спрели да произвеждат ток за 1 час? :hondarulez::D :D

Пак ви казвам, замислете се за "1 ден на работа с градски транспорт", вместо малоумното "1 час на тъмно"! ;) ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми баце и аз тва казах :hondarulez: .... че с тва седене на тъмно няма да се помогне пряко. Но първият пример , който ми идва е ...Послание - гасене на лампи / пестене на ел. енергия.Повечето хора като стане тъмно си пускат лампите в целия апартамент , че да не светкат само и закасяват. Това е ненужен разход реално, ама никой не му пука щото крушките горят малко и не тежи толкова на сметките.Обаче ако се направи тази икономия масово , може да се намалят производствените мощности и хоп .... ето ти един ефект.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Колега 'Didko', aма ти май наистина не схвана ;) Този спор приключва, поне аз се предавам. :hondarulez:

Редактирано от stanislav_stz

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обаче ако се направи тази икономия масово , може да се намалят производствените мощности и хоп .... ето ти един ефект.

Шегуваш се :hondarulez: Значи продължаваш да вярваш, че лампите са основния вредител за глобалното затопляне? Ама ти наистина ли си вярваш или се заблуждаваш и искаш да си повярваш?Значи ще гасите лампите за 1 час, ма няма да се качите в СКГТ за 1 ден? Още ли не виждате къде грешите или пак да почвам с цифрите?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оставете Дидко намира... той си е буквалист, умен и начетен човек... той разбира отвъд тия неща и не е балък да гаси лампите. :) Аз си ги загасих, и да, излезнах навън с колата да разгледам из София какво как изглежда като е загасено - много е интересно, забелязваш обектите повече, от колкото като са осветени. :D Както и да е, съгласен съм с мнението на Ръсто, че това е една метафора и пример за следване - да гасим не само лампите, ами и да гасим телевизора докато не го ползваме, да не оставяме компютъра включен, да караме по-малко колата - инициативата е за по-проницателните, а не за тези, които гледат на проблема едностранно и като кон с капаци - лампите са ни проблема. :P Тук трябва човек да види мащаба... съотношението, че за един час, загасените лампи дават /да кажем/ 20% по-ниско потребление на ел. енергия... от тук да се замислим, че повече от час, и то не само на лампите, но и на всички електроконсуматори, ще помогне по някакъв начин за Земята. Също така, това е ден на земята - и да загасиш лампите за час за да уважиш това велико творение на природата, е един символ. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

В общи линии подкрепям мнението на Дидко.Мисля обаче, че целта на подобни кампании е по-скоро да привлекат вниманието на хората върхи този сериозен проблем - глобалното затопляне и разрушаването на екологичното равновесие на Земята. Да накара хората да се замислят как използват енергийните източници, как човешката дейност започва да оказва пагубно въздействие върху природада и Земята - нашия единствен дом.Самото гасене на осветлението в градовете е по-скоро един символичен жест. Надявам се никой средно интелигентен и образован човек не вярава, че с това по някакъв начин ще помогне директно и ще икономиса кой-зне колко от безценната енергия - количеството "спестена" енергия е нищожно, клонящо към 0 :PФакт е обаче, че както казва Дидко подобни инициативи са пълен популизъм на фона на безумните управленски решения и законодателство в България! За пример ще дам многократно коментираната тема с данъчното облагане на автомобилите. Ами в България е пълен абсурд - напълно обратно на логиката!!! Колкото по-стар и отделящ вредни емисии таралясник караш - толкова по-малко данъци плащаш! :) Например собственика на 30-годишна Волга плаща в пъти по-малък данък от някой екологичномилсещ човек, решил да закупи хибридна Toyota Prius или Honda Insight! Е как тоя абсурд стимулира купуването на нови автомобили, отговарящи на Евро-4, Евро-5 и всякакви там екологични стандарти?!

Редактирано от 100NX Golf Destroyer

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Al_Capone

Сега ще разкажа една поучителна история за гобалното затопляне. Ако сведем съществуването на планетата Земя до една календарна година (повтарям една календарна година = на 4 милиарда години съществуване на планетата Земя), то човека се е появил в последните 5 (повтарям пет минути). Същинското си развитие обаче е направил в последните 30 секунди на тази година, а се опитва да обясни и повлияе върху процесите които текат там в последните девет, десет или десет и половина месеца, като има знанията и данните релно само за последната една максимум две секудни. В геологически аспект сме толкова малко на тази планета че не можете да си го представите. За последните 100 000 години в Европа е имало 17 ледникови периода, това е приблизително веднъж на всеки 6000 години.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Сега се сещам за "Аз, роботът". Имало е и други книги и филми, в които сюжетът е бил подобен: машиини с перфектна логика в стремежа си да запазят човечеството, разбират че то самото е в дъното на проблема и ако оставят хората да продължават да живеявт по старо му фаталния им край е неминуем.Аз вярвам, че авторите описали тези прозрения в книгите си са били от типа хора, които загасят лампите си на 28-ми. За съжаление подобни прозрения са направени преди много години, а едва последното десетилетие се дава по-сериозна гластост на производните проблеми. Поради немърливо отношение са нанесени доста щети и вярно, че гасене на лампата няма да помогне, но както казват колегите горе поне има шанс да пробуди нечия заспала съвест.Гледал съм филмчета като An inconvenient truth, The Story Of Stuff и т.н. и за това си загасих лампите.ПП. Al_Capone, намали малко рибата! Ти изкара човечеството съвсем черно. Не е вярно това за 4-те милиарда години. На толкова е Вселената. Земята е само на... 1,5 милиарда. С тази сметка слагам още ~8 мин развитие на човечеството - общо 13 и така с тази нова цифра нещата някак започват да придобиват смисъл lol

Редактирано от sfu

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Al_Capone

@sfu Вселената е на 14.5 милиарда години, нашето Слънце е на малко повече от 5 милиарда, а нашата Земя на около 4 милиарда години. Източници да го провериш има много. И дори и да сме на 13 "минути" си много прав че придобиват смисъл тези неща които се опитват да правят. :rant::D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гасим ламБите за един час а си Фърляме боклука цял живот някои и през балкона в градинката пред блока, всяка вечер носим найлоновите торбички от магазина и тям подобни примери ама иначе сме много загрижени всяка минута изчезват хиляди хектари гори ама нали сме угасили лампите и карай всичко е наред както в клипа на майкъл джексън. Всяка седмица а може би и през ден се изливат петролни продукти в Черно море само от корабите не говорим за промишлените замърсявания. А като видите боклук на улицата, по тротоара или в палнината дали го събирате :lol:;) . Ама иначе гасим лампите за 1 час. Така че както каза колегата тази акция е чиста проба поппулизъм и нищо повече за жалост. ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

T'ва и да го обсъждаме и да не ... няма да се оправят проблемите от замърсяването , за които говорим /и не само/ . Затова по-добре просто се замислете с какво можете да помогнете в тази насока , което няма да ви навреди на живота :( ... и започнете да го правите :lol:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няколко неща само да отбележа.......1. Тези дето ме наплюха, да ви питам: Вие, еко милещите, кога все пак за последно се качихте на градски транспорт? (аз в неделя и няма да ви питам що биете негрите)2. Преди месец и половина бях за 2 седмици в Германия. За спомен от там си донесох пазарна торбичка от плат! Супер здрава и много голяма (3,50 EUR - носех по 10 бири с нея и имаше място за още толкова)! Вече, дори и да я забравя вкъщи, като ходя на пазар изсипвам всичко в багажника и като си дойда се качвам да я взема и така си пренасям продуктите :worthy:А вие продължавайте да стоите на тъмно... :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

През деня, когато имам работа в центъра съм винаги или пеша или с градски транспорт. За последно се качих в трамвая преди точно седмица, за да отида да пийна. Градския транспорт за мен не е критерий. :lol::D Хвърлям си боклука разделно, макар т'ва нашето да не е разделно /но пак учи на дисциплина, същото като лампите/

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

четири найлонови торбички (големите) от Билла ги ползвам сигурно 10-15 седмици наред за неделното пазаруване... верно не е от плат, но се спестява матриал...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Хвърлям си боклука разделно, макар т'ва нашето да не е разделно /но пак учи на дисциплина, същото като лампите/

Само дет идва един камион да събере разделните контейнери - все пак и те пестят от разход на гориво за различните камиони :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотна беше идеята за лампите, но трябва да се практикува по-често за да има по-голям ефект.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...