Informer 2 #1 Публикувано 10 Януари, 2008 От доста време се канех да направя подобно нещо. Резултата вече е на лице. Днес си поиграх да направя няколко скрееншота за да споделя радостта от завършения проект с вас Компютъра работи със стандартното ECU, никакви допълнителни модификации не са необходими. Тествал съм го на OBDI и OBDIIa хонди. Скоро ще имам няколко допълнителни бройки, ако някой иска да оборудва любимата си Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
misho 50 #2 Отговорено 10 Януари, 2008 Смятам, че темата заслужава да бъде бодната гореЕвала колега, някой ще кажат, че не е знае какво, но поне аз незнам някой друг да се е захванал и да го е направил Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rust 5 #3 Отговорено 10 Януари, 2008 (Редактирано) Заинтригуващо колега Поздравления за работата !Може ли да пуснеш още някоя друга снимка на цялото устройство , както и описание какво може да показва /гледам че има отдолу разни опции/ .Виждам мери и среден разход , та ми идва идеята дали би се заел да направиш нещо подобно което да играе роля на борд компютър /с размерите примерно на часовника на 6г - и без това заема твърде много място само като да показва час / Редактирано 10 Януари, 2008 от Rust Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
manniakk 22 #4 Отговорено 10 Януари, 2008 Евала дай приблизителна цена колко би струвало Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dotzula 0 #5 Отговорено 10 Януари, 2008 Браво х 100!! Браво за идеята, браво за ентусиязма, браво за труда, браво за усърдието и браво за резултата Смятам, че желаещите няма да са малко! Аз лично съм от тях. Само наистина ако може още малко снимки и по-подробно инфо (цена). Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
lookcho 98 #6 Отговорено 10 Януари, 2008 ако и за OBD0 ставаше направо да сменяш надписа с concerto и да го пращаш ... мъ ... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vartan 9 #7 Отговорено 10 Януари, 2008 Браво колега наистина е супер.Наистина ще е добре ако дадеш малко инфо както казаха другите колеги. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Informer 2 #8 Отговорено 10 Януари, 2008 Заинтригуващо колега Поздравления за работата !Може ли да пуснеш още някоя друга снимка на цялото устройство , както и описание какво може да показва /гледам че има отдолу разни опции/ .Виждам мери и среден разход , та ми идва идеята дали би се заел да направиш нещо подобно което да играе роля на борд компютър /с размерите примерно на часовника на 6г - и без това заема твърде много място само като да показва час /Мерси, мерси Цялото устройство още е прототип, но скоро ще имам платки и кутии с размери приблизително 85х45х25 мм. Екрана се събира в отвора за часовника на 6г, но незнам дали платката ще се събере. Всъщност аз мислех точно там да го сложа и за това вградих и часовник. То освен дисплея трябва да има място за 2 бутона и отвор за термо-датчика.Сега в момента мога да показвам следните неща: 1. Обороти2. Скорост3. VTec4. Моментен разход5. Среден разход (нулира се 15 мин след като е спрян двигателя)6. Постоянен среден разход (това се нулира в меню-то при желание)7. Постоянно изминато разстояние (и това се нулира в менюто)8. Средна скорост за текущото измитано разстояние (нулира се след 15 мин също)9. Изминато текущо разстояние (15 мин -> нулиране)10. Изминало време за текущото разстояние11. Температурата на входящия въздух (IAT)12. Температура на охлаждащата течност (ECT)13. Налягане в смукателните тръби (MAP)14. Волтаж на акумулатора (BAT)15. Волтаж на ламбда сонда (О2)16. Вътрешна температура (Ползвам температурен датчик с 0.5С точност)17. ЧасовникИма 5 страници за които може в движение да се конфигурира какво да показват. Това го има в меню-то. По-големия шрифт се ползва когато опциите са по-малко от 3.Мислех си и някакви графики да рисувам, но не ми дойде точно идея какви и колко ще са полезни. Ако някой има подобни идеи може да сподели и ще ги реализирам без проблем.Логото което показва при стартиране на двигателя също мога да го сменям с каквото си пожелаете. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Informer 2 #9 Отговорено 10 Януари, 2008 ако и за OBD0 ставаше направо да сменяш надписа с concerto и да го пращаш ... мъ ...Аз просто незнам с OBD0 как стои въпроса. Трябва да проуча, може и да е възможно... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Tekkonkinkreet #10 Отговорено 10 Януари, 2008 (Редактирано) Много добре изглежда. Бравос колега, поздравления за труда. Доста полезна ще е една такава джаджа. Редактирано 10 Януари, 2008 от Tekkonkinkreet Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest manniakk #11 Отговорено 10 Януари, 2008 Може ли да се направи с размера на касетофона (single din). Така ще има място и за дисплея и за бутоните. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Rust #12 Отговорено 10 Януари, 2008 Ами веднага една идейка -> показанието от MAP-a да е с графика , т.е. да изглежда като аналогов gauge /скаличка със стрелкичка/ Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest AERODECK #13 Отговорено 10 Януари, 2008 Колега казвай цената и кога мога да го купяНаправо ме сасипа с тая екстра Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
shkarcheto 0 #14 Отговорено 10 Януари, 2008 Супер е колега,давай цена и да знаеш ,4е и аз искам една бройка. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Informer #15 Отговорено 10 Януари, 2008 Супер е колега,давай цена и да знаеш ,4е и аз искам една бройка.Не мога да кажа точна цена от сега, ориентировъчно мога - около 150 лева. Слагам си малка печалба защото иначе няма да ми се занимава с всичките тия разправии - събиране на части, проектиране на платки, запояване, програмирене, кутии, кабели...разпращане насам натам...Точна цена незнам, защото още не са ми пристигнали платките които съм поръчал и нямам добро решение за кутия. Следващата седмица ще знам повече. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest batkosio #16 Отговорено 10 Януари, 2008 Само да вметна, че икономията от мащаба не е за пренебрегване, тоест ако се направи списък с желаещите, ще може да поръчаш необходимите ти елементи с някаква отстъпка. Ако сметнеш. че идеята ми е добра, пусни отделна тема за записване на желаещи, а те няма да са малко, особено на подобна цена Успех от мен! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Informer #17 Отговорено 10 Януари, 2008 Само да вметна, че икономията от мащаба не е за пренебрегване, тоест ако се направи списък с желаещите, ще може да поръчаш необходимите ти елементи с някаква отстъпка. Ако сметнеш. че идеята ми е добра, пусни отделна тема за записване на желаещи, а те няма да са малко, особено на подобна цена Успех от мен!Така е по принцип, но мисля да заложа на сигурно, защото не мога да разчитам, че всеки който се запише в темата, после ще си вземе. За това просто ще се опитам да поддържам някакви наличности за всички желаещи. Ако не мога да се справя с бройките ще търся алтернативен вариант и така...На мен ми е интересно, за това го правя, не толкова за печалбата. Предпочитам малко по малко, хората като започнат да го използват да ми дават препоръки и съвети и така заедно да направя нещо наистина добро. Компютъра ще може да се upgrade-ва, и ако някой желае по-нова версия, само ще го препрограмирам, няма да е необходимо да си купува ново устройство. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest manniakk #18 Отговорено 10 Януари, 2008 Цената е много добра. Само ако може дисплея да може да е в друг цвят. Син, червен. Предполагам че използваш някакъв монохромен lcd или както му е името. Та идеята ми е да може примерно да си го поръчам с синьо... Можеш да вържеш и външен термометър който да се монтира зад бронята някъде... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
batkosio 15 #19 Отговорено 10 Януари, 2008 Аз от климатроника имам датчик за външната температура, и ако може, искам да показва и нея Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vex 13 #20 Отговорено 10 Януари, 2008 ...Можеш да вържеш и външен термометър който да се монтира зад бронята някъде... ...11. Температурата на входящия въздух (IAT)...И аз бих искал да се сдобия с това чудо Остава проблема със козметичното наместване.. ако се смести в някаква кутиика и да се лепне на стъплото пред километража.. зависи колко е голям дисплея...А дали има възможност за външен интерфеис за изтегляне на логнатите данни с компютър? и после сам ще си чертаеш графики... само дето се усложняват нещата маи... то си става цяла база данни Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Informer 2 #21 Отговорено 10 Януари, 2008 Цената е много добра. Само ако може дисплея да може да е в друг цвят. Син, червен. Предполагам че използваш някакъв монохромен lcd или както му е името. Та идеята ми е да може примерно да си го поръчам с синьо... Можеш да вържеш и външен термометър който да се монтира зад бронята някъде...Дисплея свети в жълто-зелено, на снимките изглежда кофти, на живо е поносимо. В България не намерих подходящи с друг цвят. Фирмата която го произвежда има в синьо или бяло, но те не са с LED подсветка, а с газоразрядни лампи и те искат по-високо управляващо напрежение и т.н. И то това не е кой знае какъв проблем, проблема е, че не ги внасят. Ще пробвам на някой дисплей да му сменя светодиодите ако е възможно изобщо...сега ми хрумна като идейка Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Informer 2 #22 Отговорено 10 Януари, 2008 ...Можеш да вържеш и външен термометър който да се монтира зад бронята някъде... ...11. Температурата на входящия въздух (IAT)...И аз бих искал да се сдобия с това чудо Остава проблема със козметичното наместване.. ако се смести в някаква кутиика и да се лепне на стъплото пред километража.. зависи колко е голям дисплея...А дали има възможност за външен интерфеис за изтегляне на логнатите данни с компютър? и после сам ще си чертаеш графики... само дето се усложняват нещата маи... то си става цяла база данни На IAT сензора не може да се разчита да показва точно външната температура защото той се загрява от двигателя понеже е монтиран на входящите колектори доколкото знам. Отначало бях предвидил и датчик за външната температура и измерване на горивото в резервоара, обаче в последствие реших да направя монтажа максимално лесен, за да може всеки сам да си го монтира. Евентуално мога да изкарам вход за втори температурен датчик, който да е като опция. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Informer #23 Отговорено 10 Януари, 2008 Браво. Мега яко изглежда. само един добър търговски вид да му се докара и ще заспи. Колко измервания може да показва едновременно на дисплея? Може като дадеш на контакт и да излиза хонда логото докато устройството се инициализира и после да си седят само измерванията...То не се инициализира, понеже харчи много малко ток докато няма осветление на дисплея работи постоянно. Когато не работи двигателя то си работи и показва час и температура ако искаш. Когато запалиш двигателя пуска осветлението и показва логото за 2 сек Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
manniakk 22 #24 Отговорено 10 Януари, 2008 Екстра. Ако има начин да се монтира на мястото на касетофона понеже чакам конзола с 2din-слота и без часовник, ще съм от първите клиенти . Btw чете ли евентуални грешки от ecu-to. Също така не прочетох дали мери налягане и температура на маслото Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
shkarcheto 0 #25 Отговорено 10 Януари, 2008 Ти я остави един номер,4е като го направиш в завършен вид не знаеш какво те 4ака,ще ти запалим тел-а... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest MonsterOOD #26 Отговорено 10 Януари, 2008 Браво колега къртиш! И аз искам това чудо а според мене 150 лв са малко хехехеххехехеех бих дал 200 лв с гаранция за упгрейд по нататъка. БРАВО! Кога ще има в налични? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest KU4E_DUX #27 Отговорено 10 Януари, 2008 МНого добро нещо според мен Браво колага и аз мисля по вупроса със закапуването му Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest honda_huliganka #28 Отговорено 10 Януари, 2008 Респект на колегата Аз също искам , но предпочитам да е на мястото на часовника /ти нали каза че си сложил часовник/. Извинявай не пише от къде си ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ivu 0 #29 Отговорено 10 Януари, 2008 Много добро!+1 купувач Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ivan74 3 #30 Отговорено 10 Януари, 2008 Браво , колега! Замисли се за патент, щото някой от WV-форума ще ти открадне идеята, и ще има много 1-ки,2-ки и 3-ки със включен V-TEC на дисплея Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
manniakk 22 #31 Отговорено 10 Януари, 2008 голфовете имат ECU?? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
kicko 6 #32 Отговорено 10 Януари, 2008 Понеже темата е в "Технически въпроси", а не в "Купува продава", искам да питам :Може ли малко повече техническа информация за протокола за комуникация? Достъпна ли е в нета или сам си го разследвал?Аз мислех, че след като грешките се четат с мигалка, няма по-подробна диагностична информация, пък то кво се оказа!ECU-то постоянно ли плюе данни или ти питаш - то отговаря?На всеки байт който изпрати, трябва ли да връщаш отговор (NOT-ната стойност?)?Иначе, евала, браво, супер, и аз искам! Ще си купя като почнеш да ги продаваш. Ще разпитам едни познати от къде пазаруват дисплеи за подобни устройства. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Informer 2 #33 Отговорено 10 Януари, 2008 В нета има това онова, но повечето трябваше сам да го откривам, още повече, че за моето екзотично ECU никъде нищо не пишеше. Принципно се пращат команди до ECU-то и то ако ги разпознае - отговаря. Новите OBD II поддържат няколко стандарта за обмяна на данни. Голяма каша е, аз идея си нямах колко оплетено е всичко преди да се захвана да го правя. Ако имаше някъде направено готово, 300 пъти щях да предпочета да си го взема готово, вместо да се занимавам толкова време В нета намерих само някакви жалки подобия на логващи програми за PC, повечето даже можеха да работят само с чипнато ECU. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Informer 2 #34 Отговорено 10 Януари, 2008 Респект на колегата Аз също искам , но предпочитам да е на мястото на часовника /ти нали каза че си сложил часовник/. Извинявай не пише от къде си ? Да аз с тая идея сложих часовника. Мисля, че дори да не може да влезе под таблото, то ще може самата кутийка да се закрепи пред часовника, така ще е по-лесен и самият монтаж.Наистина не съм написал от къде съм. От София съм, вече го има и в профила ми. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ShEfA 70 #35 Отговорено 10 Януари, 2008 Ти си уникален... суперлативите към теб са многобройни в момент от мен, няма смисъл да пиша всичките... с една дума.. ЕВАЛА! Когато всичко е готово ще се радвам да си монтирам и аз, но до тогава има време... за сега ще карам на мозъчен компютър Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
PoweRG 54 #36 Отговорено 11 Януари, 2008 Браво и от мен за труда и резултата, ако се измисли и някакъв приличен начин на закрепване имаш още един сигурен купувач. п.п. Дай да разглобим едно Apexi и да му сложим и функции за бууст контрол ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ШМИРГЕЛ 9 #37 Отговорено 11 Януари, 2008 Не е ли възможно ел.блока да е в кутия на едно място,а бутоните за управление и дисплея на второ (и трето). Дори да се ускъпи изделието заради някакъв скъп лентов кабел,съответно и риска за повреда при монтажа, много хора биха предпочели да може да се монтира в таблото или на мястото на часовника на средната конзола. В противен случай ще стои като LCD в такси Matiz или държачи за чашки от Mc Donalds в Legend 2007. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dedo pop 0 #38 Отговорено 11 Януари, 2008 Много добро, отлично е. Става ли и за други японки? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Informer 2 #39 Отговорено 11 Януари, 2008 Не е ли възможно ел.блока да е в кутия на едно място,а бутоните за управление и дисплея на второ (и трето). Дори да се ускъпи изделието заради някакъв скъп лентов кабел,съответно и риска за повреда при монтажа, много хора биха предпочели да може да се монтира в таблото или на мястото на часовника на средната конзола. В противен случай ще стои като LCD в такси Matiz или държачи за чашки от Mc Donalds в Legend 2007. Възможно е разбира се. Тя електрониката и дисплея са на едно място, аз съм предвидил всичко да заема минимално място като съм използвал SMD елементи. Най-голямото нещо е дисплея, защото той си върви с платка към него. Който иска да го монтира в таблото или другаде, ще го давам без кутия, модулно, с букси за бутони, термодатчици и каквито кабели трябват. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
r2d2 6 #40 Отговорено 11 Януари, 2008 Ами той вече има сигнал от мап сензора. Само му трябва малко да се програмира и да се изведе едно кабелче към реле което да командва ел.клапан за уестгейта. Ако вкара и тая функция ще е ПЕРФЕКТНО! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове